Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Život u dvoje

Nerealna očekivanja u braku: Ljubav umjesto zaljubljenosti

Zaljubljenost u braku nikada ne traje 50 godina, već nakon pete drastično pada.

Treba li idealizirati i čekati “Pravog” ili je potrebno uskladiti se s ponudom i usuditi se stvoriti vezu s osobom za koju znamo da to možda nije?! Nakon ulaska u brak s osobom za koju ste bili uvjereni da je “pravi” mnogi su iskusili udaljavanje umjesto idealizirane bliskosti. Komunikacija je izostala, oboje se ili izležavate ili sjedite ispred kompjutera, listate stranice na mobitelu, okrećete leđa jedno drugom u zajedničkom krevetu, a za objedom – čitate… Razlozi? Još je u 17. stoljeću poznati engleski mislilac Thomas Fuller upozorio: “Prije braka drži oči otvorene, poslije ih napola zatvori”. Nerealna očekivanja u braku pravo su objašnjenje za nezadovoljstvo u braku.

Apsolutna ljubav je rijetkost

Ulazak u brak s idealnim postotkom zaljubljenosti nikada ne traje 50 godina, kako u početku svi mislimo, nego u prosjeku oko tri godine. A nakon toga dolazi ljubav, uz preduvjet da je znamo održati. A ako još dođe i brak, uspješni smo.

Ljubav i brak – umotvorina novijeg datuma

Povezanost ljubavi i braka umotvorina je novijeg datuma. Različita društva imaju različita promišljanja na ljubav i brak. Nekima je zaljubljenost smiješna i besmislena (Japanci i Kinezi misle da je ljubav nevažna za brak), dok je drugima brak bez ljubavi sramotan (Amerikanci i Europljani). Neki tvrde da se nakon pete godine braka ljubav drastično gubi. Međutim, osobe u braku su u prednosti:
  • Imaju vremena i mogućnost razviti bliskost, prijateljstvo i seksualno ispunjenje.
  • Najbolje mogu zaštiti i odgajati djecu.
  • Emocionalno se razvijaju te bolje psihički i fizički funkcioniraju.
  • Bolje vrabac u ruci…

Želite zadržati ljubav!?

Želite li zadržati ljubav u braku izbacite si iz glave “pravog” i ne pokušavajte mijenjati vlastitog partnera. Zdrava i prilagođena osoba, koja ima stavove i vrijednosti slične vašima, od iznimne je emocionalne koristi samo za vas i vaš brak. Mislite li da ste samo prije braka bili zaljubljeni i voljeli se najviše na svijetu te vam to sada najviše nedostaje pa sve dovodite u pitanje, morate shvatiti – u fazi ste ljubavi koja se mora održavati i njegovati.

Kako?

Usmjerite se na sebe – sjetite se vlastitih želja i planova, obnovite se iznutra. Usmjerite se na partnera – prihvatite partnera kao pojedinca s idejama, možda ćete otkrijete njegovu novu, primjerice romantičnu stranu. Usmjerite se na zajedništvo – trebat će Vam vrijeme za razumijevanje sebe i partnera, kroz brigu jedno za drugo, emocionalnu podršku i slobodno izražavanje interesa. To će donijeti novu energiju u Vaš odnos u braku ili dugotrajnoj vezi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

Ovo nikako nemojte ignorirati!

Zanimljivosti

Je li pred vama zadatak organiziranja djevojačke večeri za vama dragu osobu?

Horoskop

Planeti u vašoj natalnoj karti mogu vam pomoći da shvatite tko će vas privlačiti i potaknuti vašu ljubav i strast.

Seks i osjećaji

Iskrenost u ljubavnom i bračnom odnosu je važna za što bolji suživot.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.