Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Mladi u opasnosti od TikTok trendova

Popularni izazovi koji se s vremena na vrijeme mogu vidjeti na TikToku glavni su razlog zabrinutosti roditelja diljem svijeta i sve veće potrebe za zaštitom djece na internetu. 

Svaki drugi utorak u veljači izdvojen je s posebnim razlogom, jer je to dan kod s nastoji internet učiniti sigurnijim mjestom za djecu i sve ljude, a tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Želiš li razgovarati o tome? Stvaranje prostora za razgovor o životu na internetu”.

Opasnost koja vreba pri korištenju interneta nije samo u tome što se informacije dijele protiv naše volje, jer često je ono što se dijeli s namjerom opasnije za nas i druge. Nažalost, riječ je o tome da su javno dostupni sadržaji često osmišljeni nepromišljeno ili s namjerom nanošenja štete, te da su djeca najpodložnija utjecajima.

Aplikacija kod koje ima najviše prostora za zlouporabu čini se TikTok, zbog čega ćete često čuti kako razne zemlje pokušavaju zabraniti njezino korištenje ili je tu tvrtku netko tužio, ali treba imati na umu da ni druge društvene mreže često nisu sigurnija alternativa za djecu.

Uznemirujući TikTok sadržaj

Mladi i djeca bez razvijenog osjećaja vlastite sigurnosti često upadaju u zamku radeći ono što vide da drugi rade na društvenim mrežama, čime se izlažu riziku da naštete svom zdravlju ili da netko drugi koristi njihov sadržaj na zabrinjavajući način.

Popularni izazovi koji se s vremena na vrijeme mogu vidjeti na TikToku glavni su razlog zabrinutosti roditelja diljem svijeta i sve veće potrebe za zaštitom djece na internetu

Izazov onesvješćivanja

Od 2008. godine svjedoci smo izazova nesvjestice ili davljenja, no to je trend koji se javlja i danas i ostavlja tragične posljedice za one koji to pokušavaju postići, a to su najčešće djeca do 15 godina.

Mnogi su životi izgubljeni pokušavajući zadržati dah ili na neki drugi način spriječiti disanje do točke nesvijesti.

Pitanje je jesu li bili svjesni da nakon tri minute bez kisika dolazi do ozbiljnog i nepovratnog oštećenja mozga, a nakon pet minuta od prestanka dotoka zraka u mozak nastupa smrt? Da jesu, možda to ne bi ni pokušali učiniti.

Simptomi nekoga tko pokušava ovaj izazov učiniti su krvave oči, ožiljci na vratu, jake glavobolje i osjećaj dezorijentacije.

Benadryl izazov

Lijek Benadryl često se koristi za liječenje i prevenciju alergijskih reakcija, ali uzimanje veće količine od propisane može uzrokovati pospanost i suha usta, što dovodi do kome i moguće smrti.

Mada ako ste korisnik TikToka, možda ćete shvatiti da uzimanje 12 tableta, što je maksimalna doza za osobe starije od 12 godina, izaziva halucinacije. To vrijedi za neke antihistaminike, a oni također mogu uzrokovati probleme sa spavanjem.

No, halucinacije su upravo ono što ovaj lijek čini zanimljivim za izazov, a pomaže i činjenica da je često prisutan u domovima.

Simptomi uzimanja velike količine ovog lijeka uključuju nesvjesticu, napade i/ili probleme s disanjem, a to je upravo ono što su mnogi roditelji otkrili da se događa njihovoj djeci. 

Nažalost, kao i kod drugih vrsta trovanja lijekovima, gdje je primarni motiv umjesto trenda bio samoubojstvo, ni u ovom slučaju nije bilo spasa svim sudionicima izazova.

Izazov siluete

Nije novost da neke seksualizirane sadržaje oponašaju djeca mlađe dobi na internetu, pa je tako moguće pronaći mnoštvo TikTok videa u kojima oskudno odjevena djeca twerkaju ili pokazuju tijelo na druge provokativne načine i time stvaraju efekt Lolite.

Ljudi koji ovo lajkaju i komentiraju uglavnom su stariji, a dodatno djecu i njihove postove zloupotrjebljavaju pedofili, koji love mladež bez nadzora roditelja.

Trend da se fotografirate tako da izgledate kao da ste sjena, dok svjetlost dolazi s druge strane i obično je crvena, prihvatile su mnoge djevojčice i mladići svih dobi, ali najviše adolescenti.

Problematično je što se takva snimka može montirati tako da se sve vidi, a ne da bude prikazana kao sjena, a razlog zašto bi netko to napravio je što se obično snima oskudno odjeven, u donjem rublju ili gol, kako bi se prikazalo jasne konture tijela.

Zatim se, bez pristanka vlasnika, takav sadržaj dalje dijeli i zlorabi od strane vršnjaka, s namjerom ismijavanja i ponižavanja osobe, ili od strane pedofila i drugih stranica sa seksualnim sadržajem.

Trend je izgubio na popularnosti nakon što su objavljeni brojni tutorijali za montažu kako biste jasno vidjeli ljude u videu i kako su obučeni.

Roditelji najčešće nisu ni svjesni što im dijete radi kada su sami, zbog čega postaju žrtve brojnih opasnih izuma dostupnih na internetu.

Jedini način da spriječimo trendove je da roditelji više pažljivo razgovaraju s djecom te da apeliraju da se opasni trendovi što prije uklone s društvenih mreža, kako ih više djece ne bi otkrilo i isprobalo sa željom da budu prihvaćeni u društvu ili neke druge namjere.

Više

Trudnoća

Buduće majke, ali i sve one koje tek planiraju trudnoću često imaju brojna pitanja na koja ne mogu pronaći stručan odgovor.

Obitelj

Prečesto roditelji podcjenjuju moć utjecaja koju oni sami imaju na dijete i njegove navike

Beauty report

Djecu posebno privlače zabavne ambalaže, ali pritom ne znaju što se u njima krije, a u pitanju mogu biti jake kiseline poput retinola.

Darivanje

Uz zlatnike i srebrnjake koji su čest izbor njihovih kupaca, ove ćemo se godine još više okrenuti medaljama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.