Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
pain
pain

Zdravstveni karton

Endometrioza: kako prepoznati simptome?

Endometrioza se najčešće javlja u organima zdjelice i na membrani trbušne šupljine, a prema istraživanjima svaka deseta žena boluje od ove bolesti.

Obilna krvarenja, grčevi, bol u trbuhu, pa čak i kada nemate menstruaciju… Možda se neki simptomi razlikuju u intenzitetu i učestalosti, ali uzrok je isti – radi se o endometriozi, bolesti koju ima svaka deseta žena, a o kojoj se još uvijek dovoljno ne govori.

Endometrioza je kronični, estrogen ovisni, upalni poremećaj u kojem se tkivo endometrija (tkivo sluznice maternice) može pronaći izvan maternice (u trbušnoj šupljini, jajnicima, itd.). Endometrioza se najčešće javlja u organima zdjelice i na membrani trbušne šupljine, a prema istraživanjima svaka deseta žena boluje od ove bolesti.

Kako prepoznati simptome?

Postoji mogućnost da nemate simptome i bezbrižno živite ne znajući što se u vama događa. Možda imate bolne menstruacije, nadutost, bol tijekom seksa (dispareunija), bolove u zdjelici i slično i mislite da su to uobičajeni i normalni simptomi menstruacije koji pogađaju skoro svaku ženu barem jednom u životu. No, upravo je to zamka ove bolesti.

Simptomi uključuju cikličku bol koja se javlja tijekom menstruacije (dismenoreju), bol pri koitusu kod kojeg dolazi do duboke penetracije (dispareuniju), bol koja se javlja pri pokretima crijeva (dishezija), neciklička zdjelična bol (kronična zdjelična bol koja traje više od 6 mjeseci) i neplodnost.

Simptomi endometrioze su sve samo ne specifični i zbog toga postoji dosta nedijagnosticiranih slučajeva pa brojne žene pate u tišini. Jako je važno napomenuti da jačina boli ne mora odražavati ozbiljnost endometrioze.

Kako nastaje endometrioza?

Danas je dokazno postojanje genetske komponente u 50% žena s endometriozom.

Histološki potvrđeno izvanmaternično tijelo endometralnih žlijezda i strome s makrofagima ispunjenim hemosiderinom među prvima je opisao još 1860. godine Rokitansky. U cijelom razdoblju do današnjih dana razvilo se više histogenetskih teorija nastanka bolesti:

  • transplantacijska teorija retrogradne menstruacije koja se temelji na nalasku endometrijskih fragmenata u menstrualnoj krvi nađenoj u maloj zdjelici, ali i većoj učestalosti endometrioze u žena s poremećajem otjecanja menstrualne krvi kroz vrat maternice u vaginu
  • teorija celomske metaplazije temelji se na činjenici da se i Müllerovi kanalići, germinativni epitel te zdjelični peritoneum razvijaju iz zajedničkog celomskog epitela
  • indukcijska teorija objedinjuje ove dvije spomenute teorije, zagovarajući postojanje „endometralnog čimbenika“ koji regurgitacijom inducira nediferencirane mezenhimalne stanice koje stvaraju endometriotične ciste
  • imunološke teorija koja na neki način objedinjuje sve dosadašnje teorije

Kako se dijagnosticira

Uzrok endometrioze još uvijek nije do kraja razjašnjen, genetski i okolišni čimbenici igranju ulogu.

Dijagnostika je otežana zbog preklapanja simptoma i kliničke slike s drugim bolestima. Ponekad liječnici ni ne pomisle na endometriozu kao mogućem uzroku simptoma poput bolova u trbuhu i grčeva.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, ultrazvučnog pregleda, MR ili dijagnostičkom laparoskopijom kao najpreciznijom, ali invazivnom metodom.

Liječenje endometrioze

Kod mladih žena trudnoća utječe na ublažavanje simptoma, menopauza definitivno suzbija simptome, a cilj nam je:

  • usporiti napredovanje bolesti
  • izbjeći ili ublažiti simptome boli
  • ostvariti trudnoću uz endometriozu

Hormonskom terapijom stvaramo stanje “lažne trudnoće” blokirajući ovulaciju i menstruaciju i smanjujući razinu estrogena jer estrogeni podržavaju rast endometrioze.

Čisti gestageni u jačim dozama ili uzimanje oralne hormonske kontracepcije u kojoj prevladavaju jaki gestageni, najmanje u roku od godinu dana, u velikom broju slučajeva otklanjaju bolove i smanjuju veličinu endometrioma.

Operacijski pristup je prvenstveno dobar u slučaju steriliteta. Otklanjaju se endometriomi (ciste) i rješavaju priraslice kojima se uspostavlja normalan odnos organa u zdjelištu, prvenstveno se uspostavlja pokretljivost jajovoda.

 

Članak nastao u suradnji s Intiminom i Poliklinikom Ginecej.

Više

Savjeti stručnjaka

Pripremite se saznati više o najnovijim istraživanjima i mogućim prednostima ovih dodataka prehrani u borbi protiv endometrioze.

Savjeti stručnjaka

Uz pravu dijagnozu i liječenje, žene s endometriozom i smrznutom zdjelicom mogu kontrolirati svoje simptome i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Duh i tijelo

Endometrioza – bolest današnjice koja pogađa više od 176 milijuna žena diljem svijeta.

Savjeti stručnjaka

Drovelis je novi kombinirani oralni kontraceptiv koji sadrži prirodni estrogen (Estetrol, E4 ) koji se sintetizira u fetalnoj jetri tijekom trudnoće i koji se...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.