Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Donosimo vam 5 savjeta pomoću kojih ćete ukloniti glad

Zdravo i jednostavno!

Na ono što pojedemo i koliko jedemo utječe mnogo više faktora nego što smo mislili – televizija, vrijeme, prijatelji ili obitelj, a hoćemo li biti gladni u velikom je broju slučajeva stvar naše psihe. Tako tvrdi Brian Wansink, psiholog prehrane na Sveučilištu Cornell, a u svojoj knjizi ‘Uzroci prejedanja’ nabrojao je nekoliko stvari koje nas tjeraju da jedemo više nego što bismo trebali.

1. Prazan tanjur

Najčešće ne možemo prestati jesti dok naš tanjur ne bude prazan. Na primjer, zamislite mali hamburger na velikom tanjuru – vjerojatno ćete odmah pomisliti da vam hamburger neće biti dovoljan. Upravo u toj činjenici leži razlog zašto bismo trebali upotrebljavati male tanjure. Kad onaj isti hamburger stavite na manji tanjur i oko njega poslažete rajčice i krastavce, osjećaj će biti potpuno drugačiji.

2. Bez hrane ispred TV-a

Kad sjedite ispred televizora, velika je vjerojatnost da ćete pojesti sve što je u vašem vidokrugu. Zbog toga jesti trebate isključivo za kuhinjskim stolom. Osim toga, odmah trebate odrediti što ćete pojesti, kao u kantini ili menzi, jer ćete tako imati pregled nad onime što jedete, a u vidokrugu vam neće biti više hrane koja će vas mamiti.

3. Okanite se opasnih dijeta

Za mršavljenje je idealno samo ograničiti količinu jela, a omiljena slatka i masna jela ne treba u potpunosti izbjegavati. Dnevno je dovoljno ukinuti tek 200 kalorija, čime u godinu dana možete smršaviti i do 14 kilograma.

4. Promijenite scenarij

Svatko od nas ima navike i scenarije jedenja – na primjer, više jedete kad ste u društvu. Zato takve ustaljene navike treba mijenjati. Dobar trik na večeri s društvom je da počnete jesti kasnije od svih i da jedete polakše. Nešto od hrane dobro je ostaviti na tanjuru i zamoliti da vam se spremi za van.

5. Daleko od očiju…

U hladnjaku i zamrzivaču nije dobro ostavljati ostatke hrane jer ćete je onda i pojesti kad vas uhvati želja. Ako želju nikako ne možete odagnati, pojedite barem nešto zdravo, na primjer mrkvu ili voćku Izvor: metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Budi fit

Ovdje slijedi nekoliko savjeta koji će vam olakšati put prema idealnoj težini.

Gastronomija

Naime, gotovo dvije godine od otvorenja,  popularni zagrebački sushi street food mijenja ime u SoHo sushi rolls & poké bowls, čime ujedno najavljuje i...

Zanimljivosti

Događaj je posvećen korisnicima Grunteka kao zahvala na podršci i prepoznavanju samog projekta.

Advertisement