Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zasitite se brže, jedite manje

Strategije i namirnice za pun želudac i zadovoljno tijelo.

Većina nas dobro poznajte onaj osjećaj kad se jednostavno ne možete najesti… Hrana nikako da vas zasiti bez obzira što ubacivali u sebe. I tako gomilate kalorije, a i dalje se osjećate gladno.

Nekoliko je načina uz pomoć kojih možete prevariti svoj želudac. Odabirom odgovarajućih porcija i namirnica, vrlo brzo ćete se osjećati sito i zadovoljno, a pritom ćete normalizirati prehrambeni ritam i možebitno gubiti višak kilograma.

5 strategija za sitost

1. Ne preskačite obroke

Kako biste potaknuli metabolizam, nametnite mu određeni ritam. Ne preskačite obroke, već ih konzumirajte u ravnomjernim vremenskim razmacima – primjerice pet obroka na dan. Također je bitno da se svaki put jedete približno istu količina hrane.2. Manji tanjur

Ponekad je bitno prevariti samog sebe, kako biste postigli željeni cilj. Puno nas imamo tendenciju pojesti sve što im je na tanjuru i to nam je znak sitosti. Zato isprobajte ovaj trik – koristite manji tanjur, s naravno manjom količinom hrane.

3. Jedite polako

Iako ste već stotinu puta čuli kako je potrebno polako jesti, ovaj put to zaista učinite. Što sporije unosite hranu dajete vremena želucu da informira vaš mozak kako ste siti (za to mu je potrebno 20 minuta).

4. Voda

Prije jela popijte čašu vode, to će vam dati određeni osjećaj sitosti i pritom nećete imati potrebu toliko jesti.

5. Suzite izbor

Često imamo veću želju za hranom primjerice kad je švedski stol u pitanju jer želimo probati od svega po malo. Kako biste manje jeli suzite izbor – ne pripremajte tri različita jela, već jedno s jednim prilogom.Kakvu hranu jesti?

U obroke je za osjećaj sitosti pametno uključiti proteine, hranu koja sadrži vodu te vlakna. Pogledajte što bi se trebalo naći na vašem tanjuru ako želite jesti manje količine hrane.

1. Vlakna

Osim što su dobri za zdravlje, namirnice bogate vlaknima potiču osjećaj sitosti. Zato konzumirajte povrće, bobičasto voće, lubenice, naranče, avokado, kruške, žitarice, smeđu rižu, sjemenje i lješnjake.

2. Zasićene masti

Koristite maslinovo ulje u jelima, a ako radite salatu uvijek možete u nju dodati i orahe ili sjemenje jer su bogati zasićenim masnoćama.

3. Proteini

Konzumirajući proteine najduže ćete se osjećati sito. Najbolji izbor su proteini bogati kalorija, a siromašni mastima kao što je riba, bjelanjci, bijelo meso, grahorice i obrani mliječni proizvodi.4. "Vodene" namirnice

Određena hrana, posebice voće i povrće sadrži veće količine vode. Primjerice grejp sadrži 90% vode, a zasitit ćete se ako obrok započnete s juhom od povrća.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Za više ideja o tome što možete ponijeti na piknik, donosimo jednostavne recepte za super jela gotova u svega pola sata!

Gastronomija

Donosimo deset namirnica koje pomažu u smanjenju apetita i uz koje se lakše mršavi.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.