Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
proteini
proteini

Savjeti stručnjaka

Ljepša koža, manje kilograma, jak imunološki sustav… Unosite li u organizam dovoljno proteina?

Ako želite lijepu kožu, jake mišiće i kosti i lijepu kosu, ne zaboraviti svakog dna u organizam unositi proteine.

Iako se često vežu za sportaše i njihove jake mišiće, dobrobiti proteina su daleko veće i svakome će oni pomoći pri gubitku kilograma, boljem radu metabolizma, a i sama izgradnja mišića znači da ćete svaki dnevni zadatak lakše obavljati.

Stručnjaci ističu kako je dnevna dovoljna količina proteina oko 0.8 g prema kilogramu tjelesne težine, pa bi za žene to bilo oko 46 grama, a za muškarce oko 56. Evo zašto je dobro uzimati proteine i koje sve dobrobiti od njih vaš organizam može dobiti.

Zaustavit će osjećaj gladi

Proteini utječu na hormone koji kontroliraju glad, a posebno hormone grelin i peptid YY. “Gerlin pomaže ugasiti osjećaj gladi, a za YY se pokazalo kako smanjuje želju za unosom hrane“, navodi Megan Hilbert, nutricionistica.

Pomoći će da izgubite višak kilograma

“Proteini imaju jači termički efekt, ako ih uspoređujemo s ugljikohidratima i masnoćama, što znači da će tijekom probave vaš organizam gubiti više kalorija radi unosa proteina. Dakle, što više mišića imate to ćete više kalorija gubiti”, pojašnjava Jordan Hill, nutricionist.

proteini
Pomažu izgradnji jakih mišića

Ovo je sigurno najpoznatiji utjecaj proteina na organizam – pomaže izgradnji mišića, a upravo su jaki mišići ključ održavanja snage i pokretljivosti.

Mogu pomoći kod prevencija ozljeda u starosti

Sarkopenija je sindrom koji označava gubitak mišićne mase uz gubitak snage i funkcije, a posljedično, dolazi do otežanoga svakodnevnog kretanja i obavljanja zadataka. Ovo se stanje često javlja nakon 30. godine života te sve do starije dobi, navodi Hilbert.

Ako jedete dovoljno proteina možete osigurati da su vam mišići uvijek dobili “hranu” koja im je potrebna i tako spriječiti moguće probleme.

Jača imunološki sustav

Ima li što važnije u sezoni prehlada i gripa koje stižu? Jak imunitet igra važnu ulogu pri zaštiti zdravlja, a upravo su proteini ključni faktor kada dolazi do odgovora imuniteta, pa će on sve štetne stanici uništiti prije nego dođe do infekcije u tijelu,

Odlični za zdravlje probave

Često se vlakna i probiotici navode kao važan dio jačanja zdravlja probave, proteini su jednako važni. “Proteini će štiti ovojnicu crijeva koja je odgovorna i za apsorbiranje nutrijenata iz hrane što će pomoći pri održavanju pravilnog nutritivnog statusa”, navodi Hilbert.

Proteini štite kožu

Ako uzimate dovoljno proteina pomažete proizvodnji kolagena, zarastanju rana i održavanju pravilne strukture kože. Kolagen nam nažalost često nedostaje u koži, posebice kako starimo, pa su proteini neophodan dio brige o zdravlju i ljepoti kože.

Ako jedete namirnice bogate proteinima poput puretine ili sira, organizmu nudite dovoljno amino kiselina za stvaranje kolagena.

Ako govorimo o zarastanju rana, proteini su važan dio regeneracije tkiva.

Izvor: https://www.eatthis.com/benefits-of-protein/

Više

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Dobar posao

Usprkos dijagnozi koja ju je šokirala, baš kao i sve oko nje, odlučila je upravo u tom trenutku dati otkaz i otvoriti svoju firmu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.