Ženski dodir potiče muškarce na rizik

Koliko ste se puta pred partnerom susrele s problemom kako opravdati kupnju još jednog para cipela, torbe, odjeće ili kozmetike koju ste jednostavno "morali imati'?

Ali znanost je ovaj put odlučila biti na vašoj strani strani i pomoći vam. Naime, prema riječima američkih i kanadskih istraživača, dovoljan je samo jedan ženski dodir, odnosno tapšanje po leđima da muškarac otvori lisnicu, izloži se kockanju s financijama ili da se lakše odluči na preuzimanje rizika bez suvišnih komentara.

Istraživači su zamolili skupinu studenata da odigraju zanimljivu igru na temu financija. Studenti su imali dva izbora – uložiti novac u obveznice s povratnom fiksnom kamatom, što je puno sigurnije od ulaganja u rizične dionice, što je bila druga opcija.

Prilikom dolaska u određenu prostoriju, studenti su pozdravljeni rukovanjem, tapšanjem po leđima ili kimanjem glavom. Prema izvješću objavljenom u časopisu Psychological Science, rukovanje s muškarcem ili tapšanje po leđima također od strane muškarca nimalo nije utjecalo na to koliko su studenti ulagali u dionice. Ali kad bi to učinile žene, situacija se drastično mijenjala. Rukovanje sa ženom poduplalo je iznose ulaganja, kimanje glavom nije imalo nikakvog učinka, a tapšanje po leđima najviše je povećalo iznos ulaganja. Čak je i najmanji i najkraći kontakt, odnosno dodir ramena od strane ženske ruke potaknuo podebljanje iznosa kojim se riskiralo na eksperimentalnom financijskom tržištu.

Stručnjaci vjeruju da takvo ponašanje ima veze s prvim danim i mjesecima naših života kad su nas, dok smo još bili bebe, majke često milovale i dodirivale i tako nam stvarale osjećaj sigurnosti i povezanosti čime su ujedno postavljale i temelje avanturizma. Istraživanje, dakle, sugerira da žene lakoćom vlastita dodira mogu natjerati i muževe i šefove i bankare da 'odriješe kesu', a autori istraživanja pak dodaju kako suptilni tjelesni kontakt može biti vrlo utjecajan i kad je u pitanju donošenje odluka i riskiranje.

Metro-portal.hr