Kakva je veza između laka za nokte i uskršnjih dekoracija?

Blagdan Uskrsnuća najvažniji je kršćanski blagdan slavljenja ponovnog rođenja Isusa Krista, a slavi se 40 dana od Pepelnice, što je vrijeme koje nazivamo Korizmom. Uskrsnuće Isusa Krista temeljno je vjerovanje kršćanstva koje kazuje da je Bog Isusa treći dan uskrisio od mrtvih.

Crkveni Sabor u Nikeji odlučio je 325. godine da Uskrs postane pravi kršćanski blagdan, no manje je poznato kako su odredili da se slavi prve nedjelje nakon punog mjeseca koji pada iza 21. ožujka, odnosno ekvinocija.

Na blagdan Uskrsa konačno započinje slavlje Uskrsnuća. Jedu se kuhana šunka, mladi luk, rotkvice i jaja koja simboliziraju rađanje života, odnosno Isusovo uskrsnuće. Pisanice se boje različitim bojama i simbolima dan prije Uskrsa, peku se i tradicionalni kolači poput pince ili pletenice ukrašene pisanicama.

Uskršnje dekoracije

Od uskršnjih dekoracija, tu su jaja i zec, uzeti kao simboli iz blagdana Eostre i postali su dio kršćanske proslave Uskrsa; kršćansko slavljenje Uskrsa vremenski se poklapalo s poganskim blagdanom Eostre u germanskim narodima.

Uskrs je sve bliže i bliže pa je, iako se uskršnjim dekoracijama ne pridaje toliko pažnje i važnosti kao božićnima, krajnje vrijeme da osmislite originalne i efektne načine ukrašavanja jaja. Ove godine odlučite se za nešto drugačije od uobičajenog, uz sve ostale blagodati blagdanskog stola, posebice šunkicu.

Nedostaje vam ideja za bojanje jaja? Potrebno je samo malo mašte, materijala i truda da bi se izradile lijepe pisanice – na vama je da slijedite upute i izradite vaša mala umjetnička djela.

Predložit ćemo nešto što svaka žena ima na dohvat ruke – lak za nokte. Znamo da ih imate u milijun boja.

Što još trebate:

  • ljepljivu traku
  • posudu s vodom
  • čačkalicu
  • koju trakicu
  • ljepilo
  • mašnice
  • i, naravno jaje!

Sretno vam bilo!