Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Video box 2

Zašto se mačke uvijek dočekaju na noge?

Sigurno ste bar jednom u životu čuli da mačke imaju devet života.

Sigurno ste bar jednom u životu čuli da mačke imaju devet života, ili da se uvijek dočekaju na noge. Imali macu za ljubimca ili ne, to je stvar koju morate znati.

No, jeste li se ikada zapitali kako to izgleda kada se njihov pad uspori?

BBC One u sklopu obrazovne emisije “Život u zraku” prikazao je video kako životinje, zahvaljujući građi svog tijela, mogu prkositi gravitaciji.

U konkretnom slučaju radi se o pustinjskom risu (karakal) kojem fleksibilna kičma omogućuje zračne vratolomije tokom kojih istovremeno može rotirati prednjim i stražnjim krajem tijela, što u završnici rezultira dočekivanjem na noge.

Riječ je o tzv. refleksu uspravljanja koji životinjama pomaže da se tokom pada pripreme za što bezbolnije prizemljenje.

Nije karakterističan samo za mačke, već i za primate, kuniće, zamorce, štakore, pa čak i neke vrste guštera. Hoće li se životinja dočekati na noge ili ne, te hoće li se pritom povrijediti, ovisi o mnogo faktora, poput visine odakle životinja pada, njene težine, strujanja zraka…

Više

Kućni ljubimci

Postoje određene pasmine koje će biti odličan izbor za žene i koje će upotpuniti njihov život

Kućni ljubimci

Ni jedna životinja nije uspjela osvojiti čovjekovo srce na način kako je to uspio pas.

Kućni ljubimci

PURINA® Pro Plan® Cat nudi velik izbor posebno formulirane izbalansirane prehrane koja ispunjava sve nutritivne potrebe vaše sterilizirane mačke.

Kućni ljubimci

Magbellis je novi, neodoljivi brend na hrvatskom tržištu posvećen dodacima za vaše najbolje prijatelje – pse! Inspiriran vjernim i nestašnim mješancem Jackyjem, Magbellis proizvodi...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.