Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Mrlje od crnog vina

Savjeti za prvu pomoć i potpuno čišćenje.

Dogodi li vam se da sami po sebi prolijetečašu crnog vina, ili nekom od vaših gostiju slučajno čaša padne na novi tepih super-svijetle boje, hvata vas očaj i čitava situacija nalikuje nam na noćnu moru, ali problem nije tako zastrašujuć, jer se tih mrlja zaista možete riješiti.

Bitno je da su mrlje mokre ili da ih barem održavate mokrima dok ne smislite što ćete s njima. Naime, jednom kad se osuši, mrlju će biti puno teže skinuti. Među tekućinama koje uvijek možete upotrijebiti kada je u pitanju crno vino su voda, razvodnjena soda ili bijelo vino.

Uhvatimo li prvo u ruku bijelo vino, uvažavajući izreku da se klin klinom izbija, treba imati na umu da se na taj način može samo umanjiti mrlja te da pritom ne smijemo ribati po mrlji nego samo tapkati kako bi se upio višak tekućine. Druga opcija prve reakcije je da posolite mrlju i na taj način zaustavite njezino širenje i daljnje upijanje. Doduše to je samo prva pomoć te ubrzo treba još nešto poduzeti.

Rješenje za tepihe i drvo

Ukoliko vam se dogodilo da je vaš bijeli tepih postao crveni od vina, nije tako strašno jer u tom slučaju možete upotrijebiti najmoćniji agens – hidrogen peroksid. Njega poprskajte po mrlji, kao i razvodnjenu sodu, te ostavite da djeluje pet minuta i zatim isperite vodom.

Mrlje na obojenim tepisima probajte posuti samo solju, ostaviti preko noći i usisati ujutro. To će, naime, samo smanjiti mrlju koju onda možete oprati sa sodom, osušiti i opet usisati. Naravno, uvijek dodatno možete koristiti sapun.Najbolja opcija je ako vam se prolije vino po drvu je da odmah to primijetite i pobrišete. No, to je u idealnom slučaju, jer ako mrlju tek vidite jutro nakon tuluma, onda problem možete riješiti uz pomoć paste od sode i mineralnog ulja. PremažIte mrlje s krpom namočenom u pastu, pričekaJte pola sata i pređite to područje sa suhom krpom.

Mrlje na tekstilu

Ukoliko crnim vinom pokapate pamučnu majicu ili stolnjak, tada u pomoć dobro dođe drugo piće – mlijeko! Prokuhajte dovoljno mlijeka da u isto možete uroniti zamrljani dio tkanine. Nakon kratkog vremena tamna mrlja će postati blijeda i žućkasta, a tada treba odmah istu očistiti nekih drugim sredstvom te ubaciti u perilicu.Svilene presvlake možete spasiti tako da mrlje polijete destiliranim bijelim octom i ostavite pet minuta. Nakon toga treba pokušati izbrisati ostatak naizmjenično mokrom i suhom krpom.

I na kraju najbolji savjet za sve materijale i pokućstvo je da drugi put pripazite i ne prolijevate vino po sebi i domu. 🙂

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Znate li da odlično, ekonomično i sigurno sredstvo za čišćenje fuga između pločica možete lako pripremiti sami kod kuće?

Gastronomija

Zadnji mjesec u godini najveći dio vremena provodimo u odličnim društvima, s dragim prijateljima, a novogodišnja noć vrhunac je takvih druženja.

Gastronomija

Žene i vino! Spoj elegancije, profinjenosti ali i potrebe suvremenih žena da u posebnim trenucima u svojim čašama imaju pomno odabrano vino.

Moj dom

Znate li da ljekoviti napitak ublažava akne?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.