Gastronomija

Mirisi mediterana na prozoru

Mirisno, ukrasno, ali i korisno mediteransko začinsko bilje može se uzgajati na prozoru ili balkonu.
Odaberite bosiljak, ružmarin, kadulju, mažuran, metvicu, majčinu dušicu i lavandu, a pri odabiru pripazite da su sadnice ekološki uzgojene te ih posadite i držite na sunčanoj strani.

Te biljke neće biti od koristi samo u kuhinji, prije svega za pripremanje mediteranskih jela, nego će vas podsjetiti i na dane odmora na moru te svojim izgledom i mirisima potaknuti lijepe osjećaje.

Štoviše, mirisi koji će biti posebno opojni nakon kiše ili zalijevanja, te nježna pritiskanja listića prstima, mogu utjecati i na vaše raspoloženje.
  • Miris bosiljka opušta i osvježava.
  • Miris lavande opušta i smiruje.
  • Ružmarin stimulira i potiče na aktivnost.
  • Miris majčine dušice djeluje na koncentraciju.

Svoje biljke možete osušiti, a potom u kućnoj radinosti pripremiti čajne mješavine, mirisne jastučiće i kupke koje ublažavaju mnoge tegobe te pomažu u očuvanju vašega zdravlja i ljepote.

Ne sušite bilje na suncu

Za čajeve, kupke ili mirisne jastučiće biljke odrežite za lijepoga sunčanog dana, nikako nakon kiše ili jutarnje rose – najbolje između deset i jedanaest sati. Odrezane grančice nije potrebno prati, samo ih dobro protresite kako biste uklonili prašinu i riješili se nametnika.

Grančice potom lagano zavežite konopom i načinite bukete. Sušite ih obješene naopako u prozračnoj, tamnoj prostoriji gdje temperatura nikada nije iznad 30 stupnjeva Celzijevih. Biljke nije dobro sušiti na suncu jer gube svoju prirodnu boju, a zbog brzoga procesa sušenja gube i svoju prirodnu aromu.

Savjeti:
  1. Ako ste zbog prevelike nečistoće prisiljeni prati grančice, listiće ili cvjetiće, vlagu upijte kuhinjskim ubrusom.

  2. Pustite ih da se potpuno posuše i potom pripremite za sušenje.

  3. Biljka ne smije biti ni presuha ni prevlažna; dobro posušena biljka treba pod prstima šuškati i lagano se drobiti, tako će zadržati svoju djelotvornost

  4. Nakon sušenja bilje treba čuvati na tamnomu mjestu da ne izgubi boju i terapijska svojstva. Čuvajte ih u čistim, dobro zatvorenim limenim posudama i da nije u doticaju s nekim drugim mirisom.

  5. Kako su osušene biljke vrlo slične, na kutiju nemojte zaboraviti napisati naziv biljke i datum pospremanja jer se mogu čuvati i koristiti samo godinu dana do sljedeće berbe u vašemu vrtu, na prozoru ili balkonu.

  6. Osušene cvjetiće lavande iskoristite za mirisne jastučiće i kupke (najbolje ih je pobrati prije nego što se potpuno rascvjetaju jer je tada koncentracija eteričnih ulja najveća).

U ormaru će lavanda zaštititi vašu odjeću od moljaca, a ako je stavite u jastuk, pomoći će vam da se opustite i lakše zaspite.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Ne propustite

Zanimljivosti

Zahvaljujući inovativnom partnerstvu između održivog modnog brenda Krie Designa i projekta Provir, ribarske mreže postale su naš saveznik u borbi protiv zagađenja mora i...

Savjeti stručnjaka

Podaci kojima trenutno raspolažemo, iz 2018. godine, kažu da godišnje ima 4000 amputacija noge, najčešće zbog dijabetesa.

Gastronomija

Prehrambeni kvasac je dodatak jelima koji dolazi u obliku pahuljica ili praha. Riječ je o veganskom proizvodu koji, među ostalim, u receptima zamjenjuje mliječne...

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version