Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Beauty report

Za bezbrižno sunčanje

Pravilna zaštita od štetnih sunčevih zraka uz nanošenje krema i losiona.

Unatoč tome što živimo u vremenu sveopće osviještenosti o štetnosti sunčevih zraka, još se mnogi bezbrižno izlažu suncu želeći uhvatiti barem malo "ljetne" boje.

Međutim, prije nego što bude prekasno, potrebno se naoružati odgovarajućim znanjem i kvalitetnim preparatima za zaštitu.

Trostruka štetnost sunca

Sunce nam daje osjećaj vedrine, topline i energije, ali bez djelotvorne zaštite od njegova negativna djelovanja, možemo si nanijeti poprilično veliku štetu.

Tri su vrste sunčevih zraka aktivnog djelovanja na našu kožu – ultraljubičaste zrake iz spektra A (UVA) i B (UVB), te infracrvene zrake (IR). Zrake UVB sežu tako duboko koliko je debeo površinski sloj naše kože, zrake UVA prodiru u sloj ispod površinskog dijela kože, a infracrvene zrake probijaju se izravno do potkožnog tkiva.

Štetna UVB zračenja u malim količinama koži daju smeđu boju, ali previše tih zraka oštećuju gornje, vidljive dijelove kože, odnosno epitel, zbog čega se koža počinje ljuštiti, crveniti i na njoj nastaju opekline.

Zrake UVA ubrzavaju starenje, dok infracrvene zrake prodiru u najdublji sloj kože stvarajući slobodne radikale i pritom uništavajući kolagen.

Zaštitni faktori

Zaštitna snagu sredstava za sunčanje izražavamo zaštitnim faktorom. Što je viši zaštitni faktor, djelotvornije ćemo zaštititi svoju kožu. Faktor je naveden oznakom SPF, standardom koji nam govori koliko zraka UVB proizvod može zadržati.

Visoka zaštita sredstava za sunčanje važna je naročito u prvim danima sunčanja u sezoni, a potom se može koristiti i preparat s najmanje SPF 15. Usprkos činjenici kako ovo sredstvo sadrži filtar koji zaustavlja čak 98 posto sunčevih zraka, s njim je ipak moguće postupno preplanuti.

Važno je napomenuti kako oznaka SPF označava koliko zraka UVB može zadržati proizvod, no nije posve poznato koliku zaštitu od UVA zraka proizvod nudi. Proizvođači se, naime, još nisu u potpunosti usuglasili oko najbolje metode za mjerenje zaštite od UVA zračenja.

Upravo iz ovih razloga neki su proizvođači preparatima za zaštitu od sunca dodali filtre koji pomažu zaštiti kože od što šireg spektra sunčevih zraka.

Pravilno nanošenje zaštitne kreme

Kvalitetna zaštita ne ovisi u tolikoj mjeri o količini zaštitne kreme nanesene na kožu, nego više o načinu kako je krema nanesena. U prvom redu, potrebno je izabrati kvalitetnu emulziju kako bi se tvari u njoj ravnomjerno raspodijelile. Zaštitnu kremu nanesite po cijelom tijelu.

Kako biste dosegli propisanu zaštitu naznačenu na proizvodu, svaki četvorni centimetar kože trebao bi biti prekriven dvama miligramima kreme. Budete li nanijeli manje preparata na kožu, umjesto SPF 15, primjerice, možete očekivati zaštitu koju pruža krema sa samo SPF 5. Ako je upotrebljavate pravilno, bočica losiona trebala bi biti dostatna za četiri do šest nanošenja.

Iako zaštitne krema imaju rok trajanja trideset mjeseci, dobro je da svake sezone kupite novu bočicu, naročito ako ste prošle godine otvorenu kremu više tjedana izlagali zrakama sunca na plaži.

Kremu sa zaštitnim faktorom nanesite svaka tri do četiri sata, posebice nakon plivanja, budući se i vodootporne kreme nakon znojenja, kupanja, te doticaja s ručnikom i odjećom, jednostavno obrišu s kože.

Posebnu pažnju koži pružite tijekom vjetrovitog vremena, budući da uslijed hlađenja ljetnim vjetrom, sunce i te kako može opeći, a da i ne osjetite. Preporučljivo je kožu i cijelo tijelo svakih pola sata hladiti na sjenovitom mjestu.

Spremni za sunce

Ne zaboravite zaštititi kožu i za vrijeme šetnji i tjelovježbe na otvorenom. Što više vremena provodite u hladu, a sunce svakako izbjegavajte između jedanaest i trinaest sati.

Pored krema za sunčanje koristite i druga zaštitna sredstava poput šešira široka oboda, sunčanih naočala i svijetle odjeće gustog tkanja. Pamučna majica, na primjer, štiti koliko i krema s faktorom 20.

Ne zaboravite se zaštititi ni kada ste u vodi. UVB zrake, naime, prodiru i do nekoliko metara ispod površine – stoga zapamtite kako i za vrijeme plivanja lako možete izgorjeti.

Ljubitelji sportova na vodi trebali bi izabrati vodootporne proizvode s oznakom "water-proof" koji su otprilike dva puta postojaniji od uobičajenih krema za sunčanje. Kreme s oznakom "water-resistant", pak, manje su otporne te se u vodi nakon nekog kraćeg vremena isperu.


Zaštita za svaki tip kože


– Za masnu kožu preporučljivi su proizvodi koji ne sadrže ulja i ne uzrokuju začepljivanje pora. Korisne su najnovije generacije preparata koji vlaže kožu, a ne sadrže ulja.

– Normalnoj i kombiniranoj koži potrebno je lagano hidratantno mlijeko ili losion koji se brzo upija. Većina proizvoda sadrži kombinaciju fizikalnih i kemijskih filtara, koja jamči najučinkovitiju zaštitu.

– Osjetljiva koža često svrbi i pocrveni uslijed izlaganja jakom suncu. To može biti reakcija na sunce, ali i na kemijske sastojke u kremi za sunčanje. Izaberite hipoalergenske formulacije koje ne sadrže boje, parfeme ni konzervanse.

– Suhoj koži potrebni su bogati sastojci za vlaženje kako bi se mogla oduprijeti isušivanju koje donosi sunce. Odaberite bogatu kremu, mlijeko ili ulje za sunčanje.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Stari Grci i Rimljani gradili su termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid je u petom stoljeću prije Krista napisao...

Zanimljivosti

Rajska plaža krajem lipnja pretvorit će se u atelje na otvorenom.

Zanimljivosti

Gdje god da išli i na kakav god se odmor odlučili, postoji par „sitnica“ bez kojih niti jedna od nas ne odlazi nikud!

Beauty report

Svima nam omiljeni Olival, godinama je prepoznatljiv po svom širokom spektru proizvoda za sunčanje, koji osim što učinkovito štite od UVA i UVB zračenja...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.