Sejšeli se ponovo bude

Rajske plaže, odlična kreolska kuhinja, nasmijani domaćini i Takamaka, karakteristični su za otočje koje čini 115 koraljnih otoka i granitnih stijena, a nalazi se na istočnoj obali afričkog kontinenta, u srcu Indijskog oceana.

Kažu moji prijatelji: „ Normalni ljudi odu za vikend u Sloveniju, do Opatije ili u vikendicu, a vi „zapalite na Sejšele“!? I to doslovno.

Produženi vikend

Produženi vikend na Sejšelima nešto je najbolje što mi se u posljednje vrijeme dogodilo, u profesionalnom smislu. Naše putovanje je dokaz da se sve može, a opravdanje „nemam vremena“ ne priznajem. Na ruku nam je išlo i to što smo letjeli u ugodnoj business klasi Turkish Airlinesa i proveli nekoliko sati u raskošnom business loungeu istanbulske zračne luke (sigurno jednom od najljepših na svijetu, ako ne i najljepšem).

Sejšeli se ponovo bude

Iako su u marketinškom smislu posljednjih nekoliko godina zanemareni (na što su i sami utjecali jer nisu htjeli pretrpavati svoje predivne otoke prevelikim brojem turista), Sejšeli se opet bude – uvođenjem novih avio linija te otvaranjem novih smještajnih kapaciteta, trgovina i restorana.

Eden Is land

Najnoviji projekt, izgrađen uz pomoć južnoafričkog kapitala, je luksuzno naselje Eden Island, na zasebnom otoku, uređeno standardom kakvim ne živi lokalno stanovništvo već bogati turisti iz raznih krajeva svijeta. Novi šoping centar krase luksuzni butici francuske mode, a na otoku je i trgovina Spar u kojoj možete kupiti namirnice za pripremu obroka, ukoliko iznajmite apartman u ovom elitnom resortu.

Cijene najma nisu male (kreću se od 290 USD za noć u apartmanu s jednom spavaonicom u niskoj sezoni, do 1950 USD za noć u vili s 5 spavaonica i privatnim bazenom, za 10 osoba, u visokoj sezoni). Uživat ćete u privatnim plažama, bazenima i restoranima (dio naselja je zatvorenog tipa), a za dnevne izlete možete unajmiti jedrilicu ili katamaran.

Plaže

Ako ste ljubitelj mirnijih mjesta, uputite se prema jugu otoka, njegovom istočnom stranom. Nakon što prođete Eden Island, nailazit ćete na plaže koje se nižu poput perla na ogrlici. Možda nisu tako lijepe kao one na sjeveru, no zbog blizine koraljnog grebena privući će ljubitelje ronjenja i snorklanja.

Ako pak želite vidjeti „plaže s razglednica“, krenite uskom vijugavom obalnom cestom iz Victorije prema sjeverozapadu otoka. Vidjet ćete male plaže koje se nastavljaju jedna na drugu, sve do najpoznatije i najduže među njima – Vallon Beacha (lokalni naziv je Beau Vallon). Gotovo 3 kilometra dugu plažu krasi ovalno granitno kamenje po kojem su Sejšeli poznati i koje izviruje iz bijelog pijeska.

Tu je i više luksuznih hotela, poput Hiltona, Savoya, The H Resorta (u kojem smo odsjeli), te niz restorana smještenih tik uz more. Plaža je omiljena među obiteljima s djecom, zbog drveća koje ju natkriljuje i pruža prirodni hlad te mirnog mora uz obalu zaštićenu koraljnim grebenom. Upravo zbog toga grebena, omiljena je i među snorklerima poput mene, jer tamo gdje je koraljni greben, živi i mnoštvo šarenih tropskih ribica. Iako je naš boravak bio kratak (samo na glavnom otoku Mahé), bio je dovoljno intenzivan. Uspjeli smo vidjeti gotovo cijeli otok i posjetiti najznačajnije turističke atrakcije, a našlo se i vremena za ljenčarenje na plaži. Znala sam i prije dolaska da su plaže na Sejšelima ono što privlači većinu turista, no mene je posebno oduševila kreolska kuhinja.

Kreolska kuhinja

Već sam dolazila u dodir s kreolskom kuhinjom, prigodom boravaka na Réunionu, Karibima i Francuskoj Polineziji… no specifična jela, poput bread fruita (voće koje lokalno stanovništvo konzumira umjesto kruha, kuhano u kokosovom mlijeku), lokalnog manga (manji je i kiseliji od tajlandskog pa se češće koristi za salatu) ili flying bata (šišmiš neobično velikih dimenzija), pripremljenog u curryju, bila su nešto potpuno drukčije.

Gorostasni šišmiši

Na ovom posljednjem ću se malo zadržati jer mi je to bilo i najveće iznenađenje. Viđala sam takve šišmiše i na Baliju, no do dolaska na Sejšele nisam znala da ih koriste za jelo. Nisam znala da je ukusni i pikantni curry s mesom, koji sam upravo pohvalila (vjerujući da je piletina), pripremljen od letećeg „čudovišta“ koje nas je uredno u sumrak nadlijetalo dok smo šetali plažom, čija je glava nalik na pseću, a promjer krila može imati i metar. To mi je saznanje bilo sasvim novo otkriće. Ima ih kao golubova po gradskim trgovima i posve su bezopasni, a zadržavaju se u krošnjama palmi i ostalog visokog drveća. Da mi je netko rekao da je to to, možda bih bila malo suzdržanija, ali nisam požalila! Kad sam upitala našeg vozača kako ih love, dobila sam zanimljiv odgovor. Opisao mi je kuku na dugačkom štapu koji drže u dvorištu i kojim jednostavno uhvate flying batsa kada doleti i smjesti se na drvo u vrtu!

Riba i ostale morske delicije

Za one koji nisu navikli na eksperimentiranje hranom, otok obiluje velikim količinama ribe. Lokalci znaju reći da je riba jeftinija od riže (rižu moraju uvoziti), zbog čega je možda (gledano iz naše perspektive) ne cijene dovoljno. Veći dio čine velike ribe poput raznih vrsta tuna i morskih pasa, red snappera i dorada, na kojima bi im pozavidjeli i vrhunski europski restorani. Ima i hobotnica i rakova, a posjet Sir Selwyn Selwyn-Clarke marketu otkriva obilje i bogatstvo ovog otočja.

Selwyn Selwyn-Clarke Market

Uvijek sam sretna kada posjetim lokalnu tržnicu! Ne samo zbog mogućnosti da napravim odlične fotografije, već i zbog činjenice da na njoj možete vidjeti (i probati) sve ono što mi u Europi nemamo. Kako sam ljubitelj egzotičnog voća i povrća, ovaj bliski susret s neodoljivim okusima često mi je vrhunac doživljaja svake tropske destinacije. Jackfruit, avokado, passion fruit, papaya, više vrsta banana, ogromni grejpfrut, više vrsta ananasa, kremaste lokalne jabuke, bread fruit, chalta fruit, cocoplum, roseapple, star fruit (carambola)… teško je nabrojiti sve vrste i oblike te okuse i boje voća koje ćete naći na ovom otoku. Uz poneki suvenir, obvezno ponesite i cimet i muškatni orašćić po kojem su Sejšeli poznati (njegov zanimljiv izgled sasvim je drukčiji od onoga koji smo navikli kupovati u staklenci u našim trgovinama).

Izbor povrća također je velik: nekoliko vrsta patlidžana, kvrgavi i prugasti krastavci, ljute papričice svih vrsta, neobične vrste bundeva, plod kakaovca… Možete kupiti i neke lokalne proizvode – razne vrste džemova i umaka te sve vrste začina. Posebno su ponosni na lokalni začin 4 spices, sušeno lišće koje izgleda poput našeg lovora, a stavljaju ga gotovo u sva jela. Tu je i neizbježni curry, papar, klinčići i vanilija u raznim oblicima (mahune, prah ili tekući ekstrakt). Na katu trgovine naći ćete predmete od tekstila i suvenire inspirirane coco de merom, zaštitnim znakom Sejšelskog otočja. Kada se umorite od boja, mirisa i žamora, na katu je i restoran s lokalnom kuhinjom iz kojeg se pruža zanimljiv pogled na tržnicu iz ptičje perspektive.

Victoria

Nakon obilaska tržnice krećemo u šetnju Victorijom, glavnim gradom otoka Mahé ali i države Sejšeli. Naš vodič, lokalni taksist, s ponosom ističe kako je Victoria najmanji glavni grad na svijetu i dodaje da je grad (kao i otok) po mnogočemu poseban: ima 2 katedrale, 3 kružna toka, 2 semafora… Otok ima i autocestu, dugu – vjerovali ili ne – 2,8 kilometara. Od sjeverozapadne do zapadne strane ne možete cestom, jer se ona tu ne smije graditi zbog privatnih imanja, pa glavni grad Victoriju sa sjevernim dijelovima zemlje povezuje samo uska planinska cesta. Na gradskim ulicama radnim je danom velika gužva – auti stoje u kolonama ili se sporo provlače ulicama. No naš vozač (kojeg toplo preporučam pa ću ostaviti njegov kontakt – Taxi services Gilly Mein 2816760) je u svakom trenutku pronašao neku prečicu, koja možda nije kraća, ali je brža, što je u ovom slučaju od neprocjenjive vrijednosti.

Čovjek zapravo nije obični taksist već enciklopedijski izvor informacija o otoku jer zna baš sve. Nas novinare odveo je do niza punktova s kojih se pruža predivan pogled, a kako sam kaže – dobra fotografija prodaje Sejšele (nadam se da ćemo opravdati njegovo povjerenje). Središtem grada dominira Victoria Clocktower (ili mali Big Ben, kako ga vole nazivati), postavljen u čast kraljice Victorije.

Službeno je otvoren 1903., kad je bio crn, no 1935. obojen je u srebrnu boju, a takav je i danas. U centru ćete naći tri važna sakralna objekta (na otoku ih je puno više) – katedralu sv. Pavla, katedralu Bezgrešnog začeća i hinduistički hram Arul Mihu Naasakthi Vinayagar Temple. Svakako posjetite i staro groblje – The Bel Air Cemetery – i odmorite se u sjeni gorostasnih bambusa.

Takamaka

Nema kutka na Sejšelima u kojem nećete naići na takamaku. Nameće se očekivano pitanje: što je to? Odgovor smo dobili u lokalnoj destileriji pod nazivom – pogađate – Takamaka. Takamaka je na ovom otoku sve: naziv za vrstu drveta, ime jednog sela, a po riječima direktora destilerije, Richarda D’offaya, nema naroda na svijetu koji ne može izgovoriti riječ takamaka. To je ime, naravno, dobio i rum koji ondje proizvode, a spada u najpopularnije lokalno piće i perspektivan izvozni proizvod. U obilazak destilerije uključena je i degustacija, ne samo jedne vrste ruma, već svih (od ukupno 6). Zato se nemojte zaletjeti i odmah na početku ispuniti svoje „alkoholne“ kapacitete. U sklopu destilerije je i predivan restoran, smješten u sjeni visokog drveća bread fruita.

Izleti

Nikako ne propustite izlet u botanički vrt Le Jardin du Roi u Anse Royaleu, gdje ćete se upoznati s lokalnom florom, ne samo Sejšela već čitave regije Indijskog oceana, i šire. U vrtu ćete vidjeti i gigantske kornjače koje će rado pozirati s vama. Ako vaš boravak traje duže od (naša) tri dana, svakako posjetite otoke Praslin i La Digue. Prvi je poznat po coco de meru koji sam već spominjala, a drugi je otok bez automobila, na kojem se promet odvija biciklima. Oba otoka poznata su po rajskim plažama. Plaže koje sam dosad vidjela, uvrstila sam među najljepše na svijetu, pa mi je teško i pomisliti da postoje još ljepše. Svakako ću to provjeriti sljedeći put jer, kako je rekaonaš vodič-taksist, „Vratit ćete se sigurno – jeli ste brad fruit!“. I mi duboko vjerujemo u to.

Tekst: Damjana Domanovac
Fotografije: Tomislav Serdar

Pred nama je deveto izdanje međunarodnog sajma turizma PLACE2GO. Formula dugovječnosti najvećeg turističkog sajma u Hrvatskoj je sustavno poboljšavanje sadržaja i noviteta za izlagače i posjetitelje, a taj prokušani recept organizatori slijede i ove godine. Tako će PLACE2GO, između ostalih zemalja, prvi puta ugostiti izlagače iz Latinske Amerike (Argentina, Kuba), a posjetitelji će uz popuste na putovanja i sudjelovanje u nagradnim igrama po prvi puta interaktivno sudjelovati u predavanjima putem mobilne aplikacije.

Prekaljeni putnici željni novih destinacija moći će međusobno razmijeniti turističke vodiče, ali i okrijepiti se u posebno uređenom gastro-kutku posvećenom autohtonim domaćim specijalitetima. Prvi dan Sajma rezerviran je za akreditirane poslovne posjetitelje za koje je pripremljen bogat i sadržajan program koji će se održati na nekoliko punktova u Areni te okolnim prostorijama za maksimalnu mogućnost umrežavanja i novih poslova. Vidimo se od 13. do 15. ožujka 2020. godine u Areni Zagreb. Dodatne informacije saznajte na službenoj web-stranici:
www.place2go.org