10 zlatnih pravila za visoke temperature

Gradski ured za zdravstvo i branitelje savjetuje kako se nositi s visokim temperaturama. Preporuka bi se trebale osobito držati osobe starije dobi, kronični bolesnici, trudnice i djeca.

1. S obzirom na izuzetno nepovoljne biometeorološke prilike kronični bolesnici mogu osjećati umor, slabost i neurovegetativne smetnje. Savjetuje se izbjegavanje većih napora i dulji boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, između 10 i 17 sati, te uzimanje dovoljnih količina tekućine što znači najmanje dvije litre dnevno.

2. Pri uzimanju tekućine prednost treba dati negaziranoj vodi i laganim juhama, a svakako izbjegavati alkoholna, gazirana i slatka pića te kofeinske napitke (kava, jaki čajevi).

3. U prehrani treba izbjegavati pržena, masna i jako začinjena jela, a prednost dati kuhanoj hrani, povrću i voću, salatama, te laganim varivima i juhama.

4. Kronični bolesnici trebaju redovito uzimati propisane lijekove, oboljeli od šećerne bolesti redovito kontrolirati i regulirati šećer u krvi, a kardiovaskularni bolesnici provjeravati krvni tlak.

5. Svi koji ne mogu izbjeći izlazak u najtoplijem dijelu dana, trebaju odjenuti laganu odjeću, zaštititi glavu i oči te svakako ponijeti bocu s vodom.

6. Posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti od štetnog UV zračenja, kojeg indeks u danima vikenda može biti i vrlo visok (8 ili 9).

7. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potrebno je nositi odjeću svjetlijih boja, dugih rukava, pokrivala za glavu te sunčane naočale koje daju 100% zaštitu od UV-A i UV-B zračenja. Dijelove kože koji su izloženi sunčevim zrakama potrebno je zaštititi preparatima koji pružaju dovoljnu zaštitu, a najmanje s faktorom SPF 30 .

8. U danima kad je UV INDEX izrazito visok, od 8 do 10, UV zračenje može prodrijeti i kroz tanju odjeću te oštetiti kožu. Djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta te se ne preporuča djecu izlagati djelovanju sunčevih zraka od 10 do 17 sati.

9. Za vrijeme visokih temperatura zraka, temperatura u parkiranim automobilima može biti znatno viša te se ne preporuča zadržavanje u njima niti na kraće razdoblje .

10. Preporuča se tijekom dana zatvarati prozore i spuštati rolete, a prozračivanje prostorija provoditi tijekom noći kad su temperature zraka ipak niže. Rashlađivanje prostorija korištenjem klima uređaja prilagoditi s obzirom na vanjsku temperaturu zraka, tako da razlika vanjske i unutrašnje temperature ne bude veća od 5 do 7˚C.

Prognostičari tvrde kako nas ovaj vikend očekuju najtopliji dani u srpnju. Zato, ako niste skloni mirovanju, razmislite o kupanju na bazenima ili Jarunu, opet sve naravno s mjerom i u pravo doba dana.

Online-zagreb.hr