Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Dojenje u likovnoj umjetnosti

Stoljećima je dojenje nadahnjivalo slikare.

U bečkom Katedralnom muzeju (Dommuseum) otvorena je izložba pod nazivom “Maria Lactans – Uloga dojilje u umjetnosti” koja obuhvaća umjetnička djela nastala u rasponu od starog Egipta sve do moderne.

“Stoljećima je bilo posve normalno prikazivati dojilje” istakao je Bernhard Böhler, direktor muzeja  u kojem se do 27. veljače iduće godine može vidjeti više od 70 umjetničkih djela s tematikom dojenja.

Ne radi samo o prikazima Djevice Marije. Na samom se početku izložbe nalazi naime egipatska božica Isis koja doji svog sina Horusa i koja ujedno označava i sam početak simbolike majčinskih grudi. Mnoga se kasnija kršćanska djela nadovezuju upravo na ovakve drevne preteče.
U kršćanstvu je pak čin dojenja drugačije interpretiran. Dojenje Isusa Krista je naime označavalo njegovu čovječnost i povezanost s ovozemaljskim životom.


Oruđe zagovornika dojenja


Sve do 19. stoljeća mnogi su se poznati umjetnici poput austrijskog slikara Ferdinanda Georga Waldmüllera bavili ovim motivom.

Na izložbi se mogu vidjeti i djela Lucasa Cranacha starijeg, Ernsta Fuchsa te Pabla Picassa koja obrađuju istu tematiku.

Posljednjih desetljeća ovakvi prikazi dojilja sve češće postaju i oruđe zagovornika dojenja.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

SheRULES

Arty party u galeriji je interaktivna, iskustvena, prodajna izložba umjetnina; slika, stakla, keramike i dr., ali za razliku od klasične izložbe s malim iznenađenjem.

Dizajn

Susret s umjetnošću u skrivenim ulicama, zaboravljenim prolazima, krošnjama zagrebačkih parkova i zakutcima Gornjeg grada „Okolo“ ove godine zakazuje po šesti puta.

Putovanja

Kineske opere nose naziv u skladu s regijom u kojoj su nastale a porijeklo vuku iz pjesama i plesova drevnih naroda s prostora Kine...

Dobar posao

Maja Bachler, sociologinja i slikarica, umjetničkoj sceni poznata od ranije svojim zadnjim likovnim ciklusom „La Folie“.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.