Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Znate li koliko su datulje zdrave i kako ih konzumirati?

U njezinom božanstvenom okusu ljudski rod uživa već tisućama godina. Porijeklo ove biljke je u sjevernoj Africi odakle se proširila u bliskoistočne zemlje, te u malom obimu u Europu i Sjevernu Ameriku. Poznato je preko 100 sorti datulja koje se dijele u 3 različite skupine: mekane, polusuhe i suhe, a ta podjela zapravo ovisi o sadržaju glukoze, saharoze i fruktoze.

Možete ih jesti same, ali i kao kao međuobrok, možete ih puniti različitim kremama, poput maslaca od orašastih plodova, kremastim sirom ili proteinellom. Osim toga, datulje se često koriste mljevene u različitim kolačima jer povezuju smjesu, daju kremastu strukturu i slatkoću.

Upoznajte njihove zdravstvene blagodati.

Poboljšavaju zdravlje kostiju

Datulje su bogate selenom, manganom, bakrom i magnezijem, mineralima koji su potrebni za održavanje zdravlja kostiju te u prevenciji koštanih oboljenja, poput osteoporoze.

Jačaju živčani sustav

Datulje su bogate kalijem, a sadrže i manju količinu natrija koji su potrebni za održavanje pravilnog funkcioniranja živčanog sustava. Kalij utječe na sniženje razina kolesterola te održava niskim rizik od nastanka srčanog udara.

Pomažu kod anemije

Osim toga što su bogate fluorom koji pomaže u održavanju zdravlja zubiju, datulje sadrže i visoke količine željeza pa se preporučuj njihova konzumacija osobama s manjkom željeza i anemijom. Osim toga, datulje dokazano pomažu i u čišćenju krvi od toksina.

Pozitivno utječu na probavu

Sa samo par pojedenih datulja koje ste prethodno namočili u vodi, značajno ćete pozitivno utjecati na probavni sustav i njegovo uredno funkcioniranje pa se ovi plodovi posebno preporučuju osobama koje pate od zatvora.

Naime, datulje imaju visok udio u vodi topivih vlakana koji su ključni u održavanju zdravog rada crijeva te neometanom prolazu hrane kroz probavni trakt.

Poboljšavaju zdravlje kože

Vitamini C i D pozitivno utječu na elastičnost kože te je održavaju mekanom i glatkom. Također, ako postoje neki kožni problemi, uključivanje datulja u prehranu pomaže u njihovom nestanku. Na kraju, datuljama se pripisuje i učinak u usporavanju starenja te sprječavanju nakupljanja melanina u organizmu.

Liječe alergije

Datulje u sebi sadrže organski sumpor, element koji se vrlo rijetko nalazi u hrani, a koji ima jako puno učinaka na zdravlje, među kojima su smanjenje alergijskih reakcija i sezonskih alergija. Stoga, redovna konzumacija datulja, potvrđeno je i studijama, može imati pozitivne učinke na smanjenje alergije, posebno se to odnosi na sezonski uvjetovane alergije.

Dižu razine energije

Visoke razine prirodnih šećera u datuljama su izvrstan izvor brze energije koja dobro dođe prije ili uslijed neke teže fizičke aktivnosti.

Smatra ih se prirodnim afrodizijakom

Studije su potvrdile da datulje doprinose povećanju seksualne izdržljivosti. Prema studiji, šaka datulja namočena u kozje mlijeko i ostavljena preko noći, a potom pojačana kardamomom u prahu i medom, pozitivno utječe na seksualne performanse: povećava seksualnu izdržljivost i smanjuje rizik od sterilnosti uzrokovane različitim seksualnim poremećajima, stoji u zaključku jedne studije.

Smatra se da su visoke razine estradiola i flavonoida zaslužne za povećanje broja i poboljšanu mobilnost sperme, ali i povećanje veličine i težine testisa kod muškaraca, pa se stoga datulje smatra prirodnim afrodizijakom za muškarce.

Smanjuju rizik od karcinoma abdomena

Studije su potvrdile da datulje u obliku tonika mogu bolje utjecati na smanjenje rizika i utjecaj karcinoma abdomena čak i od tradicionalne medicine.

Kako je ranije rečeno, datulje se mogu konzumirati na više načina. Može ih se jesti cjelovite, od njih se može napraviti pasta ili namaz ili mogu biti sastavni dio jako velikog broja slastica.

Izvor: Fitness.com.hr

Više

Duh i tijelo

Iako užasno rasprostranjen i naveliko korišten, prolazi li Instagram ispod radara racionalnom upravljanju našim vremenom, pažnjom i ponajviše, brizi o mentalnom zdravlju?

Savjeti stručnjaka

Dolazak sezone alergija mnogima je izazovan, stoga je potrebno reagirati na vrijeme i prevenirati .

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.