Poznata kao pura, žganci, prpa, pulenta, bota, palenta se kuha od finijeg sitno mljevenog kukuruznog brašna ili s krupnijom kukuruznom krupicom. Od predjela do deserata, ako se neki sastojak ispostavio kao iznimno svestran to je onda palenta!
Riječ je o namirnici koja ne sadrži gluten i niskokalorična je pa je odličan izbor za one koji imaju problema s probavom, ali i djecu.
Sadrži 75 posto ugljikohidrata, oko 10% bjelančevina i masti tek u tragovima. Jedući palentu u porciji veličine šake u organizam unosimo oko 200 kcal. Palenta se može koristiti kao zamjenski obrok kada želimo povećati izbor korištenja ugljikohidrata i uspješno nadomještava krumpir, rižu, tijesto te predstavlja kvalitetnu nadopunu u svakodnevnom sastavljanju jelovnika.
Kao prilog ili glavno jelo, palenta je neizostavan dio hrvatske tradicije
Baš s njom, donosimo jednostavan i zanimljiv recept koji izgledom podsjeća na dobro znane i voljene pržene krumpiriće, ali utjecaj na zdravlje je neusporediv. Odličnog je okusa i idealan za klince. Možete ga jesti u bilo koje doba dana, kao doručak, užinu, umjesto grickalica, spakirati djeci za u školu.
Palenta je namirnica koju ljudi u današnje vrijeme često zaboravljaju, a nema razloga, jer osim što je jeftina, dostupna je svima i vrlo hranjiva!
Uz ovakav prilog ne treba vam ni glavno jelo, a ovim receptom oduševit ćete sve one koji misle da dobrom komadu mesa nešto nedostaje ako nije posluženo uz krumpir.
Lažni krumpirići od palente se ne prže i treba im tek pećnica te malo začina. Štapići izvana moraju biti hrskavi, a iznutra mekani! Gdje ćeš bolje?
Sastojci
- 1 instant palenta
- Malo maslinovog ulja
- Sol
- Paprika u prahu
- Češnjak u prahu
- Origano
Priprema
Stavite grijati pećnicu na 220 stupnjeva, a papir na pečenje na pleh. Skuhanu instant palentu režite na tanke šnite pa te šnite na tanke prutiće.
Posipajte sa začinima i premažite uljem pa sve pomiješajte.
Posložite prutiće na pleh i pecite 20 minuta.
Okrenite svaki prutić nakon 20 minuta, još malo dodatno začinite i pecite još 15 minuta.
“Prženi” krumpirići idealno će pasati uz neki homemade umak koji volite:
Autor: Tara Lukičić za Tvornicu zdrave hrane.