Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Dojenje u likovnoj umjetnosti

Stoljećima je dojenje nadahnjivalo slikare.

U bečkom Katedralnom muzeju (Dommuseum) otvorena je izložba pod nazivom “Maria Lactans – Uloga dojilje u umjetnosti” koja obuhvaća umjetnička djela nastala u rasponu od starog Egipta sve do moderne.

“Stoljećima je bilo posve normalno prikazivati dojilje” istakao je Bernhard Böhler, direktor muzeja  u kojem se do 27. veljače iduće godine može vidjeti više od 70 umjetničkih djela s tematikom dojenja.

Ne radi samo o prikazima Djevice Marije. Na samom se početku izložbe nalazi naime egipatska božica Isis koja doji svog sina Horusa i koja ujedno označava i sam početak simbolike majčinskih grudi. Mnoga se kasnija kršćanska djela nadovezuju upravo na ovakve drevne preteče.
U kršćanstvu je pak čin dojenja drugačije interpretiran. Dojenje Isusa Krista je naime označavalo njegovu čovječnost i povezanost s ovozemaljskim životom.


Oruđe zagovornika dojenja


Sve do 19. stoljeća mnogi su se poznati umjetnici poput austrijskog slikara Ferdinanda Georga Waldmüllera bavili ovim motivom.

Na izložbi se mogu vidjeti i djela Lucasa Cranacha starijeg, Ernsta Fuchsa te Pabla Picassa koja obrađuju istu tematiku.

Posljednjih desetljeća ovakvi prikazi dojilja sve češće postaju i oruđe zagovornika dojenja.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Kultura

Apstraktno slikarstvo koje Ivona Šimunović predstavlja povezano je s osobnim iskustvom i osobnom poviješću, koje je kroz apstraktno slikarstvo vlastito iskustvo učinila metaforom ženskog...

Zanimljivosti

Šetajući ulicama grada Zagreba, često ne obraćamo pozornost na sve ljepote koje ga čine jedinstvenim i drugačijim od svjetski poznatih metropola.

Obitelj

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se tek svako peto dijete u dobi od tri mjeseca do šest mjeseci hrani isključivo...

Duh i tijelo

Umjetnost Fride Kahlo je čvrsto povezana s njezinim životom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.