Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Grickanje bez glutena ne mora biti dosadno: ukusni načini kako pripremiti kokice

Ograničeni izbor grickalica kod bezglutenske prehrane izazov je koji ćete lako premostiti uz pomoć omiljene zvijezde filmskih maratona – kokica.

Ograničeni izbor grickalica kod bezglutenske prehrane izazov je koji ćete lako premostiti uz pomoć omiljene zvijezde filmskih maratona – kokica. Umjesto klasičnih slanih kokica isprobajte neku od kombinacija koje vas čekaju u nastavku teksta te pronađite jednostavne načine kako ovaj popularan snack pretvoriti u nezaboravnu deliciju.

Što je bezglutenska prehrana

Ova vrsta prehrane zasniva se na izbjegavanju glutena, strukturnog proteina koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži te je namijenjena osobama koje boluju od celijakije, autoimune bolesti gdje konzumacija namirnica s glutenom izaziva upalu i oštećenje sluznice tankog crijeva.

Bezglutenska prehrana obiluje cjelovitom hranom koja ne sadrži gluten poput voća, povrća, mesa i jaja, kao i prerađene hrane poput kruha i tjestenine bez glutena.

Iako se gluten prirodno nalazi u određenim namirnicama, često ga se tijekom obrade dodaje hrani radi teksture. Gluten se pritom koristi kao vezivo i aroma pa ćete ga ponekad pronaći u namirnicama u kojima ga ne biste očekivali poput soja umaka, sladoleda i dodataka prehrani, a čak se nalazi i u određenim lijekovima i kozmetičkim proizvodima.

Prehrana bez glutena uglavnom isključuje pekarske proizvode, ali to ne znači kako u njoj nema ugljikohidrata. Mnogo popularnih namirnica poput riže, krumpira, graha i kukuruza ne sadrži gluten, a obiluju ugljikohidratima koji će vas ugodno zasititi i napuniti prijeko potrebnom energijom.

Kako pripremiti kokice

Kokice su opravdano među najpopularnijim grickalicama kod osoba na bezglutenskoj prehrani. Osim što prirodno ne sadrže gluten, svestrana su grickalica koju možete začiniti ili zasladiti na različite načine i tako svaki put uživati u drugačijoj poslastici.

Najvažnije je odabrati kukuruz kokičar koji prilikom proizvodnje nije kontaminiran glutenom – taj se podatak nalazi na stražnjoj strani pakiranja.

Najlakše ćete ih pripremiti koristite li aparat za kokice na vrući zrak: u uređaj stavite željenu količinu kokica, uključite ga i nekoliko minuta kasnije imate zdjelu zdravih grickalica. Najvažnija specifikacija uređaja je njegov kapacitet – kada odlučujete koji aparat za kokice kupiti, odaberite veći uređaj pripremate li kokice često i za više ljudi.

Kokice također možete ispeći u mikrovalnoj pećnici tako što ćete papirnatu vrećicu s kukuruzom staviti u plastičnu kutiju sigurnu za korištenje u mikrovalnoj te grijati do tri minute.

Treća opcija je lonac na štednjaku u kojemu ćete na srednje jakoj vatri zagrijati dvije žlice ulja s par komada kukuruza. Kada se taj kukuruz pretvori u kokice, na ulje dodate ostatak kukuruza, pokrijete lonac te ga neprestano tresete dok kokice prestanu pucati.

Kokice pripremljene omiljenom metodom začinite na jedan od ovih zanimljivih načina.

1.   Kokice s karamelom

Sastojci:

  • 50 g kukuruza kokičara
  • 130 g kikirikija
  • 200 g šećera
  • 15 g maslaca
  • pola žličice soli

Postupak:

  1. Kokice ispecite željenom metodom te ih s kikirikijem rasporedite na veliki lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  2. U veliki lonac dodajte 50 g šećera i zagrijte na laganoj vatri. Pustite da se šećer topi bez da ga miješate ili pojačavate temperaturu.
  3. Kada se šećer počne topiti, polako mu dodajte ostatak šećera dok se sav ne otopi.
  4. Smanjite vatru te otopljenom šećeru dodajte sol i maslac sobne temperature. Šećer će se nakratko zgusnuti – nastavite ga miješati dok ne dobijete zlatnu karamelu.
  5. Pripremljenu karamelu odmah posipajte po kokicama i kikirikiju koristeći žlicu.
  6. Prije uživanja u kokicama pustite da se karamela u potpunosti ohladi.
2.   Jesenske kokice

Sastojci:

  • 45 g kukuruza kokičara
  • 2 žlice otopljenog maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1/4 žličice đumbira u prahu
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića
  • 1/8 žličice klinčića
  • 15 g komadića suhe jabuke

Postupak:

  1. Ispecite kokice omiljenom metodom. Koristite li aparat za kokice, prelijte ih otopljenim maslacem kako bi se za njih mogli primiti začini; maslac pritom ne smije biti vruć.
  2. U zdjelici pomiješajte začine te ih zajedno s jabukom dodajte kokicama.
  3. Dobro promiješajte i odmah poslužite.
3.   Čili kokice

Sastojci:

  • pola šalice kukuruza kokičara
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • 1/2 žličice soli
  • 1/8 žličice češnjaka u granulama
  • 1/8 žličice luka u granulama
  • 1/8 žličice kajenskog papra
  • 1/8 žličice čilija u prahu
  1. Pripremite kokice omiljenom metodom. Koristite li način pripreme bez ulja, gotove kokice prelijte s dvije žlice suncokretovog ulja te ih dobro promiješajte.
  2. U zdjelici pomiješajte začine te ih pospite po kokicama.
  3. Dobro promiješajte i odmah poslužite.
4.   Čokoladne kokice

Sastojci:

  • 60 g kukuruza kokičara
  • 2 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
  • 40 g tamne čokolade
  • prstohvat soli

Postupak:

  1. Ispecite kokice omiljenom metodom pripreme. Koristite li aparat za kokice na vrući zrak, po gotovim kokicama prelijte dvije žlice rastopljenog kokosovog ulja.
  2. Istrgajte čokoladu na komadiće te je rastopite u mikrovalnoj pećnici uz prstohvat soli.
  3. Kokice rasporedite na veliki lim za pečenje obložen papirom za pečenje i po njima žlicom prelijte čokoladu.
  4. Čokoladne kokice prebacite u zdjelu i uživajte.
5.   Kokice s tartufima

Sastojci:

  • 60 g kukuruza kokičara
  • 14 g maslaca
  • 2 žlice ulja s okusom bijelog tartufa
  • sol

Postupak:

  1. Ispecite kokice metodom koja ne koristi ulje – u aparatu na vrući zrak ili u mikrovalnoj pećnici.
  2. Rastopite maslac, pomiješajte ga s uljem te prelijte po kokicama.
  3. Posolite po želji i poslužite.
Za kraj

Ograničenja u prehrani nipošto ne moraju biti prepreka užitku. Uz malo mašte i zanimljivih sastojaka obične kokice lako je pretvoriti u nezaboravne poslastice koje će oduševiti svakog ljubitelja grickalica.

Bilo da ih pripremate za sebe ili za drage ljude, slobodno eksperimentirajte s okusima i teksturama – potrebna vam je tek šaka kokica, prstohvat kreativnosti i malo entuzijazma. Nek’ vam je u slast!

Authors’ bio:
Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.
https://www.linkedin.com/in/petraskofic/

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Ne tako davno, bezglutenska je prehrana bila svojevrsni “bauk”, bilo je malo dostupnih opcija, a još manje onih koje su bile ukusne.

Brinimo jedna o drugoj

Bezglutenska prehrana dobro je poznata „must have” opcija za sve osobe koje boluju od celijakije ili glutenske enteropatije – bolesti koja oštećuje resice tankog...

Gastronomija

Krekeri se mogu koristiti i kao zamjena za kruh uz drugo jelo, a možete u njima uživati i tako što ćete ih umakati u...

Brinimo jedna o drugoj

U ugodnom ambijentu trgovine GlutenBio, u ulici Crvenog križa 33 u Zagrebu, kao i na webshopu www.glutenbio.hr svatko konačno može pronaći prirodne i ukusne...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.