Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Djeca na moru

Savjeti za zabavno i sigurno ljetovanje s najmilijima.

Koliko dugo boraviti u vodi?

Djeca puno brže gube tjelesnu toplinu od odraslih, pa bi njihov boravak u moru trebao biti što kraći da se ne pothlade. Dulje zadržavanje u vodi kojoj je temperatura niža od 28ºC može uzrokovati i brojna oboljenja. Zbog toga bi se dijete trebalo kupati u toploj vodi. U more treba uvijek ulaziti polako i smireno, postepeno prilagođavajući tjelesnu temperaturu temperaturi mora. Kod male djece osobito treba paziti da se ne pothlade i neka se samo samo brćkaju u plićaku jer je tamo voda najtoplija. Kupajte se zajedno s djetetom. Igrajte se i zabavljajte u vodi. Provlačite dijete kroz vodu, rolajte ga i rotirajte. Pokažite mu kako može plutati, a kako se aktivno kretati.

Ako primijetite da su djetetu nosić i uši hladni, usnice plave ili da dršće, izvedite ga iz vode, obrišite i zamotajte u ručnik, utoplite i pustite ga da se malo zagrije na suncu. Djeca, pogotovo ona mlađa, od jednog do drugog ljeta često zaborave plivati ili im se ponovno pojavi strah od mora i vode, stoga se preporučuje da prvo kupanje svakoga ljeta bude uz vašu pomoć i pod vašim budnim okom, te uz vašu podršku i ohrabrenje ili kroz igru. Ako se dijete i unatoč tome jako plaši, ne tjerajte ga na kupanje, već izađite iz mora i igrajte se s njime u plićaku ili na obali da zaboravi na traumu. Na plaži nikada ne ostavljajte djecu bez nadzora, pogotovo ako nisu dobri plivači, držite ih na oku kad se kupaju. Ako idu plivati duže relacije ili roniti, neka to čine u pratnji starije osobe i vrsnijeg plivača/ronioca.

Sredstva za plivanje, kupanje i zabavu u vodi

Za sigurno i ugodno kupanje kod djece koja nisu (vrsni) plivači koristit će kolutovi i narukvice za napuhavanje, prsluci, plutajuće daske i druga sredstva za plivanje. Osim sigurnosti, ova sredstva djeci pružaju i zabavu. Zaštitne narukvice na napuhavanje ili tzv. «prsluci za spašavanje« puno su efikasniji od koluta oko struka jer ne ograničavaju kretanje djeteta kroz vodu i nema opasnosti da dijete ispadne iz njih.

Za još više zabave tu je i niz najrazličitijih brodića, čamaca za napuhavanje, lopti, kantica i lopatica i drugih igračaka. Ako dijete već zna plivati kupite mu ronilačke naočale ili masku i peraje kako bi moglo upoznati podvodni svijet. Poželjno je da i vi ronite zajedno s vašim djetetom tako da pazite na njega i da mu pokažete stanovnike morskih dubina i objasnite kako žive, čime se hrane i slično, a posebnim jednokratnim fotoaparatima možete fotografirati ne samo podvodni svijet već i vaše dijete dok roni.

Igre na plaži i edukacija


Kantice, lopatice, grabljice, kalupi i kantice za zalijevanje uvijek dobro dođu bez obzira na tip plaže. Na pješčanoj plaži pomozite djetetu da od pjeska izgradi dvorac ili bazen, izradi tortu, kolačiće ili jednostavno neki oblik iz kalupa (ribica, morska zvijezda, brodić i sl.). Za razvoj djeteta važno je da dijete dira pijesak, prevrće ga i osjeća toplinu ili hladnoću , strukturu i težinu, spozna razliku između mokrog i suhog pijeska i sl . Pijeskom možete zajednički prekrivati pojedine dijelove svojeg i djetetovog tijela i zakopavati se u pijesak. Načinite nekoliko brdašaca od pijeska i u jedan od njih sakrijte neki manji predmet te potičite dijete da ga pronađe. Smatra se da crtanje prstima u pijesku poboljšava taktilnu osjetljivost, koordinaciju pokreta i razvoj odnosa lijevo-desno već kod vrlo male djece. Različite kantice i cjedila te plastične čaše iz kojih se voda može prelijevati doprinose razvoju koordinacije oko – ruka, poboljšavaju fokusiranje i razvijaju koncentraciju.

Na plaži dijete može sakupljati školjke, kamenčiće, češere, drvca koja su doplutala, plodove biljaka, itd. Školjkama ili kamenčićima može napuniti neku staklenku i staviti ju na policu gdje će predstavljati ne samo suvenir s ljetovanja, već i efektan ukras. Nadalje, od prikupljenih školjaka dijete može samostalno ili uz vašu pomoć napraviti sliku, okvir za fotografiju, kutijicu za nakit i slično. Kupite mu udicu i pođite s njime u ribolov. Kao ješka može poslužiti meso od dagnje ili morskog puža, tijesto ili kruh.

Ako ste u mogućnosti, pružite djetetu priliku za vožnju barkom, brodom, trajektom, jedrilicom i sličnim. Također možete djetetu dati jednostavniji fotoaparat da se okuša u fotografiranju mora, plaže, svoje obitelji, okoline, primorskih kuća, brodova, lokalnog stanovništva, običaja i životinja.

Ponesite i karte za kartanje – Crni petar, Magarac, Uno, Remi i slične društvene kartaške igre, u skladu s djetetovom dobi, prikratit će „vrijeme na ručniku“ potrebno za zagrijavanje tijela između dva kupanja.

Puturist.comClick to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Za početak, autosjedalica mora odgovarati visini mališana, a zatim i nekim drugim standardima (težini, samostalnom hodanju) kako bi odgovarala baš vašem djetetu.

Duh i tijelo

Meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

Savjeti i preporuke

Becutan linija proizvoda namijenjena je njezi bebine i dječje kože, prepoznatljiva i sa izgrađenim identitetom na hrvatskom tržištu.

Zanimljivosti

Nikad slađi, nikad veseliji i konačno, nakon dužeg vremena, mali, slatki manekeni prošetali su pistom Kids Fashion Weekenda.

Advertisement