Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Zašto je brojanje kalorija toliko stresno?

Brojanje kalorija je stresno, nepotrebno i postoji puno više boljih načina da držite svoju težinu pod kontrolom.

Definitivno najteži način da se drži dijeta je brojanje kalorija, a i najmanje precizno. Iako na nekom proizvodu može pisati ‘Samo 100 kalorija’, ne znači i da će vam dati išta osim tih praznih sto kalorija. Također, neke zdrave namirnice, poput avokada, možda imaju dosta kalorija, ali su bogate nutrijentima koji su vašem organizmu potrebni.

Brojanje kalorija je stresno, nepotrebno i postoji puno više boljih načina da držite svoju težinu pod kontrolom. Prije nego dođete do te razine ludila, poslušajte nas te se prestanite opterećivati takvim brojkama.

Poslušajte par savjeta:

Jedite kad ste gladni

Najvažnije je osluškivati potrebe svog tijela. Osvijestite posežete li za hranom iz dosade ili gladi. Također, pazite da pijete dovoljno tekućine jer se dehidracija često može zamijeniti s osjećajem gladi.

Birajte hranjivu hranu

Kad kažemo hranjivu, mislimo na onu hranu koja će vam dati puno nutrijenata, a ne, nešto poput prerađene hrane kao što je čips, keks ili kolač, samo prazne kalorije nakon kojih ćete ubrzo poželjeti još.

Hrana poput cjelovitih žitarica, korjenastog povrća i mesa je odličan izbor jer će vas dugo držati sitima, a i vašem će organizmu dati sve hranjive tvari koje vam trebaju za normalno funkcioniranje.

Osvijestite proces jedenja

Ovo je jednako teško, dok žvačemo pred laptopom ili televizijom. Ne trpajte hranu u sebe već polako jedite. To svakako znači da sjednete za stol i žvačete polako svoje jelo i uživate u okusima. Vidjet ćete koliko ćete se tako više zasititi s manjom količinom hrane.

Više ćete uživati u hrani

Vjerujte nam: i dalje možete jesti zdravo i kvalitetno te uživati u hrani. Ako ne znate kako, internet je pun zdravih recepata te malih trikova, kako da oni budu vrlo ukusni.

Imat ćete više energije

Kada ste fokusirani na kalorije, a ne na prehrambenu vrijednost namirnica, vrlo je vjerojatno da posežete za hranom niže kvalitete, koja i snižava razinu vaše energije. Zdravi proteini, poput povrća i cjelovitih žitarica, uvijek su dobar izbor za vašu energiju.

Krećite se

Redovito kretanje ili, još bolje, redovita i predana tjelovježba pomoći će vam da radite bolje izbore što se tiče hrane. Želja da pojedete cijelu čokoladu puno će vam se vjerojatnije dogoditi ako ležite na kauču cijeli vikend nego ga provodite vani.

Bit ćete sretniji

Za svaku tjelesnu transformaciju je potrebno vremena i truda. Davanjem sebi malo odmora od strogih pravila, zapravo ćete si podariti opuštenost, koja vam je potrebna da budete sretniji. I znanost je dokazala kako je uvijek bolja opcija tu i tamo prekršiti pravila, jer je tako vjerojatnije da ćete uspjeti dogurati do cilja, u ovom slučaju, skidanja kilograma.

Izvor: Grazia.hr; Indeks.hr

Više

Duh i tijelo

Postoje načini da se relativno jednostavno i brzo oslobodimo negativnih emocija i vratimo stabilnost koja nam je prijeko potrebna

Budi fit

Nepovratno izgubite do 3,5 kilograma u mjesec dana.

Zanimljivosti

Kuhani kukuruz kalorije može 'nabrojati na prste' i zato je dobar za mršavljenje.

Horoskop

Pronašli smo što horoskop kaže kako pojedini znakovi podnose stres.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.