Cimet pomaže pri mršavljenju

Mirisan cimet omiljen je začin u zimsko vrijeme i odlična je alternativa umjetnim pojačivačima okusa hrane. Istraživanja pokazuju da korištenje cimeta u svakodnevnoj prehrani može pomoći pri mršavljenju. Žličica meda i cimeta u kipućoj vodi pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti, ali i kod gubljenja kilograma.

Ovaj začin možete jednostavno posipati po običnom jogurtu, voću, tostu, zobenim pahuljicama, dodati da u napitke poput kave, čaja, voćnih sokova i mlijeka. Možete ga dodati u hranu kao što je sir, maslac ili pita od jabuka ili breskvi.

Cimet je bogat manganom, željezom, kalcijem i vlaknima. Stoljećima se koristi kao lijek za probavne probleme, proljev i nadutost. Sprječava širenje kancerogenih stanica, nastanak čireva i pomaže u liječenju bakterijskih infekcija. Snižava razinu šećera u krvi i lošeg kolesterola (LDL), a budući da je slatkog okusa preporučuje se i pacijentima oboljelima od dijabetesa jer zadovoljava žudnju za slatkom hranom.

Djeluje na razinu šećera u krvi i inzulina u organizmu. Visoka razina šećera u krvi dovodi do povećanog skladištenja masti u tijelu, a cimet pomaže u sprječavanju povećanog skladištenja masti i omogućava mršavljenje. Također, sprječava pretvorbu šećera u masnoću, dulje zadržava osjećaj sitosti te pomaže organizmu u učinkovitijoj preradi ugljikohidrata.

Naravno, cimet sam po sebi nije dovoljan za trajni gubitak viška kilograma. Potrebno ga je uvrstiti u zdravu prehranu uz redovito vježbanje. No, žličica cimeta u svakodnevnoj prehrani smanjuje apetit, smanjenju masnog tkiva na trbuhu i tako pomaže pri mršavljenju.