Štrudle sa smokvama vraćaju u djetinjstvo

štrudla_smokva_naslovna

Da se malo vratimo u djetinjstvo… bar mi neki, rođeni 70-ih godina prošlog stoljeća i ranije. Ne znam je li postojao itko da nije znao za štrudle sa smokvama. Na tržištu ih je naravno bilo više (ima ih i danas), ali naj naj su bile Lastine. Mekane, ukusne, aromatične, mirisne – okusa puna usta! Meni nezaboravne!

štrudla_smokva6

Već neko vrijeme me moj gospodin suprug nagovara da ih probam napraviti. Svaki put mu odgovorim „hoću, čim stignem“ iako je zima relativno tiši i mirniji dio godine. Kao, imam važnijeg posla. Ha-ha… Ne zna on da meni cijelo vrijeme glava radi sto na sat i mozgam koje točno tijesto napraviti da bi bilo najbliže desertiću snova iz djetinjstva? Prhko tijesto ok. Pita od jabuka mi je prva asocijacija. Ali opet sam se više puta zapitala hoće li biti dovoljno dobro? Odvažila sam se i probala. Čini mi se da sam se pristojno primakla originalu. Da sam radila punjenje s mljevenim suhim smokvama bi sigurno bilo još sličnije, ali ostalo mi je još marmelade od smokava od prošlog ljeta; taman se uklopilo! Nešto ćemo ostaviti i za drugi put…

Mogu vam reći da su i ove domaće štrudle mekane, ukusne, aromatične i mirisne – okusa baš puna usta! Isplati se malo zasukati rukave…

Dobar tek!

Štrudle sa smokvama

Tijesto:

  • 150 g mekog brašna
  • 150 g oštrog brašna
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 70 g šećera
  • arome po želji: vanilija, korica limuna, naranče, rum
  • malo soli

Nadjev:

  • 350g marmelade od smokava
  • 50g krupno mljevenih bajama

POSTUPAK:

Umijesiti prhko tijesto od navedenih namirnica. Ne mijesiti ga previše, tek toliko da se sve lijepo poveže i formira kugla koja se ne lijepi za ruke. Tijesto podijeliti na 4 dijela, svaki zamotati u plastičnu kuhinjsku foliju i staviti u frižider 1-2h, da odmori.

štrudla_smokva 1

Dok tijesto odmara, zamiješati nadjev od marmelade i mljevenih bajama.

Kada je tijesto odmorilo, jednu po jednu četvrtinu vaditi iz frižidera i razvaljati u obliku trake širine cca 10 cm na malo oštrog brašna. Višak tijesta ne bacati nego spremiti sa strane. Dužina štrudle ovisi o dužini pleha za pećnicu.
Po sredini trake rasporediti petinu nadjeva. Presaviti tijesto s jedne strane, rub premazati s malo vode, preklopiti s drugom stranom tijesta i lagano pritisnuti da se rub spoji. Dobivenu štrudlu staviti na papir za pečenje, spojem okrenutim prema dolje. Ponoviti postupak s ostalim dijelovima tijesta.

štrudla_smokva 2 štrudla_smokva 3

Na kraju će ostati dovoljno tijesta za još jednu štrudlu, iskoristite ga! Svaku štrudlu lagano zarezati nožem (ne do dna), tek toliko da se naglasi mjesto gdje će se kasnije rezati.

štrudla_smokva 4

U međuvremenu, pećnicu zagrijati na 180°C. Štrudle peći cca 20-25 minuta, ovisno o pećnici. Izvaditi ih iz pećnice, posipati šećerom u prahu, ostaviti 5-10 minuta da se prohlade te oštrim nožem izrezati svaku naznačenu štrudlu. Ostaviti da se potpuno ohlade. Čuvati ih na suhom mjestu u zatvorenoj kutiji.

štrudla_smokva 5

NAPOMENA:

  • Ovo je prhko tijesto, identično onom od pite od jabuka s time da sam izostavila prašak za pecivo da se tijesto ne bi dizalo. Arome zbilja možete stavljati po želji, ovisno o tome što volite.
  • Kao sa svakim prhkim tijestom, i s ovim je puno lakše raditi kada je hladno. A bude i ukusnije i prhkije.
  • Svaku štrudlu sam valjala između dva komada papira za pečenje – tako mi je bilo jednostavnije formirati željenu štrudlu. Tijesto razvaljajte na 2-3mm debljine. Ravnalom naznačite širinu od 10cm te izrežite traku. Ostatak tijesta od svake trake spojite u jednu kuglu od koje ćete na kraju dobiti i petu štrudlu. Nju će možda biti malo teže napraviti s baš ravnim rubovima jer neće imati puno „viška“ sa strane, ali poučena iskustvom, nije uopće presudno za okus.
    Ako vam „ravan šav“ s donje strane nije bitan, odmah tijesto podijelite na pet dijelova i tako radite.
  • U papiru za pečenje na kojem sam valjala štrudle sam ih i prenosila do pleha na kojem su se pekle tako da ne izgube formu a i jednostavnije mi je bilo okretati ih.
  • Dužinu štrudlica odredite sami, ja sam ih radila od 8 cm dužine, tako su mi nekako bile najljepše. Od ove količine sam dobila 25 komada.
  • Umjesto marmelade od smokava, unutra možete dodati marmeladu od šljiva, miješanog voća… suhim smokvama, višnjama itd… Što god da stavite i volite – nećete pogriješiti.
  • Bademe možete samljeti, usitniti u multipraktiku ili nožem; meni osobno je ljepše kada nisu skroz mljeveni, nego da se komadići tu i tamo osjete pod zubom.
  • Pečene štrudle ne trebaju potamniti, ali se tijesto treba ispeći. Kada budete prvi put radili i ne budete sigurni jesu li gotove, vodite se time da je 20-25 minuta zbilja dovoljno. Tek kada se ohlade i prenoće, dobivaju svoj pravi okus. Naše su preživjele čak tri dana i što mislite kada su bile najbolje? Baš taj treći dan jer je tijesto lijepo popustilo i omekšalo.
  • Kada budete rezali štrudle, nemojte ih rezati kao kruh lijevo-desno, nego u jednom potezu od gore prema dolje, da im ne „uništite“ rubove.