Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Istaknuto

500 liderica krajem siječnja u Zagrebu

“The Art of Feminine Leadership“, prva je konferencija u regiji koja promovira ženske vještine vodstva, održat će se po drugi put, 25. siječnja 2019. u Branimir Centru u Zagrebu.

“The Art of Feminine Leadership“, prva je konferencija u regiji koja promovira ženske vještine vodstva, održat će se po drugi put, 25. siječnja 2019. u Branimir Centru u Zagrebu. Razgovaramo s Tanjom Džido, organizatoricom konferencije.

Organizirati konferenciju zasigurno nije lako. Koje su vas avanture dočekale prilikom organizacije?

Bilo je brojnih avantura i Murphyjev zakon nas je često pratio u stopu. Gotovo u svakom polju organizacije se pojavio neki manji izazov koji smo strpljivo i s vjerom u projekt, srećom, uspjeli riješiti. No, u projektima kao i u životu, sasvim je normalno da postoje izazovi. Time više ste zahvalniji kada ih uspješno savladate jer ne samo da se možete prepustiti užitku u svemu dobrom što slijedi nego imate i naučene lekcije koje će vam svakako dobro poslužiti naredni put.

Unatoč svim izazovima, doista sam ponosna na projekt koji je u samo godinu dana procvjetao i iz moje male bebe koju sam prošle godine osmislila ponajprije za svoju dušu postao ozbiljna priča koja donosi snažne poruke i teži pokretati promjene na radnim mjestima. Našem tržištu rada su itekako potrebne promjene jer stalno bilježimo odlazak kvalitetne radne snage, nedostatak dobrih prilika za razvoj i ponajviše nedostatak žena na ključnim vodećim pozicijama.

Koje nas novosti čekaju u odnosu na prvu konferenciju?

U odnosu na prošlu godinu, konferencija ima dvostruko više govornika i umjesto tradicionalno jednog, dva uzbudljiva panela. Pokazalo se da su paneli najzanimljiviji dio konferencije koji spontano iznjedri kvalitetne zaključke i moguća rješenja pa smo htjeli s jednim panelom baviti se trenutnim prilikama na hrvatskom tržištu, a s drugim zakoračiti u budućnost i od lidera na tržištu  čuti preporuke što možemo kao društvo napraviti da bismo stvarali više lidera, a ne razočaranih  mladih s jednosmjernom kartom van iz Hrvatske.

Novitet je i broj sudionika koji se s prošlogodišnjih 120 popeo na vrtoglavih 500, što doista pokazuje koliki je interes za ovakvom temom i da bismo se kao društvo trebali više njome baviti. Povećan broj sudionika zahtijevao je i veću dvoranu pa ćemo konferenciju održati u CineStar kinu u Branimir Centru, gdje sudionici mogu očekivati  multimedijalnu zabavu i bogati popratni networking program uz live DJ-a.

Kojim su vještinama kvalitetnog vodstva „obilježene“ prave liderice?

To je najprije izražena emocionalna inteligencija koja se u posljednjih pet godina probila gotovo  do samog vrha najtraženijih vještina budućnosti, potom kreativnost i vještine suradnje s drugima  te upravljanje timom iznutra, razvijajući talente tima, a ne kroz nametanje autoriteta izvana.

Sve  su to tradicionalno ženske vještine, a brojni znanstvenici i futurolozi su potvrdili da su žene  itekako prilagođenije za budućnost poslovanja, zato svaka tvrtka koja želi ostvariti budući rast,  treba na čelo ili u upravljački tim postaviti upravo žene.

Tanja Džido

S druge strane, žene trebaju prestati  skrivati svoje prirodne meke vještine iz straha da ne budu shvaćene ozbiljno već se ponositi  njima jer će im upravo one omogućiti napredak u karijeri i učiniti da se konačno osjećaju da
mogu biti svoje na radnom mjestu i osjećati se dobro u svojoj koži.

Ove ste godine poseban naglasak stavili na IT sektor. Zašto smo još uvijek puni predrasuda kako je to isključivo muški posao?

Trebat će vremena da se promijeni percepcija IT-a kao muškog terena, a u tome ćemo trebati pomoć, ne samo uspješnih žena iz IT-a nego i uspješnih muškaraca. Nerijetko viđam da se na konferencijama kad je riječ o IT struci da se samo pozivaju muški govornici ili da u cijelom panelu kad se govori o budućnosti poslovanja, sjede samo muškarci s jednom ženom, moderatoricom koja je novinarka po struci. U 21. stoljeću u jednoj demokratskoj zemlji, sa svim slobodama i ravnopravnostima, tako nešto je nedopustivo. Nedavno sam na svom LinkedInu podijelila objavu jednog stranog kolege koji je odbio sudjelovanje u panelu jer su u njemu bili samo muškarci, a takav bunt muškaraca bih voljela vidjeti i na našem tržištu. Sigurno svaki muškarac u IT sektoru poznaje jednako pametnu i sposobnu ženu koja zaslužuje sjediti s njim u istom panelu, pa zašto to ne bi počeli govoriti naglas?

Jedan od panela nosi naslov „Jednaki uvjeti i prilike“. Mislite li da u Hrvatskoj imamo jednake uvjete i da su nam pružene iste prilike?

Nažalost, ne. Mislim da su žene i dalje daleko podcijenjene i da poslodavci još uvijek nisu svjesni  vrijednosti koje im ženske vještine mogu donijeti, a što je najgore, često ni žene same nisu  svjesne svoje vrijednosti da bi se mogle zauzeti za sebe i ispregovarati bolje uvjete.

Iako smo demokratska zemlja, imamo i dalje ostavštinu tradicionalnih uloga za koje će trebati stoljeća da
se promijene. To potvrđuju i poražavajući rezultati istraživanja Svjetskog Ekonomskog Foruma o jednakim prilikama za muškarce i žene, prema kojem je Hrvatska na 59. mjestu od 149 analiziranih zemalja, što je pad za 43 mjesta u odnosu na 2006. godinu. Čak su zemlje poput Ugande i Botswane bolje od nas. Prošlogodišnji statistički podaci pokazuju da je razlika u plaći između muškaraca i žena manja od 10%, ali oni ne uzimaju u obzir i dodatne benefite poput službenog automobila, dodatne edukacije i mogućnosti gradnje međunarodne karijere gdje je dokazano da
muškarci dobivaju bolje službene automobile, plaćena usavršavanja (poput MBA studija) i više prilika za rad u inozemstvu jer poslodavci pretpostavljaju da su ženama automobili manje važni, a da usavršavanja i rad u inozemstvu ih ne zanima jer su posvećenije obitelji.

 

Novosti o konferenciji dostupne su na web stranici www.conference.shhhefica.com. Ulaznice su možete kupiti putem maila [email protected]

Više

Top menadžerica

Prva konferencija u regiji koja promovira ženske vještine vodstva, The Art of Feminine Leadership, u četvrtak je, u svom četvrtom izdanju, okupila vodeće međunarodne...

Dobar posao

Konferencija će nam pružiti priliku za razmišljanje o postignutom napretku na polju ravnopravnosti.

Top menadžerica

Prva konferencija u regiji koja promovira ženske vještine vodstva, The Art of Feminine Leadership, u svom četvrtom izdanju, okupit će vodeće međunarodne i domaće...

Top menadžerica

The Art of Feminine Leadership, u svom četvrtom izdanju bavi se izazovima liderstva u hibridnom načinu rada te rješenjima koja za njih nalaze ženske...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.