Savjeti stručnjaka

Cijepljenje protiv HPV-a – istine vs. laži

Po pojavnosti, rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi 40-49 te treće u dobi od 30 do 39, a uzročno je povezan s HPV-om

Tema HPV-a, humanog papiloma virusa koji, kako kaže struka, uzrokuje karcinom vrata maternice, aktualna je uvijek. Ipak, površan pregled srodnih članaka u domaćim medijima posljednje 2-3 godine daje naslutiti kako su stručnjaci nerijetko nesložni u ocjenama učinka, odnosno učinkovitosti te potrebe za cjepivom.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, nedavno je na stručnom skupu organiziranom na temu prevencije raka maternice i ostalih bolesti uzrokovanih HPV-om izrazio zabrinutost razinom educiranosti roditelja o ovom smrtonosnom virusu. Također je “sramotnom” nazvao razinu njihova interesa za programe i edukacije koje gradske zdravstvene institucije provode kako bi se svijest o važnosti prevencije izdigla iz senzacionalizma u medijima te sporednih i neutemeljenih informacija o (ne)učinkovitosti ili opasnosti cjepiva.

“Kada je počeo sa cijepljenjem prije osam godina, Zagreb je imao odaziv od 20%, danas je to palo na samo 8%, dok Rijeka prednjači s 50% cijepljenih djevojčica. Molim sve roditelje, sve koji su uključeni u život naše djece, da se ponašaju odgovorno prema njima i njihovom zdravlju”, rekao je Zvonimir Šostar.

Edukacija roditelja je ključna

Prim. dr. sc. Marina Kuzman, prof. v.š., dr. med., voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu unutar Zavoda kaže: “Prema istraživanjima provođenima u zemljama koje su u različitim razdobljima uvodile cjepivo, razlozi za neodazivanje su kompleksni. U prvom redu to je nedostatak objektivnih informacija o samoj bolesti i njezinim posljedicama. Roditelji često nameću pitanje zbog čega se cijepljenje provodi u mladoj dobi, a bolesti HPV-a dolaze isključivo kao posljedica spolnih odnosa. Čini im se da njihova djeca nisu u dobi kada je to važno. Osim toga, do njih slabo stižu informacije o registriranoj učinkovitosti cjepiva i nepostojanju neželjenih ozbiljnih nuspojava. Muči ih pitanje zašto cjepivo, ako je djelotvorno i opravdano, nije besplatno za sve djevojčice u Hrvatskoj. Naravno, ulogu imaju i neki osobni stavovi prema zloćudnim bolestima, spolno prenosivim infekcijama kao i preventivi općenito.”

Na predviđenim roditeljskim sastancima nastoji se odgovoriti na pitanja i dvojbe roditelja vezanih uz cijepljenje protiv HPV-a, osobito na učinkovitost i nuspojave, dob te potrebu daljnjeg kontroliranja, no dr. Kuzman dijeli Šostarovu zabrinutost utjecajem medija: “Stručnjaci i znanstvenici nemaju uvijek vremena niti volje, a iskreno niti vještina, za suprotstavljanje senzacionalizmu i širenju panike. Mediji im mogu i trebaju pomoći, ne dajući prostor onima kojima je cilj širenje sumnji i teorija zavjere. Stoga apeliramo na medije da budu saveznici u širenju znanstvene istine. U ovom slučaju to je sprječavanje više od stotinu smrtnih slučajeva žena u Hrvatskoj godišnje”.

Nacionalni preventivni program

U vezi s pitanjima spolnog i reproduktivnog zdravlja, u Zavodu je u Službi za školsku i adolescentnu medicinu, a uz podršku Grada Zagreba, organizirano Savjetovalište za mlade koje radi dva puta tjedno, a omogućava ginekološke preglede i potrebne obrade kako bi se pružili adekvatni savjeti i odgovori.

“Unutar Centra za reproduktivno zdravlje Službe za javno zdravstvo od 2012. provodi se i Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Tijekom dvije godine u Zagrebu je na preventivni pregled pozvano 130.000 žena koje na ginekološkom pregledu nisu bile duže od tri godine. Godišnje u Hrvatskoj od raka vrata maternice obolijeva 400, a umire više od 100 žena. Po pojavnosti, rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi 40-49 godina te treće sijelo žena u dobi od 30 do 39 godina. 2012. godine u Hrvatskoj je oboljelo 320 žena (stopa 14,4/100.000), a godinu poslije 127 žena (5,7/100.000). Uzročno je povezan s HPV infekcijom. Redovitim ginekološkim pregledima moguće je otkriti promjene na vratu maternice u znatno ranijim stadijima, u kojim je bolest izlječiva uz potpuno očuvanje zdravlja žene”, zaključuje dr. Kuzman.

U pozivnom pismu, koji žene dobivaju na kućnu adresu, nalazi se informativni i edukativni letak te ime, prezime i radno vrijeme ginekologa kod kojeg žene mogu ostvariti pregled. Za individualno savjetovanje, žene se mogu naručiti na besplatni info telefon 0800 200 166

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Putovanja

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Seks

Vrtoglavo visokim potpeticama do boljeg orgazma.

Savjeti stručnjaka

Kompulzivno prejedanje je težak, potencijalno životno ugrožavajući, ali i izlječiv poremećaj prehrane.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version