Kiseli kupus u teglama odlična je opcija za sve one koji nemaju dovoljno prostora, odnosno adekvatno, mračno i hladno mjesto, jednom riječju podrum, u kojem bi držali bure puno najzdravije zimnice.
Zahvaljujući ovoj metodi kiseljenja, kupus možete vrlo jednostavno spremiti za zimu i u malenoj kuhinji na devetom katu nebodera. Sve što vam treba su glavica – dvije kupusa, veća zdjela, ribež, sol, sterilizirane tegle, pritiskivači (one plastične “paukove mrežice” na koje naiđete svaki put kad otvorite teglicu paprika, krastavaca, turšije koju su napravile nečije vrijedne ruke, a vi dobili na poklon. Sada tu lijepu gestu možete i vratiti, poklonivši svoju teglicu ukiseljenog kupusa, slobodno možemo reći teglicu zdravlja.
Kiseli kupus je super namirnica , on je i prebiotik i probitik (čuva mikrobiom crijeva, a znamo da su ona ključ imuniteta) te obiluje vitaminom C i vlaknima. Zbog svega toga, kiseli kupus bi zimi treba biti redovito na našem jelovniku – bilo kao salata, bilo kao prilog ili glavno jelo.
Kako se kiseli kupus u teglama?
Lako!
Prvi korak je da očistite kuhinju i dobro operete ruke. Potom očistite kupus. Uklonite mu vanjske listove i srčiku. To ćete napraviti oštrim nožem. Naravno pritom ćete paziti na svoje prste kako se i oni ne bi našli u tegli.
Sada kupus naribajte ili tanko narežite nožem i stavite u veliku posudu u kojoj ćete ga, kada ga posolite, moći promiješati.
Na kilogram kupusa ide puna, velika žlica soli. Matematika je jednostavna u ovom slučaju pa neće biti teško izračunati.
Kada ste posolili kupus i dobro ga rukama promiješali, ostavite ga 15 minuta do pola sata (neće škoditi i da bude duže) na sobnoj temperaturi da pusti sok. Potom ga slažite u tegle, pritom ga dobro pritisnite, no ostavite pri vrhu centimetar do dva prostora. Sada stavite onu plastičnu mrežicu da ga drži pod vodom i dolijte sok od kupusa tako da ga prekrije. Ako nemate dovoljno soka, ulijte vodu.
Tegle s kupusom pokrijte gazom i ostavite 24 sata na sobnoj temperaturi.
Sada gaze zamijenite poklopcima, no ne zavrćite ih. Samo ih spustite na tegle kako bi sadržaj u njima mogao odraditi svoje. Kada se kupus ukiseli, a za to će mu trebati oko sedam dana, dobro zavrnite poklopce i kiseli kupus u teglama spremite na hladno i tamno mjesto u vašoj kuhinji. Ako ga stavite u hladnjak može vam trajati i do dva mjeseca.
Na ovakav način kupus ne kiselimo za cijelu zimu, već kraći period. To je jedan o razloga zašto radimo manju količinu. Druga je ona koji smo spomenuli na početku teksta – manjak prostora u kojem bismo držali bure kupusa.
Osim ribanog kupusa, u teglama se mogu ukiseliti i listovi za sarmu. O tome kako se na ovaj način kiseli kupus u listovima, u idućem članku.