Med: hrana, lijek i kozmetičko sredstvo

Prirodni proizvod, dobiven  preradom nektra (slatkog soka) i medne rose i danas je osnova prirodnog liječenja.Iako se prvotno koristio kao alternativa šećeru, med se danas smatra jednim od najljekovitijih sredstava. Vjeruje se kako su njegova česta i svakodnevna konzumacija od vitalne važnosti za čovjeka!

Hrana, lijek i kozmetičko sredstvo

Danas se koristi ne samo kao namirnica i kao lijek, već i kao kozmetičko sredstvo za uljepšavanje lica i tijela.  Ljekovitost i učinak meda ovisi o vrsti biljke iz koje je dobiven te konačnoj kvaliteti meda.  Koristi se u svim dijelovima svijeta, a tome je zasigurno pridonijela i lakoća kojom se konzumira. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

med tekst 2Med sadrži oko  69 posto glukoze i fruktoze što omogućava njegovo korištenje kao zaslađivač te zamjenjuje šećer u pripravi hrane i napitaka.  Bez obzira koristi li se kao hrana ili lijek, preporučuje se koristiti ga u čaju ili mlijeku, jer tako sastojci lakše prodiru u krv.

Međutim, treba pripaziti da napitak kojemu se med dodaje nije prevruć jer se time gube ljekovita svojstva. Ukoliko pak med uzimamo žlicom, bez tekućine, preporučljivo ga je što duže držati u usnoj šupljini dok se ne otopi jer se na taj način direktno prenosi  u krv.

Ljekovita svojstva meda

Med poboljšava rad svih organa, opskrbljuju organizam tvarima za stvaranje enzima; zbog antiseptičkog  učinka pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana, povišene tjelesne temperature, poboljšava apsorpciju pojedinih tvari u organizmu (vitamini, minerali, lijekovi), potiče umnu i fizičku aktivnost, jača imunološki sustav i daje snagu čitavom organizmu.

med tekst 3Također, poboljšava otpornost organizma na infekcije i zaraze jer ima antiseptičko djelovanje. Već tradicionalno se upotrebljava  za ublažavanje simptoma gripe i prehlade, a uz to čisti krv od toksina i pomaže kod slabokrvnosti. Iako med ima više kalorija od šećera, ukoliko se konzumira s toplom vodom, pomaže u otapanju masti i smanjenju kolesterola te na taj način pridonosi i mršavljenju.

Uz navedeno, smanjenju težine pomaže i  svakodnevna konzumacija napitka od meda i soka od limuna te meda i cimeta, što dodatno ojačava imunitet i štiti tijelo od bakterija i virusa. Med je također dobar za sportaše jer im osigurava brzi izvor energije (glukoza) te olakšava održavanje razine šećera u krvi, oporavak  mišića i obnovu glikogena nakon vježbanja.

Zanimljivosti o medu

  • pčela mora posjetiti 4000 cvjetova da bi napravila jednu žličicu meda
  • od 20.000 poznatih vrsta pčela, samo šest do jedanaest proizvodi i skladišti med
  • med se ne smije grabiti metalnom žlicom jer tako gubi svoje vrijedne sastojke
  • preporučuje se da se med rastopi u mlakim ili hladnim napicima, a nepreporučuje se njegovo uzimanje žlicom direktno u usta
  • ako ipak uzimate med direktno, ne smijete ga odmah progutati već ga treba držatiu ustima 3-5 minuta uz stalno mućkanje

Izvor: BestShop