Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Zlevanka: tradicionalni okusi Hrvatskog zagorja i šire

Zlevka, poznata i kao zlevanka, klasični je kolač Zagorja koji nosi toplinu bakine kuhinje. Ovaj tradicionalni recept, bogat okusom i jednostavan za pripremu, dio je kulturne baštine i gostoprimstva.

zlevanka

Želite li pojesti nešto zdravo, a pritom oko toga ne “petljati” puno, zagorska zlevanka ono je što tražite. Ovo jelo othranilo je generacije i generacije, spašavalo kuharice u vremenima kada su žene od jutra do mraka radile u polju, trgale se ne bi li kuća bila čista, djeca uredna i sita, muž zadovoljan.

Ne treba zaboraviti i neimaštinu koja je nerijetko iz vrsnih domaćica izvlačila najbolje – od skromnih sastojaka koji su se dali naći u svakoj smočnici seoskog domaćinstva, stvoriti hranjiva i ukusna jela.

Biser tradicionalne hrvatske kuhinje

Da je tako potvrđuje zlevanka (zlevka) – gastro evergreen sjeverne i istočne Hrvatske. U požutjelim obiteljskim bilježnicama s receptima pronaći ćete je pod raznim nazivima kao što su uljevuša, slijevka, bazlamača i kukuruznjača. Sam naziv govori da je riječ o jelu koje se izlijeva, što znači da je smjesa tekuća i ne treba ništa mijesiti.

Recepti variraju od Zagorja i Međimurja do Podravine pa i Slavonije, no svima je zajedničko kukuruzno brašno, neizostavni sastojak hrvatskih tradicionalnih jela. Varijacije na temu, zlevanku iz slanog, skromnog priloga jelu pretvaraju u slasni desert.

U osnovni starinski recept za zagorsku zlevanku, koji donosimo u nastavku, možete naribati jabuku pa čak i dodati pulpu naranče i naribanu koricu ili umjesto običnog šećera staviti vanilin. 

Mljeveni orasi ili pak bademi, dat će potpuno novu dimenziju zlevanki. Tu su i ribane tikvice – dodatak koji će pokazati još jedno lice ovog jela.

Nakon što isprobate zagorsku zlevanku, sigurne smo da ćete ju upisati u vašu bilježnicu s receptima (u nju idu samo oni prokušani), ali još važnije – često pripremati.

Bakina zagorska zlevanka

Sastojci:

  • 3jaja
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 šalice kukuruznog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 0,5 kg svježeg kravljeg sira
  • šalica ulja
  • šalica mlijeka
  • prstohvat soli
  • žlica šećera

Postupak:

Izmiksajte jaja s kiselim vrhnjem i šećerom pa u smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Smjesa bi trebala biti tekuća, nešto gušća od smjese za palačinke. Sada u smjesu umiješajte špatulom svježi sir.

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.  Pleh u koji ćete izliti zlevanku namastite i pobrašnite ili jednostavno obložite papirom za pečenje. Veličinu pleha birajte ovisno o tome koliko želite da zlevanka bude debela, odnosno tanka. Za ovu količinu sastojaka optimalan je onaj dimenzija 40X30.

Zlevanka se peče otprilike 30 minuta, a jede se topla ili hladna. Iz pećnice je izvadite kada poprimi zlatnu boju i lagano se zapeče.

Zlevanka – doručak, ručak i večera

Ovakvu klasičnu zagorsku zlevanku možete jesti u slanoj ili slatkoj varijanti, ovisno o tome što ćete uz nju staviti na tanjur. Možete je servirati s domaćim pekmezom od šipka ili šljiva ili pak s češnjakom, sirnim namazom i suhomesnatim proizvodima. Može biti i prilog mesu za ručak.

Ukusna je i bez ikakvih dodataka, uz šalicu bijele kave. Odlična je za doručak, ručak ili večeru, za domaće ili goste. Jednostavno – jedno od onih jela koje će zadovoljiti svačije okusne pupoljke i potrebe.

Ona je i prilog i glavno jelo, a ono što je u konačnici možda i najvažnije – starinska zagorska zlevanka nahranit će i tijelo i dušu. Evocirat će slatke uspomene stvarane davno u kuhinji koja nije imala perilicu za suđe, u kojoj su bakine vrijedne ruke kuhale, prale, hranile i milovale rumene dječje obraze.

Written By

Gastronomija

Iako je bezbroj bakinih recepata uz koje sam odrasla, ovaj put sam odlučila Hrvatsko Zagorje predstaviti kroz zlevanku.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.