Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zanimljivosti

Otkriven evolucijski razlog zašto je ženama hladnije nego muškarcima

Postoji evolucijsko objašnjenje za poznati scenarij u kojem žene nose džemper na posao, dok se njihovi muški kolege osjećaju ugodno noseći kratke rukave u uredu s klimom.

Istraživači Zoološke škole Sveučilišta u Tel Avivu nude novo, evolucijsko objašnjenje za poznati scenarij u kojem žene nose džemper na posao, dok se njihovi muški kolege osjećaju ugodno noseći kratke rukave u uredu s klimom. Znanstvenici su zaključili da ovaj fenomen nije svojstven samo ljudima, jer mnoge muške vrste endotermi (ptice i sisavci) preferiraju hladniju temperaturu od ženki.

“Mužjaci i ženke različito osjećaju temperaturu. To je ugrađena evolucijska razlika između sustava osjetljivosti topline dvaju spolova, koja je, između ostalog, povezana s procesom reprodukcije i brigom za potomstvo”, kažu istraživači.

Studiju su vodili dr. Eran Levin i dr. Tali Magory Cohen sa Zoološke škole i Prirodoslovnog muzeja Steinhardt na Sveučilištu u Tel Avivu, Yosef Kiat sa Sveučilišta u Haifi i dr. Haggai Sharon s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Tel Aviv.

Nova studija uključivala je dubinsku statističku i prostornu analizu distribucije desetaka vrsta ptica i šišmiša koji žive u Izraelu, zajedno s opsežnim pregledom međunarodne istraživačke literature na tu temu. Doktor Levin, koji između ostalog proučava fiziologiju i ponašanje šišmiša, u svojim je prethodnim studijama primijetio da se tijekom sezone parenja mužjaci i ženke nastoje odvojiti, a mužjaci nastanjuju hladnija područja. Na primjer, cijele kolonije u špiljama na padinama planine Hermon sastavljene su samo od mužjaka tijekom sezone parenja, dok u toplijem području Galilejskog mora uglavnom postoje ženke, koje tamo rađaju i odgajaju svoje mladunce. Upravo je ta pojava pobudila njegovu znatiželju.

Štoviše, proučavanje istraživačke literature otkriva nekoliko primjera sličnog fenomena koji se opaža kod mnogih vrsta ptica i sisavaca. Kod ptica selica mužjaci zimuju u hladnijim područjima od ženki. Među mnogim sisavcima, čak i kod vrsta koje cijeli život žive u parovima ili u mješovitim skupinama, mužjaci preferiraju hlad, dok ženke više vole sunčevu svjetlost ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Nakon pregleda literature, istraživači su proveli vlastito istraživanje. Uzorkovali su podatke prikupljene u Izraelu tijekom gotovo 40 godina o tisućama ptica iz 13 vrsta ptica selica sa 76 mjesta i 18 vrsta šišmiša iz 53 različita mjesta. Studija je ukupno obuhvatila više od 11.000 pojedinačnih ptica i šišmiša, od planine Hermon na sjeveru do Eilata na jugu.

Nalazi studije jasno su pokazali da mužjaci preferiraju nižu temperaturu od ženki te da ta sklonost dovodi do razdvajanja spolova u određenim razdobljima tijekom ciklusa uzgoja, kada mužjaci i ženke ne trebaju, pa čak i mogu ometati, jedno drugo.

Dr. Levin: “Naša studija pokazala je da ovaj fenomen nije svojstven samo ljudima – među mnogim vrstama ptica i sisavaca ženke preferiraju toplije okruženje od mužjaka, a u određenim trenucima te sklonosti uzrokuju segregaciju između dviju vrsta. U svjetlu otkrića i činjenicu da je to raširena pojava, pretpostavili smo da se radi o razlici između mehanizama osjetljivosti topline ženki i mužjaka, koji su se razvili tijekom evolucije. Ta je razlika slična razlikama između osjeta boli dva spola, a na njih utječu razlike u živčanim mehanizmima odgovornim za osjet, kao i hormonalne razlike između muškaraca i žena. “

Dr. Magory Cohen primjećuje da ta razlika ima niz evolucijskih objašnjenja. Prvo, razdvajanje između mužjaka i ženki smanjuje konkurenciju oko resursa u okolišu i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe. Nadalje, mnoge ženke sisavaca moraju zaštititi svoje potomstvo u fazi kada još nisu u stanju same regulirati tjelesnu temperaturu, pa su razvile sklonost relativno toploj klimi.

Izvor: Global Ecology and Biogeography i znano.st

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Ziggy Cup je postavila novi standard za inovacije menstrualnih čašica, pružajući korisnicima neograničene mogućnosti.

Darivanje

Biti dobar frizer ne znači samo znati ošišati ili obojati kosu. Znači i znati slušati klijenta, čuti i razumjeti njegove želje, a potom te...

Suncokreti na oblacima

Kako te emocije samo tako nestanu, kako to sve odjednom samo splasne i rasprši se?

Trendovi

Posljednja noć u godini poseban je izazov kada se želimo osjećati glamurozno, a slavljenički duh te večeri poziva nas na dozvoljeno pretjerivanje.

Advertisement