Gastronomija

Jednostavan i sočan kolač od jabuka

Recept za super ukusan desert koji se ne peče i idealan je za početnike.

Jedna jabuka na dan tjera doktora iz van“, poznata je narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća. 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka, što je započelo 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i demonstracije mnogobrojnih sorti.

Ovo je jedan sasvim jednostavan recept, gotov za svega 30-tak minuta. Ne peče se, a prikladan i za početnike. Kao što i naziv kolača kaže, sočan, lagan, fin, s tučenim slatkim vrhnjem, ma odličan!

Sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • 250 g keksa Petit Beurre
  • 300 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • malo cimeta
  • 1/2 limuna
  • 1 maxi ili 2 obična pudinga od vanilije iz vrećice
  • 400 ml slatkog vrhnja za šlag

Postupak:

U veću posudu stavite 600 ml vode, šećer, burbon šećer i ocijeđen sok 1/2 limuna, poklopite i pustite da voda zakipi. U zakipjelu vodu stavite oguljene i sitno naribane jabuke, dodajte malo cimeta, poklopite, pa na srednje jakoj vatri, uz povremeno mješanje, kuhajte 10-ak minuta.

Dok se jabuke lagano kuhaju, u kalupu veličine 30×20 cm složite prvo red keksa, toliko da prekrijte dno kalupa. U manjoj zdjelici pomiješajte 100 ml vode sa žlicom šećera i pudingom iz vrećice, pa smjesu ulijte lonac s kuhanim jabukama. Smjesu kuhajte još oko minutu uz stalno mješanje.

Ovako toplu polovicu smjese izlijte u kalup na složene kekse, poravnajte, pa složite i ostatak, drugu polovicu keksa i prelijte ostatkom smjese kuhanih jabuka. Kolač ostavite na sobnoj temperaturi i pustite ga da se potpuno ohladi.

Slatko vrhnje stucite u šlag koji premažite preko hladnog kolača, a potom ga stavite u hladnjak na joj najmanje 2-3 sata kako bi se dobro rashladio.

Just Good Food

Ne propustite

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version