Ljubav ili istina

Mediteranska romantična komedija nudi gledateljima originalnost i osvježenje. Kada gledatelji pogledaju prvi dugometražni film Vjerujem u anđele redatelja i scenarista Nikše Sviličića, zacijelo će im idući dan biti optimističniji nego prethodni. Zanimljiva i pitka priča ocrtava ljudske odnose i sudbine, ali ne grubo i neprimjereno, što je često u hrvatskoj kinematografiji, već romantično i metaforično. Redatelj je precizno razradio tipične otočke likove i glavne uloge povjerio iskusnim glumcima Dolores Lambaši i Vedranu Mlikoti.Skrivene i otkrivene tajne

Radnja filma događa se u malom mjestu na otoku gdje ne dopire signal mobitela a lokalni mještani žive jednoličnim životom. U takvom malom mjestu omiljena je osoba poštar Šime (Vedran Mlikota). Svi ga mještani uvažavaju zbog pronicljivosti i inteligencije. No oni ne znaju da je čitajući tuđa pisma upućen u sve događaje i sudbine.

U mjesto jednoga dana dolazi tajanstvena i atraktivna Dea Klarić (Dolores Lambaša), koja pobuđuje zanimanje svih stanovnika. Ni poštar Šime nije ravnodušan prema njoj. U početku je Dea nesigurna i povučena, ali kako se fabula filma razvija, postaje inteligentna i lukava. Čitajući njezina pisma, Šime otkriva tajnu o njoj i tada nastaje trilerski zaplet.

Odlični glumci u prekrasnoj Komiži

Svoju ulogu izvrsno je odigrao Vedran Mlikota unijevši mentalitet i karakter čovjeka dalmatinskog podneblja. Dolores Lambaša suptilno je odigrala svoju ulogu dočaravajući glumačkim umijećem širok spektar raspoloženja i transformaciju svoga lika.

U ostalim su ulogama Marija Kohn, Nives Ivanković, Bruna Bebić-Tudor, Aljoša Vučković, Frano Lasić, Mile Kekin i Damir Mihanović Čubi, koji su dali maksimum svoga glumačkog potencijala stvarajući zanimljive i začudne likove.

Kvaliteti te romantične mediteranske komedije pridonosi prekrasna lokacija. Za snimanje filma redatelj je odabrao mjesto Komižu na otoku Visu i film je svojevrsna lijepa turistička razglednica našeg Mediterana.

Osim glumom, vizualnošću i prekrasnom glazbom, film će privući i porukom vjerujte u ljubav i život. Međutim, postavlja i dvojbu je li važnija ljubav ili istina.

Osim što je film na ovogodišnjem festivalu u Puli dobio nagradu publike, uvršten je u službenu konkurenciju 33. međunarodnog festivala u Kairu. Prvi je put u povijesti hrvatski film ušao na taj festival, a ove su godine članovi žirija redatelj Martin Scorsese i glumac Omar Sharif.