Plemenite vinske kapljice

U hotelu The Regent Esplanade Zagreb održava se drugi dan 4. Međunarodnog festivala vina i kulinarstva. Prvog dana Festivala predstavilo se 125 domaćih i 65 stranih vinarija. U kulinarskom dijelu Festivala u šatoru na Oleander terasi predstavilo se više od 40 izlagača maslinovog ulja, sireva, meda, pršuta, kulena. Upravo zbog činjenice da nudi spoj vina i kulinarstva, ovaj Festival jedinstven je u Hrvatskoj.

– Ponosan sam da je Festivalu javnosti prepoznat kao mjesto druženja, učenja i uživanja u najboljim vinima i hrani, a sve u prijateljskoj atmosferi i predblagdanskom raspoloženju. Uvjeren sam da će u dva festivalska dana svaki posjetitelj pronaći nešto za sebe i da će kroz razgovore s vinarima i degustiranje najfinijih vina nastati mnogo novih poklonika te, najplemenitije kapljice,- rekao je Ivan Dropuljić, organizator i direktor Festivala.

Festival teži educiranju građana te se održavaju posebne vinske prezentacije vođene od strane najvećih vodećih enologa i stručnjaka iz vinskog svijeta. Središnja radionica posvećena je plavcu malom, njegovim potencijalima i mjestu u svijetu vina. Osim voditelja prezentacije, Ive Ivaniša, na radionici će sudjelovati i Angela Muir (MW-Master of wine), Decanterova predsjednica žirija centralne i istočne Europe. Tema radionice su različiti stilovima vina, kao i izgledi za plasiranje na tržište Europe.

Na jučerašnjim radionicama je, između ostalog, bilo riječi i o utjecaju vina na zdravlje o čemu se najviše govorilo na radionici vina Brič, Kutjeva d.d. Radi se o ekološkoj certificiranoj vinariji gdje se fermentacija provodi ekološki autohtonim kvascima. Položaj Brič vinogorja se naziva „djevičanskom zemljom“ jer na njemu u prošlosti nije bilo uzgoja drugih kultura. Fotosinteza je 20 posto veća zbog refleksije sunčevih zraka od površine mora, a stalno lagano kolanje zraka lozu čini otpornijom na bolesti te nije potrebno prskanje.

Festival je otvoren još danas do 20 sati.