Gastronomija

Kuhanje u woku

Tradicionalna kineska posuda koristi se za sve vrste pripreme hrane.
Wok je tava s dubljim i zaobljenim dnom koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj kuhinji. Kineska kuhinja poznata je po naprednim tehnikama i posuđu, a kuhanje u woku je efikasno i brzo, a zahtijeva vrlo malo ulja. Ovo posuđe savršeno je za stir-fry kuhanje, a neophodno je u svakoj kuhinji u kojoj se kuha kineska hrana.

Želite li kuhati zdravu hranu bez masnoća, wok možete koristiti za različitu upotrebu, od kuhanja, pirjanja, prženja, kuhanja na pari te za pripremu deserta. Mnogo ljudi pogrešno smatraju kako je wok prikladan isključivo za pripremanje egzotičnih jela, no ukoliko pitate bilo koju kuharicu koja u svojoj kuhinji koristi wok, reći će vam kako je wok odličan i za pripremu mnogih domaćih tradicionalnih jela.

Čišćenje prije upotrebe

Prije prve upotrebe wok ručno operite s malo sredstva za pranje posuđa i držite iznad plamena. Zatim stavite jednu do dvije žličice ulja za kuhanje u wok, a papirnatim ubrusima obrišite ostatak ulja. Na taj način ćete spriječiti hrđanje.



Prije prvog korištenja možete staviti vodu i čaj u wok, zagrijati na visokoj temperaturi, zatim odstraniti vodu, obrisati i postupak ponoviti tri puta. Zatim u wok dodajte malo ulja i papirnatim ubrusom rasporedite po cijeloj površini. Zagrijte, zatim operite i postupak ponovite dva ili tri puta.

Stir-fry huhanje 

Riječ je terminu koji opisuje dvije kineske tehnike kuhanja (chǎo i bào) koje se razlikuju po brzini, izvedbi, temperaturi korištenoj za vrijeme kuhanja i intenzitetu bacanja hrane u woku u funkciji miješanja. Radi se o najpopularnijoj kineskoj metodi kuhanja prvenstveno stoga jer je brzo i ne zahtijeva puno ulja. Namirnice se dodaju u ugrijani wok i kontinuirano se miješaju za vrijeme kuhanja.



Uvijek kuhajte na srednje ili visokoj temperaturi te koristite jako malo ulja. U woku se hrana brzo kuha, stoga unaprijed pripremite sve potrebne namirnice. Hranu narežite na male komadiće i otprilike podjednake veličine.



Kada kuhate stir-fry metodom, uvijek zagrijte wok minutu ili dvije minute prije nego dodate namirnice, uključujući ulje. Zavrtite wok kako bi se ulje rasporedilo po cijeloj površini. Držite se ovog rasporeda: najprije stavite začine, luk ili češnjak, zatim meso, pa povrće, a na kraju najlakše lisnato povrće. Lopaticom ili štapićima za kuhanje miješajte hranu kako ne bi zagorjela. Previše hrane u woku može uzrokovati smanjenje temperature, stoga najprije skuhajte meso, izvadite pa kuhajte povrće, a zatim vratite meso u wok.

Kuhanje na pari

Ukoliko kuhate hranu na pari (ili pirjate) potrebno je na wok postaviti posebnu mrežicu, iznad vode koju zagrijte do vrenja. Hrana se može kuhati na pari ili direktno postavljanjem na mrežicu (meso) ili u posebnoj posudi. (bambusiva košarica ili šupljikava posuda). S vremena na vrijeme provjeravajte vodu i prema potrebi dodajte kipuću vodu. 



Mariniranje

Namirnice kao što su seitan, tofu, tempeh, riba i morski plodovi trebaju se prethodno marinirati oko 30 minuta. Sok od agruma odlično djeluje kao saveznik kod kuhanja hrane kao što je riba, škampi i školjke, stoga je za mariniranje ove hrane dovoljno 10 minuta. Suha hrana poput crnih gljiva, kore mandarine i škampi mora se namakati u toploj tekućini oko 30 minuta.


foto: Nada Duhović


Kineska piletina s bambusom i gljivama

Donosimo vam recept za jelo pripremljeno stir-fry metodom, Nade Duhović, autorice bloga Just Good Food. U ovom pomalo egzotičnom istočnjačkom jelu prevladavaju tipični okusi bambusa, soja umaka s cijenjenim i vrlo ljekovitim shiitake gljivama te piletina i riža.

Sastojci:
  • 500 g pilećeg bijelog mesa, narezanog na trakice
  • 1 veća crvena paprika, narezana na trakice
  • 100 g bambusovih mladica
  • 1 žlica soja umaka
  • 100 g shiitake gljiva, narezanih
  • ulje
  • sol
  • 1 žlica Vegete
  • 1 žlica Gussnela (kukuruzni škrob)
  • 1 žličica svježe nasjeckanog đumbira
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • malo šećera
  • voda
  • riža


foto: Nada Duhović

Priprema:
  1. Rižu properite i dodajte vodu (na jednu čašu riže idu tri čaše vode), posolite, dodajte malo ulja i skuhajte rižu na laganoj vatri.
  2. Piletinu narežite, posolite i dobro izmiješajte s Gussnelom.
  3. Na jačoj vatri u woku zagrijte malo ulja i popržite piletinu sa svih strana do zlatnožute boje. Izvadite meso na tanjur.
  4. Na istom ulju (ili samo na pari) popržite nasjeckanu papriku, bambus i narezane shiitake gljive, pržite tako 10-ak minuta pa pošećerite, dodajte soja umak, Vegetu i nasjeckan đumbir. Ulijte 1 dcl vode i sezamovo ulje.
  5. Vratite poprženu piletinu, sve dobro izmiješajte i poslužite vruće uz kuhanu rižu.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version