Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
recept s kobasicom
recept s kobasicom

Gastronomija

Recept s kobasicom koji će izludjeti vaše nepce

Sumerani su prvi počeli izrađivati trajne kobasice oko 3.000 godina pr. Kr. da bi očuvali kvalitetu mesa i spriječili kvarenje

Sumerani su prvi počeli izrađivati trajne kobasice oko 3.000 godina pr. Kr. da bi očuvali kvalitetu mesa i spriječili kvarenje. Vrlo cijenjen proizvod postale su u vrijeme antičke Grčke i Rima, a danas ih jedemo “pod normalno” i ne možemo zamisliti mesnu platu bez njih.

Salame s plemenitim plijesnima i trajne kobasice narezuju se na tanke ploške debljine oko 1mm. Tek tada se može uživati u potpunoj kombinaciji okusa i mirisa. U dobrim delikatesama cijela se salama prvo prereže po sredini pod kutem od 45°, a zatim se tanko narezuje. Važno je prije narezivanja oguliti ovitak.

Naziv sudžuk potječe od turske riječi “sunduk” što znači domaća kobasica.

Trajne kobasice poslužuju se uz razne sireve i svježe povrće, a ljubitelji jačeg okusa poslužit će ih uz ajvar ili kisele krastavce. Salame s plemenitim plijesnima, pak, poslužuju se uz birane sireve, blage umake i svježe povrće. Ljubitelji jačeg okusa poslužit će ih uz kremaste namaze od zelenih i crnih maslina.

Da ih ne morate posluživati jedino samostalno, donosimo vam i recept s kobasicom, ovaj put Čajnom, koji jednostavno morate isprobati.

Svinjski file punjen Čajnom kobasicom

Sastojci za jednu osobu:
– svinjski file 210 g
– Gavrilović Čajna kobasica 50 g
– sol 3 g
– papar 1 g
– luk 30 g
– šampinjoni 50 g
– bijelo vino 20 ml
– vrhnje za kuhanje 100 ml
– kroketi 250 g
– mini rajčica 10 g
– peršin list 2 g
– ulje 70 ml

Priprema:
Svinjski file očistimo od žilica i prstom napravimo rupu po dužini. Napunimo ga Gavrilović Čajnom kobasicom, posolimo, popaprimo, tanko premažemo senfom i pustimo da odstoji pola sata. Prepržimo ga na ulju da dobije lijepu boju i završimo ga u pećnici na 180 °C cca 10 minuta.

Na istoj masnoći prepržimo sitno sjeckani luk i šampinjone rezane na ploške uz dodatak soli da brže omekšaju. Nakratko popirjamo podljevajući bijelim vinom i vodom, cca 5 minuta. Dodamo vrhnje za kuhanje, pustimo da prokuha i doradimo okus dodavajući sol i papar. Na tanjur stavimo umak od šampinjona, zatim narezani svinjski file i krokete koje smo prethodno prepržili na ulju. Dekoriramo listom peršina i mini rajčicom.

recept s kobasicom

Foto i recept: Gavrilović.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Predstavljamo

Nije iznimka nova 'JELI' kampanja parizera i hrenovki kojoj nisu odoljeli ljubitelji konkretnog griza Mate Janković, Andrea Andrassy i mnogi drugi.

Video box 1

Redakcija She-a snimila je za vas video jednostavnog, ali najboljeg recepta za ukusnu uskrsnu šunku

Predstavljamo

Stiže novi nagradni val Mesne industrije Gavrilović "U poteza tri vozi se i ti!".

Gastronomija

Uz pomoć Gavrilovića i njegove Dalmatinske pancete, pripremit ćemo brzi prilog od kiselog kupusa, baš za hladne, blagdanske dane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.