Napet, emotivan psihološki triler filmskoga ritma i pun iznenađenja

Nakladnička kuća Znanje predstavlja roman Planina straha (Monteperdido, 2015.) iz pera španjoskog pisca Agustína Martíneza, mračan psihološki triler s kompleksnim likovima i mučnom atmosferom nalik na surovu prirodu Pireneja. Agustín Martínez zna dobro voditi priču i likove, a njegov filmski stil pisanja zaslužan je za to da se roman čita brzo. Knjiga je u prijevodu Silvane Roglić dostupna u knjižarama po cijeni od 129 kn.

Priča započinje kada Ana i Lucía, dvije jedanaestogodišnjakinje iznenada nestanu na povratku iz škole. Pet godina nakon toga, zahvaljujući prometnoj nesreći u provaliji nedaleko od Monteperdida pronađena je Ana, kao putnica u slupanom automobilu, doduše s ozbiljnim ozljedama glave i time započinje utrka s vremenom u spašavanju Lucíje koja se i dalje vodi kao nestala. Knjiga se postupno pretvara u vrtlog akcije koji traje do samoga kraja. Aura tajanstvenosti obavija sve mještane stvarajući uvjerlijv osjećaj zatvorenosti i zajedništva tipičan za male sredine, osjećaj da stranci nisu dobrodošli. Svatko od njih, sa svojim tajnama, svojim intimnim pričama koje želi sakriti od ostalih. Planina straha je roman koji raste, s nevjerojatnim svršetkom i s nekoliko obrata koji će ostaviti čitatelja bez daha.

Dvije jedanaestogodišnje djevojčice, Ana i Lucía, nestale su na povratku iz škole u Monteperdidu, izoliranom selu okruženom surovom prirodom u brdovitim Pirenejima. Nakon opsežne potrage i neuspješnih pokušaja lokalne policije u pronalaženju bilo kakvog traga, slučaj nije riješen, a stanovnici mjesta i dalje su obilježeni tragedijom.

Pet godina poslije dogodila se prometna nesreća – u klancu nedaleko od Monteperdida pronađena je Ana kao putnica u slupanom automobilu i s ozbiljnim ozljedama glave. Započinje utrka s vremenom u spašavanju Lucíje, druge nestale djevojčice. U mjesto stižu mlada policijska inspektorica Sara Campos i njezin šef Santiago Baín kako bi pomogli lokalnoj policiji, a slučaj nestalih djevojčica ponovno se otvara. Tko je nastradali muškarac koji je upravljao autom u kojem je pronađena Ana i je li on oteo djevojčice? A što je s Lucíjom? Odgovori na ova pitanja skrivaju užasne događaje koje će neki stanovnici Monteperdida grčevito pokušavati zadržati u tajnosti…

Španjolski scenarist i pisac Martínez (1975.) diplomirao je dramaturgiju na Sveučilištu Complutense u Madridu. Radio je u marketinškoj industriji prije nego što se u potpunosti posvetio pisanju. Autor je brojnih scenarija za kratke filmove i televizijske serije.

Roman Planina straha njegov je književni prvijenac po kojem je već snimljena i TV-serija.

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  1. U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #strah
  2. Zapratite našu Facebook stranicu i Instagram profil
  3. Ne zaboravite podijeliti objavu, postavke na javno i tagirati frendice
  4. Općenito, podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 19. travnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Jadranka Petrović