Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Kako spriječiti mobbing?

Jedna od najčešćih zabluda vezanih za mobbing je da se događa vertikalno, odnosno gdje šefovi najčešće zlostavljaju svoje zaposlenike, a pritom se gotovo nikad ne ističu primjeri horizontalnog zlostavljanja.

Budite se ujutro i mrzite novi dan upravo zbog onoga što vas čeka tog dana? Odlazak na posao za vas je noćna mora i često poželite da barem ne morate ići na posao tog dana? Ako ste na neko od pitanja odgovorili potvrdno razmislite o tome je li možda vrijeme da barem razmislite o promjeni posla? S obzirom da na radnom mjestu provodimo jako puno vremena, a kolege s kojima dijelimo radni prostor često viđamo puno više nego članove obitelji, poželjno je učiniti radno okruženje što je moguće ugodnijim za boravak.

Vjerujemo da ste svi čuli za pojam mobbing i zapitali se jeste li i sami žrtva istoga? Mobbing se može definirati kao moralno maltretiranje na poslu, oblik ponašanja gdje jedna osoba sustavno zlostavlja druge tijekom duljeg razdoblja. Jedna od najčešćih zabluda vezanih za mobbing je da se događa vertikalno, odnosno gdje šefovi najčešće zlostavljaju svoje zaposlenike, a pritom se gotovo nikad ne ističu primjeri horizontalnog zlostavljanja. U novije vrijeme bilježi se sve veći broj maltretiranja među zaposlenicima istog ranga u tvrtki. Najčešće se radi o uvredama i sabotiranju te preuzimanju zasluga za poslove koje je netko drugi odradio. Također, jedna od najčešćih zabluda je da su žene izložene mobbingu u puno većoj mjeri od muškaraca, no to nije istina. Obje skupine su podjednako izložene, a jedina razlika je u tome što su muškarci češće izloženi psihičkim ili fizičkim prijetnjama, za razliku od žena koje su izložene seksualnom zlostavljanju. Ipak, za razliku od spola koji je podjednako zastupljen, žrtve mobbinga su često osobe koje su mirne, tihe i povučene te često imaju osjećaj manje vrijednosti. Također, i mlađe osobe koje nemaju dovoljno iskustva, pune entuzijazma a čije ponašanje često ne bude u skladu s očekivanjima okoline.

Kako prepoznati mobbera?

Nažalost, ne postoji recept kako prepoznati potencijalnog zlostavljača. Najčešće se radi o osobama sociopatskih osobnosti gdje na taj način prikrivaju neke druge nedostatke, najčešće u privatnom životu pa se na ovaj način dokazuju svijetu. Zlostavljači su najčešće izrazito nezadovoljni svojim životom, odabirom karijere, radnog mjesta, postignutim uspjesima pa tako pokušavaju kompenzirati svoje nedostatke. Nažalost, često se radi o manipulatorima koje osjećaju zavist prema svojim žrtvama.

Kako se obraniti od takvih osoba?

Prepoznate li takvu osobu u vašoj radnoj okolini pokušajte  prije svega pokušajte ostati smireni. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako se obraniti od takvih osoba.

  1. Pismeno zabilježite svaki nasrtaj, arhivirajte sve dokumente koji bite mogli kasnije koristiti kod eventualne eskalacije sukoba.
  2. O svemu što se događa informirajte osobu od povjerenja, zatražite pomoć ali nikako se ne dajte i sami uvući u mobbing!
  3. Ne prepuštajte se strahu, neka vam bude jasno da niste jedini kojima se to događa.
  4. Podijelite svoje iskustvo s drugima. Bez obzira na to što možda niste uspjeli pomoći sebi i obraniti se od mobbera, vaše iskustvo će možda nekome pomoći, a možda će se konačno i spriječiti daljnje širenje lošeg utjecaja potencijalne osobe.

Mobbing kao pojava postoji otkad postoji svijet. Činjenica je da se prije nije toliko spominjao što nažalost ne znači da nije postojao. U novije vrijeme sve se češće spominje te nam svakako pomaže da si osvijestimo kako nismo jedini kojima se to događa te kako bismo iz tuđih iskustava mogli prepoznati situaciju i barem djelomično umanjiti posljedice.

logo_smart_skola-potpisjpg

Više

Dobar posao

Istraživanja pokazuju da je čak 87% ljudi zabrinuto zbog povratka na posao nakon godišnjeg odmora.

Dobar posao

U Facebook grupi Be your own boss započele su prijave za šesti krug besplatnog mentorskog programa.

Duh i tijelo

Mali poduzetnici nerado odmaraju od posla jer se boje da će, ako se ne posvete poslu, on patiti.

Dobar posao

Kako bi vaš sljedeći razgovor za posao prošao sjajno, savjetujemo vam da se potrudite pokazati da posjedujete sljedeće četiri vještine.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.