Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Orasi smanjuju krvni tlak

Snižavaju kolesterol i pomažu u stresnim situacijama.

Orasi pomažu pri smanjenju krvnog tlaka, kao i u borbi sa stresom, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika objavljeno u Journal of the American College of Nutrition. Osobe koje su jele orahe u razdoblju od tri tjedna imale su niži krvni tlak u stresnim situacijama.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja koristili tri dijete – jednu s orasima, drugu s orasima i orahovim uljem i treću s orasima i lanenim uljem. Nakon svake od tri dijete ispitanici su trebali održali trominutni govor ili staviti stopalo u hladnu vodu jer obje radnje tijelo čine napetim i stresnim. Prosječni dijastolički tlak je značajno smanjen kod onih koji su konzumirali orahe i orahovo ulje.

Laneno ulje u kombinaciji s orasima nije malo utjecaja na krvni tlak, ali je pomoglo u stvaranju antiupalnog efekta u arterijama, što bi pak moglo značajno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

"Ovo je prvo istraživanje u kojem je dokazano da orasi smanjuju krvni tlak tijekom stresnih i napetih situacija", kaže je prof. Sheila West s Državnog sveučilišta Pennsylvania i dodaje kako se ovi rezultati poklapaju s nekoliko prethodnih istraživanja i pokazuju da orasi mogu smanjiti razinu kolesterola i krvni tlak.

Metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Misli koje nas opterećuju i remete koncentraciju mogu se lako kontrolirati – savjetujemo da isprobate bar neku od ovih 9 tehnika mentalnog detoksa.

She Book Club

Test odmora, globalno istraživanje provedeno na 18 000 ljudi iz 135 zemalja iznjedrilo je zanimljive, ali i važne rezultate o tome kako se odmaramo.

Duh i tijelo

Kada biste imali moć odbaciti sve što vam uzrokuje stres, koju biste prvu stvar odbacili?

Duh i tijelo

U maloj državi na sjeveru Europe, koja izgledom podsjeća na poluotok, živi oko 5.8 milijuna stanovnika, a prijavljeno je otprilike 200.000 ljetnikovaca.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.