Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Kako se nositi s izazovima ženskog kolektiva

Kada govorimo o ženskom kolektivu, žene su obično podijeljene u dvije skupine.

Kada govorimo o pojmu ženskog kolektiva, žene su obično podijeljene u dvije skupine. Jedna skupina je ona koja druge žene smatra inspiracijom, snagom i podrškom. Jedva čeka raditi bok uz bok s drugim snažnim ženama. Duga skupina smatra da je žena ženi vuk.

No, što je zapravo ispravno? Iz osobnog iskustva, rekla bih da pravog odgovora možda niti nema te da se kroz život isprepliću podjednako obje strane.

Kada razmišljamo o suočavanju s izazovima ženskog kolektiva, važno je razumjeti da svaka žena ima svoju perspektivu, iskustva, dobra i loša, jedinstvene životne okolnosti. Nažalost, usprkos uvriježenom mišljenju kako se žene najbolje razumiju, nerijetko nalazimo na predrasude, stereotipove i nedostatak podrške u ženskim kolektivima.

Statistike su poražavajuće

Nije tajna da se i danas žene moraju boriti za svoja prava i ravnopravnost, pogotovo u poslovnom svijetu. Same statistike pokazuju da je više muškaraca na rukovodećim pozicijama, da imaju veću plaću i da napredak u karijeri ne utječe na obitelj.

Tako je moj-posao.net napravio istraživanje na temu percepcije spolnih razlika u poslovnom svijetu koja kažu da je pitanje o obiteljskom statusu postavljeno 67% žena i 56% muškaraca. Čak 90% žena smatra kako bi im izjava o namjeri osnivanja obitelji znatno umanjila šansu da dobiju posao za koji se natječu, dok je ta brojka kod muškaraca svega 30%.

71% žena i 48% muškaraca smatraju kako muškarci, općenito, imaju veće mogućnosti napredovanja. 72% ispitanika smatra kako žene bez djece imaju veću mogućnost napredovanja, dok za muškarce djeca ne predstavljaju značajnu varijablu.

Međutim, kada se radi o tome tko je bolji poslodavac, 28% žena smatra da su žene-rukovodioci bolje prema muškim podređenima. Samo 1% smatra da su bolje prema ženama.

Stoga, kada su statistike tako poražavajuće za žene, pitam se zašto ne može biti više solidarnosti, podrške, razumijevanja i empatije među ženama? Duboko sam uvjerena da ovo pitanje ne postavljam samo ja. Više je nego očito da bi se trebale držati zajedno, boriti za svoja prava i ravnopravnost, podržavati se, biti jedna drugoj oslonac… Nažalost, očito to nije tako.

Nikad više ženu za šeficu

I sama sam radila osjetila čari ženskog kolektiva. Imala sam više loših iskustava nego dobrih, pogotovo sa ženama šeficama. (Ne)srećom sam u životu imala tri ženske šefice, a sa svakom je odnos i prekid radnog odnosa završio gotovo isto – nisam imala više energije i živaca boriti se s vjetrenjačama.

Čast izuzecima, divnim poslovnim suradnicama i ženama koje mi daju nevjerojatnu podršku i vjetar u leđa kada ne vidim cilj ispred sebe.

Zanimljivo mi je kako se uvijek iščuđavamo muškarcima na brzo dogovorenim poslovima, zavidimo im na isto tako brzom napredovanju, ali zaboravljamo jednu ključnu stavku. Poštovanje. Muškarci imaju više poštovanja prema drugim muškarcima, ali i prema ženama, naspram žene prema ženi. Kada postoji poštovanje, postoji i povjerenje, uvažavanje tuđeg mišljenja, nema potrebe pokazivati čiji je ego veći ili širiti tračeve o drugima.

Kada se danas osvrnem na svoju karijeru koja broji preko 10 godina, sve te ‘oštrokondže’ ne vidim ni na horizontu.

Zašto? Jer se na kraju sve svede na isto – karmu. Sve to nepoštovanje, ružne riječi i prijeziri koje žene upućuju drugim ženama, sustići će ih kad tad.

Ne propustite

SheRULES

Traženje posla je posao. I to nimalo lagan. Pogotovo ženama, i pogotovo ženama starijima od 55 godina.

Horoskop

A kakve smo kao ljubavnice, saznajte u simpatičnim recima...

Život u dvoje

Zašto je i dalje toliko kontroverzno da neke starije žene vole mlađe muškarce?

Darivanje

Ne postoji standardna stimulacija klitorisa koja djeluje na sve žene jednako.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.