Prodana prva vjenčanica Elizabeth Taylor

Popularnost dvostruke dobitnice Oscara – fatalne filmske dive Elizabeth Taylor, koju pamtimo po brojnim filmskim klasicima, ali i burnom ljubavnom životu, ne jenjava.

Vjenčanica koju je zvijezda nosila na svojem prvom vjenčanju za nasljednika lanca hotela Conrada Hiltona 1950. godine, jučer je ponuđena na dražbi londonske aukcijske kuće Christie’s s početnom cijenom od 385 000 kuna, podsjećaju sve prisutne još jednom na ‘zlatno doba Hollywooda’.

elizabeth aukcijaJednostavna, ali elegantna satenska vjenčanica koju je dizajnirala hollywoodska dizajnerica Helen Rose za tada 18-godišnju Taylor boje kamenica premašila je početnu cijenu za čak 560 900 kuna, čime je potvrđen veliki značaj zanosne brinete u povijesti filma, ali i mode. Prije same aukcije haljina je prošla kroz čak 15 pari ruku vještih krojačica ne bi li na dan prodaje zasjala u svojem punom sjaju.

haljina elizabethVjenčanju Taylor i Hiltona nazočile su brojne tadašnje hollywoodske zvijezde. Među uzvanicima su se posebno isticali Greer Garson, Gene Kelly, Ginger Rogers, Fred Astaire, Esther Williams i Van Johnson, a neki su dosjetljivo komentirali kako je na slavlju bilo više zvijezda nego na nebu.

elizabeth tekst1Elizabeth Taylor, koja je umrla 2011. u dobi od 79 godina, udavala se čak osam puta, od toga dva puta za glumca Richarda Burtona.

Britansko – američka zvijezda iza sebe je ostavila bogato filmsko nasljeđe baveći se sedmom svjetskom umjetnosti više od 60 godina. Tako je mnogi pamte po ulozi Kleopatre, ali i njezinom prvom filmu ‘Lassie’ kojeg je snimila u dobi od devet godina.

Elizabeth Taylor Wallpaper 09Glamurozna ljepotica dobitnica je dva Oscara. Prvog je osvojila 1961. za ulogu u filmu ‘Butterfield 8’, u kojem je glumila prostitutku, dok je drugi dobila za ulogu u ‘Tko se boji Virginije Woolf?’ 1966., kojeg je snimala sa svojom najvećom životnom ljubavi – Richardom Burtonom. Za nagradu Akademije nominirana je ukupno pet puta, a 1992. primila je Jean Hersholt nagradu koju Akademija dodjeljuje za humanitarni rad. Jednu od najvećih holivudskih zavodnica zaobišla nije ni ovisnost o alkoholu zbog kojeg je 80 – ih bila na liječenju.

Danas, dvije godine nakon smrti ove istinske dive ostaje nam njezin neizbrisiv trag u filmskoj umjetnosti, zvijezda na holivudskom šetalištu slavnih, ali i ulica u Iowi koja slovi njezinim imenom.