Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

6 razloga zašto vrijedi naučiti kaligrafiju

Ako želite, dobra vijest je da bez obzira na to što živimo u digitalnom dobu, umjetnost kaligrafije nije mrtva i postoje tečajevi za njeno savladavanje.

Pisali smo o zaboravljenom ritualu pisanja pisama i koliko je nešto što se ne toliko davno redovno prakticiralo zaboravljeno pod utjecajem novih tehnologija i instant poruka.

Pisanje pisama je predstavljalo nešto poput rituala koji vas je tjerao da dobro razmislite o svakoj riječi jer za ispravke je poslije kasno. Ako ste osoba koja voli taj ritual, zar ne biste voljeli naučiti vještinu lijepog pisanja, za što vam pisanje pisama ujedno dođe i kao dobra vježba?

Ako želite, dobra vijest je da bez obzira na to što živimo u digitalnom dobu, umjetnost kaligrafije nije mrtva i postoje tečajevi za njeno savladavanje. Možete pročitati i razloge zašto je lijepo i korisno ići na tečaj kaligrafije i što sve možete tamo naučiti.

Kaligrafija predstavlja umjetnost lijepog pisanja i vodi porijeklo iz Kine. Predstavlja spoj umjetnosti i pisanja, s obzirom na to da je cilj slovima dati umjetničku formu kroz određeni stil pisanja, a vježbom možete razviti i vlastiti stil. Može se raditi širokim, šiljatim instrumentom za pisanje, četkom, ili nekim drugim ovisno o tome koju formu savladavate ili koji stil želite naučiti.

1. Kaligrafija opušta

Učenje kaligrafskih tehnika ima skoro terapeutski efekt. Živimo u svijetu gdje smo svakodnevno bombardirani najrazličitijim informacijama, lijepo je kad ih blokiramo i premjestimo fokus na nešto drugo.

Vježbanje kaligrafije zapravo i zahtjeva jaku koncentraciju, budući da je neophodno da poštujete pravila o veličini i izgledu slova. Nije teško zaključiti zašto je dobra kao metoda za opuštanje.

2. Pobuđuje kreativnost i umjetničko izražavanje

Čak i ako ste mislili da niste nadareni za neku vrstu umjetnosti, kaligrafija sama po sebi pobuđuje kreativnost, baš kao kod male djece kada ih učite čitati ili im prvi put date olovku ili bojicu u ruku i pustite ih da švrljaju.

Osim što vas tjera da radite najbolje što možete, inspirira vas da naučite što više, ali i da stvarate. Možda baš kaligrafsko pisanje postane vaš način kreativnog izražavanja.

3. Ako ste umjetnik, možete je ugraditi u svoju vrstu umjetnosti

Bilo da ste ilustrator, strip crtač ili se bavite nekom drugom vrstom umjetnosti, kaligrafija predstavlja jako lijep način da se prenese neka poruka ili kao dodatak nekoj ilustraciji ili detalju kojim će dodatno privući pažnju prirodi samog djela.

Zanimljiv način miks je kombiniranje kaligrafije s vodenim bojama kao dodatak ilustracijama u knjigama.

4. Možete je uključiti u posao kojim se bavite

Osim što je lijepo za gledanje, kaligrafsko pismo šalje još nekoliko važnih poruka o osobi koja se njime služi. Kao prvo, pokazuje da je osoba spremna dodatno se potruditi kada je o poslu riječ, s obzirom na to da kaligrafija oduzima više vremena kada se koristi za stvaranje loga na posjetnicama ili web stranicama.

Također, s obzirom na to da smo dosta stvari, a naročito pisanje, podredili strojevima, ručni rad se još više cijeni.

5. Nema starosno ograničenje

Pošto smo na neki način kulturno uvjetovani i mislimo kako ćemo većinu stvari bolje savladati kad smo mlađi, što se tiče kaligrafije to nije slučaj.

Razumno je pretpostaviti da će vas možda sprečavati neki fizički hendikep ili bolest koja ima fizičke posljedice poput drhtanja ruku, ali ne i godine, bar što se tiče učenja tehnika kaligrafskog pisanja.

Svaki put kada naučimo nešto novo to je dobro za razvoj naših kognitivnih sposobnosti, a naročito ako je primjenljivo u svakodnevnim aktivnostima, od hvatanja bilješki u brzom kurzivu do stjecanja vještine čitanja nekih starih dokumenata u originalu.

6. Nije skupo naučiti

Učenje ove vještine je jako lako započeti, pa ako ništa, možda će vas to dovoljno inspirirati da počnete. Možete kupiti komplet za pisanje ili možete napraviti svoj, koristeći visoko kvalitetne materijale, ali u svakom slučaju su vam potrebne pisaljke i četkice (i papir naravno), koje ćete koristiti ovisno od stila koji učite.

Pored navedenih razloga, nekoga može motivirati samo želja za stvaranjem, koju kaligrafija svakako ispunjava.

Kao što smo već rekli, daleko je od toga da se kaligrafija više ne upotrebljava, bez obzira na to što se to ne odnosi na starinski ritual pisanja pisama, ali našla je svoju primjenu prilikom izrade grafičkog dizajna, izrade loga, čestitki, pozivnica, vizitki ili generalnog kreiranja fontova pri pisanju u digitalnim medijima.

Međutim, nekim ljudima se to jednostavno ne može usporediti s osjećajem kad stvarate nešto vlastitim rukama.

PROČITAJTE JOŠ I: Kako hobi pretvoriti u posao?

Više

Duh i tijelo

Postoje načini da se relativno jednostavno i brzo oslobodimo negativnih emocija i vratimo stabilnost koja nam je prijeko potrebna

Beauty report

Evo nekoliko navika koji su najbolje sluge lijepog izgleda.

Duh i tijelo

Korisni savjeti kako preživjeti napete dane.

Duh i tijelo

Stari Grci i Rimljani gradili su termalne kupke na obalama Sredozemlja i Atlantika, a grčki dramaturg Euripid je u petom stoljeću prije Krista napisao...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.