Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Brzi baš čokoladni ganache – slastičarski klasik u 5 minuta

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Ganache spada u osnove slastičarstva, a riječ je o jednoj od najukusnijih i najjednostavnijih krema za torte i kolače. Recept za ganache sadrži samo dva sastojka – čokoladu i vrhnje za šlag i doslovce vam treba pet minuta da ga napravite.

Sada se pitate – u čemu je kvaka? Što može poći po zlu i čemu toliki bauk oko pripreme najjednostavnije slastičarske kreme? Odgovor je također prost – dok ne probate, nećete znati. Drugim riječima, kod izrade ganachea najčešće plaćate danak neiskustvu.

Kako biste preskočili ovaj neslavni prvi korak i izbjegli pogreške, u nastavku vam donosimo recept za ganache – najjednostavniji i najbrži te ukazujemo na koje detalje trebate pripaziti kako bi vaš ganache zablistao na sočnom biskvitu, u pralinama ili kao savršena glazura. Vjerujte nam, tanka je linija između stalka za torte i vrećice za biootpad.

Na što pripaziti kod pripreme ganachea:

  • nemojte prekuhati slatko vrhnje jer će doći do odvajanja i na kraju ćete ga izliti u sudoper
  • dajte prednost mliječnom slatkom vrhnju pred onim biljnim. Vrhnje na bazi mlijeka bolje se ponaša u ovoj prilici
  • koristite kvalitetnu čokoladu s minimalno 50 posto udjela kakaa
  • nemojte pretjerati s miksanjem kreme kako ne bi postala pregusta. Računajte na to da će se još stisnuti hlađenjem
Osnovni recept za ganache kremu

Sastojci:

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 200 gr tamne čokolade

Postupak:

  • Čokoladu narežite ili izlomite na sitne komadiće, a vrhnje za šlag zagrijte do vrenja.
  • Potom čokoladu prelijte vrućim vrhnjem, ostavite minutu do dvije da čokolada omekša i otopi se pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete homogenu, gustu kremu bez grudica.
  • Prekrijte ju prozirnom folijom (kako se ne bi stvorila korica) i ostavite da se ohladi, nakon čega je najjednostavnija slastičarska krema spremna za upotrebu.

Postoje i varijante vanilin i karamel ganachea, no to onda više nisu najjednostavnije slastičarske kreme od dva sastojka.

Kako koristiti ganache

Ako ste dovoljno disciplinirane da ga ne pojedete žlicom, ganache možete koristiti za izradu bogatih slastičarskih krema, kao glazuru za tortu, čokoladni umak za voće.

Ukoliko je koristite za glazuru, omjer vrhnja i čokolade se mijenja (na jednu čokoladu idu dva vrhnja). Ganache glazuru ne hladite, već ju toplu prelijevate preko torte ili kolača.

Odlučite li se za čokoladne praline, u ganache idu dvije čokolade na jedno vrhnje kako bi smjesa bila gušća.

Također, možete u ganache umakati voće koje će dobiti finu čokoladnu koricu i postati atraktivan desert.

Kod krema za torte u ganache možete dodati malo soli – naglasit će okus čokolade, rum, kavu, aromu mente, liker od maline, naribati koricu naranče te mu na taj način mijenjati okus. Radite li kremu za torte, ostavite ganache u hladnjaku da se potpuno ohladi, a potom ga izradite mikserom.

Gotova krema bit će za nekoliko nijansi svjetlija od ganachea koji ste krenuli miksati. Sada slijedi najslađi dio izrade torti i kolača – lizanje metlica miksera!

Ne propustite

Gastronomija

S obzirom da se približava Božić i vrijeme pečenja najfinijih kolača, cupcake je idealan ako pripremom kolača želite pokazati svoju kreativnost i originalnost.

Gastronomija

Fini blagdanski kolači, jednostavni za pripremu, a jedinstvenog osvježavajuće voćnog okusa smokvi i naranče.

Gastronomija

Prema želji ovaj mrvičasti kolač, kojeg neki nazivaju i mrvičasta pita sa šljivama, možete završno posipati i sa šećerom u prahu.

Gastronomija

Počnite ljeto u revijalnom tonu, uz kremasti, voćni kolač s beze biskvitom prozračnim poput oblaka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.