Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Nesanica loše utječe na prehranu

Otkrivena veza između pretilosti i poremećaja spavanja.

U sklopu ovogodišnje godišnje konferencije Sleep 2012 koja okuplja profesionalce koji se bave poremećajima spavanja, znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji istaknuli su kako nedostatak sna narušava rad režnjeva u mozgu koji su odgovorni za odabir hrane. Ovi bi zaključci mogli pomoći u objašnjavanju veze između pretilosti i poremećaja spavanja. Znanstvenici su okupili 23 dobrovoljaca koji su sudjelovali u spomenutom istraživanju, a zatim su proveli dvije funkcionalne magnetske rezonance (fMRI) kako bi zabilježili aktivnost mozga – jednu nakon gotovo neprospavane noći i jednu nakon noći tijekom koje su sudionici normalno spavali. Za vrijeme trajanja funkcionalne magnetske rezonance, sudionicima su se pokazivale različite vrste hrane, a oni su morali ocijeniti koju od ponuđenih najviše, a koju najmanje žele jesti. Stephanie Greer, glavna autorica istraživanja i apsolventica na Berkeleyju, Sveučilište u Kaliforniji, objasnila je kako je cilj istraživanja bio otkriti utječu li poremećaji u spavanju na rad određenih režnjeva u mozgu koji su zaduženi za odabir hrane pojedinaca. Grupa istraživača otkrila je kako je moždana aktivnost u prednjem režnju mozga bila značajno smanjena kad su sudionici patili od poremećaja spavanja. Takvi rezultati govore u prilog tome da neispavanost može umanjiti više moždane funkcije koje su od vitalnog značaja za odabir kvalitetne prehrane te potaknuti lošije odabire hrane stimuliranjem režnjeva koji su zaduženi za ispunjavanje osnovnih potreba. “Nismo pronašli značajne razlike u onim dijelovima mozga koji su zaduženi za ispunjavanje osnovnih potreba, neovisno o stupnju neispavanosti ili poremećajima spavanja. Čini se kako su upravo više funkcije u mozgu, posebno one u prednjem režnju, zbog lošijeg spavanja u nemogućnosti integrirati sve signale iz okoline koji ljudima pomažu da biraju kvalitetnu i zdravu hranu”, izjavila je Stephanie Greer. Prema njezinim tvrdnjama, narušavanje rada prednjeg režnja mehanizam je koji može predstavljati vezu između pretilosti i poremećaja spavanja, a objasnila je to ovako: “Ovi rezultati jasno pokazuju kako je funkcija mozga narušena, ovisno o poremećajima spavanja, a to dovodi do nepravilnih i lošijih izbora hrane koju pojedinci žele konzumirati”.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Razgovaramo s Gabrielom Vuković, mladom magistricom nutricionizma i autoricom cjelovitog programa pomoći osobama koje se bore s problemom pretilosti.

Savjeti stručnjaka

Svakome je dobro poznat osjećaj kada se čovjek probudi umoran, iako je naoko spavao dovoljno dugo.

Budi fit

Kvaliteta i trajanje sna nužni su preduvjeti topljenja masnoga tkiva, ali i održavanja zdravlja, općenito.

Zdravstveni karton

Koliko vam je sna potrebno da bi se najbolje osjećali ovisi o vama samima, pa dok je nekome dovoljno 7 sati sna, drugi će...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.