Amaranth, kod nas također poznat kao šćir, štir ili rumenika, oduvijek je zauzimao posebno mjesto u prehrambenoj piramidi. Tako su Inke i Asteci smatrali da ima čudotvorna svojstva i nazivali ga ‘hranom za bogove’, a uzevši u obzir sve dobrobiti koje proizlaze iz amarantha i mi smo na dobrom putu da ga počnemo više poštivati.
Kroz godine je amaranth ponovno stekao slavu kao jedna od nutritivno najbogatijih i najkompletnijih žitarica koja ne sadrži gluten i obiluje aminokiselinama.
Iako je izgledom vrlo sitan, okruglast, nalik prosu amaranth je pravi ‘div’ kada je riječ o hranjivim tvarima. Za razliku od svih ostalih žitarica, amaranth je bogat esencijalnim masnim kiselinama – linoleinskom i linoletskom koje pridonose odličnoj formi organizma. Zbog ovih karakteristika izuzetno je popularan kod sportaša, koji žele na zdraviji način pridonijeti razvoju mišićne mase. Lako je probavljiv, a u sebi krije mnoštvo magnezija, željeza i kalcija.
Ako vas ovo nije zaintrigiralo, činjenica da je ova žitarica ključ vitke linije sigurno hoće. Kako sadrži visoku razinu proteina i lizina, nakon njezinog konzumiranja dugo nećete osjećati glad, a tijelo će prštiti energijom.
Također, ako planirate trudnoću, svakako ga uvrstite u prehranu jer zbog obilja folne kiseline potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto.
Jedinstven po tome što se većina hranjivih tvari sačuva tijekom kuhanja jer se nalaze u jezgri, a ne u ovojnici kao što je slučaj kod većine žitarica, možete ga kuhati kao kašu, ali i peći na vrućoj tavi poput kokica te ga dodati u pahuljice za doručak, juhe, salate ili desert.
Najprije ga prepržite na maslacu ili ulju, dodajte vodu i sol, poklopite i pustite da se kuha poklopljeno dvadesetak minuta na laganoj vatri. Amaranth se kuha u vodi u omjeru jedan prema tri.
[box style=”0″]
Energetske pločice od amarantha
Sastojci:
- 400 g amarantha
- 10 žlica meda
- 6 žlica maslaca
- 6 žlica sirovih suncokretovih sjemenki
- 3 žlice sušenih goji bobica
- pola šalice sjeckanih sušenih marelica
- 2 žlice sušenih smokvi
Priprema:
Pripremite amaranth poput kokica: prepržite ga u jako vrućoj tavi i tresite oko dvadeset sekundi. Čim prestane pucketati maknite ga s vatre. Morate biti brzi da ne zagori.
Otopite med i maslac i kuhajte dok se ne karamelizira, oko sedam minuta. Umiješajte ostale sastojke i ulijte u posudu s papirom za pečenje. Pustite da se hladi jedan dan. Narežite na kockice.
[/box]
You must be logged in to post a comment Login