Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

UNESCO stipendira, politika demantira

Na natječaj za UNESCO-vu stipendiju mogu se javiti znanstvenice do 35 godina starosti.

Na natječaj za UNESCO-vu stipendiju u visini 4000 eura mogu se do 17. studenoga javiti znanstvenice do 35 godina starosti.

Ovo je treća godina da se u Hrvatskoj raspisuje natječaj za stipendije Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“, a raspisuje ga Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L’Oréal Adria. Nacionalne stipendije su namjenjene znanstvenicama s područja prirodnih znanosti, biotehnike i medicine, koje se nalaze u okviru znanstvenih institucija u Hrvatskoj, te koje su u zadnjoj godini stjecanja doktorata. Cilj projekta je promicanje i popularizacija znanosti, a vrijednost stipendije je 4.000 eura.

– Odlučili smo u Hrvatskoj ove godine povećati broj stipendija za još jednu te ćemo ih dodjeliti četiri. Shvatili samo da postoji veliki potencijal, – izjavio je Philippe Cornu, generalni direktor L’Oréal Adria. Rekao je i kako su žene vrlo bitne za razvoj znanosti te da čine polovicu L’Oréalovog istraživačkog tima.


Desetljeće programa za znanstvenice

Kako bi promovirali žene u znanosti L’Oreal i UNESCO su se 1998. godine obvezali su se da će pokrenuti zajednički projekt kojim će potaknuti svijest o važnosti žena u znanosti te podupirati i poticati njihov istraživački rad i znanstveno usavršavanje. Primjetili su da se žene bezrazložno nalaze u sjeni svojih muških kolega te inicirali projekt „For Women in Science“. Od 2007. godine u taj je projekt uključena je i Hrvatska.

Projekt se sastoji od ukupno tri programa – Međunarodne nagrade „For Women in Science“, Međunarodni program stipendiranja „For Women in Science“ i Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“.


Odluka do kraja prosinca

Kandidatkinje za program „Za žene u znanosti“ ne smiju biti starije od 35 godina na dan zatvaranja raspisanog natječaja, moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj te moraju imati preporuku voditelja laboratorija ili dekana fakulteta u sklopu kojeg djeluju.

Natječaj za nacionalne stipendije biti će raspisan do 17.studenog 2008., a o dobitnicama će odlučiti povjerenstvo koje čine hrvatski znanstvenici na čelu s akademkinjom Sibilom Jelaskom. Odluka o ovogodišnjim stipendisticama bit će objavljena krajem prosinca.

– Stipendijom mi je iskazana čast i veliko priznanje za rad, – pohvalila se prošlogodišnja stipendistica Karolina Maduna Valkaj.

Ne treba sumnjati da će sličnim osjećajima biti prožete i ovogodišnje dobitnice. A kako i ne bi kada se ženama u znanosti u Hrvatskoj priznanja ne dijele često. Prisjetimo se, početkom listopada ove godine predsjednik Sabora Luka Bebić i ministar znanosti Dragan Primorac uručili su državne nagrade za znanost svim znanstvenicima koji su se u 2007. istaknuli svojim radom. Među 13 nagrađenih nije bila niti jedna žena.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Uz sve tabue i zablude koje okružuju žensko intimno zdravlje i daju krivu perspektivu u kritičkim raspravama, teško je odvojiti istinu od mitova.

Zanimljivosti

Manje od dvadeset dana dijeli nas od Makarska Opena hosted by Valamar pa je direktor turnira Feliks Lukas u Business Clubu 5 u Zagrebu...

Zanimljivosti

Konferenciju su otvorile inspirativne priče pet mama poduzetnica koje su uz djecu gradile svoj biznis.

Drama Queen

Moja 'slobodna žena' ne očekuje spasitelja jer je sama svoj vitez, spremna za borbu i trijumf nad svakim izazovom koji joj život baci pod...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.