Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Pão de queijo- bezglutenska zamjena za kruh

Napravljen je od tapioka škrobnog brašna te može biti sjajna bezglutenska zamjena za kruh.

Ako ste imali priliku jesti u nekom brazilskom restoranu, zasigurno ste već isprobali njihov sirnati kruh zvan Pão de queijo! Napravljen je od tapioka škrobnog brašna te može biti sjajna bezglutenska zamjena za kruh.

U nastavku vam donosimo recept, kako biste te fine brazilske ‘kruščiće’ mogli napraviti i kod kuće.

Zašto je tapioka dobra i za naše zdravlje?

Bogata škrobom, koji se dobiva iz korijena latinoameričkih biljaka manioka (cassava, yucca) i tapioka, iako čisti ugljikohidrat (škrob) zdrava je i lako probavljiva hrana, osobito kad se miješa s drugim namirnicama. Najčešće se u kulinarstvu koristi za pripremu pudinga obzirom da u kontaktu s toplom vodom ili mlijekom postaje želatinasta. Obzirom da je bez ukusa i mirisa u nju se mogu dodati razne arome, jaja, mlijeko, vrhnje, sladila…

Brazilski ‘kruščići’

Sastojci: 

  • 1 jaje ako koristite ribani sira ili 2 jaja ako koristite ricottu
  • 175 g brašna tapioke
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 160 ml mlijeka
  • 65 g naribanog sira (ili ricotta)
  • 1 žličica soli

Priprema:

U tavi zagrijemo (do vrenja) maslinovo ulje, mlijeko i sol. Kad proključa maknemo s vatre i umiješamo tapioka škrob. Smjesu pustimo da odstoji 10-15 minuta. Za to vrijeme smjesa će se ohladiti te u nju umiješamo sir i razmućena jaja. Dobro izmiješamo. Od tijesta odvajamo po male količine kako bismo napravili kuglice. Njih posložimo na papir za pečenje te ih pečemo u pećnici dok ne poprime smećkastu boju.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Bez obzira na različite metode pripreme, kava je bogata korisnim sastojcima poput antioksidansa, koji blagotvorno utječu na zdravlje.

Brinimo jedna o drugoj

Debljanje u menopauzi, čak i ako je istinito, nije najgori simptom kojeg taj period u životu žene donosi.

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Trudnoća

Potreba za željezom eksponencijalno raste tijekom trudnoće, a vrhunac doseže u trećem tromjesečju kada ne možete unijeti toliko željeza samo iz hrane bogate željezom!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.