Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

7 navika od kojih se možete razboljeti

Saznajte kako preduhitriti viruse.

Predstavljamo vam sedam najčešćih pogrešaka koje pomažu virusima da nas uspješno svladaju.

1. Zajednička upotreba stvari

Zajednička upotreba stvari izraz je bliskosti, no dijeljenje tanjura, čaša, ručnika, četkica za zube može imati neželjene posljedice. Nisu toliko opasni virusi prehlade i gripe koji ulaze kroz usta (istraživanja su pokazala da se virusi dišnih puteva najčešće ne prenose oralno), već oni koji se prenose zaraženim predmetima, diranjem sluznice očiju ili nosa.

2. Putovanja

Prehlada i gripa prenose se i zrakom, posebno u zatvorenim i natrpanim prostorima autobusa, vlaka, aviona.Glavni je krivac ustajali zrak. Protok zraka pomaže isušivanju virusa, pa oni imaju manje izglede da nas napadnu.

3. Trljanje očiju

Istraživači sa Sveučilišta u Virginiji otkrili su da ljudi dodiruju nos ili oči najmanje svaka 3 sata, a istraživanja su dokazala da se velik dio prehlada prenosi baš tim načinom, čime se virusi s ruku šire na sluznicu nosa ili očiju.

4. Višekratna upotreba maramice

Djetetu ste obrisali nos i maramicu gurnuli u džep jer će mu nos za nekoliko minuta opet curiti. Ipak, novac što ste ga uštedjeli ne kupujući papirnate maramice, nije vrijedan tjedan dana patnje zbog prehlade ili gripe. Virusi u maramici mogu preživjeti nekoliko sati, ponekad čak i nekoliko dana.

5. Pušenje


Pušenje nadražuje sluznicu dišnih puteva i pluća i čini je podložnijom virusima prehlade i gripe, koja tako postaje vrlo hranjiva podloga za viruse.6. Nedovoljno sna

Da bi naše imunološke stanice bile dovoljno snažne, potreban nam je cjelonoćni san. Istraživanje Medicinskog centra iz San Diega, provedeno na dobrovoljcima koji su se odrekli pola uobičajenog sna, otkrilo je da im je broj stanica koje prirodno ubijaju viruse u prosjeku pao za 30 %, a one su glavno oružje protiv virusnih infekcija, poput gripe.

Nakon cjelonoćnog sna sljedećeg se dana broj stanica vratio u optimalnu borbenu snagu. Slično istraživanje, provedeno na životinjama, također ukazuje da ih čak i mali nedostatak sna čini osjetljivijima na virus gripe.

7. Stres

Iscrpljene se osobe lakše zaraze i teže izliječe. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji ukazuje da je prehlada neposredno povezana sa stresom.

Ordinacija.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Jedan od noviteta na hrvatskom tržištu, koji će sigurno opravdati povjerenje, jest Collagen Nutriage, brenda Forever Young.

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Drama Queen

Čarobni štapići i čudesni influenceri ne postoje.

Duh i tijelo

Tijekom cijele godine Hrvatska udruga za bolesti štitnjače organizira hvalevrijedne javnozdravstvene akcije pa je tako ovog vikenda održana utrka „Zagreb trči – Plavi Leptir“,...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.