Brinimo jedna o drugoj

Prevencija i liječenje neoplastičnih promjena vrata maternice

Najveća stopa pojavnost raka vrata maternice je u Hrvatskoj u dobi od 40-59 i 80-84 godine, a visokorizičnog premalignog papa testa ( CIN III ) u dobi 30-34 godine.

Najveća stopa pojavnost raka vrata maternice je u Hrvatskoj u dobi od 40-59 i 80-84 godine, a visokorizičnog premalignog papa testa ( CIN III ) u dobi 30-34 godine. Najveći porast pojavnosti raka vrata maternice prisutan je u dobnim skupinama 20-35 godina, a u Hrvatskoj nažalost još uvijek umire oko 100 žena godišnje od raka vrata maternice.

Faktori rizika za rak vrata maternice su i spolno prenosive infekcije i pušenje, a najčešće, ako ne uvijek, rak vrata maternice uzrokovan je spolno prenosivim virusom koji se zove HPV ( humani papiloma virus) visokog rizika. U predstadiju raka vata maternice simptomi će u većini slučajeva izostati, dok uznapredovali stadij najčešće prati nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha.

Metode ranog otkrivanja raka vrata maternice su: papa test, HPV tipizacija, kolposkopija, biopsija i konizacija.

Rak vrata maternice može se spriječiti

Danas sa sigurnošću znamo da je glavni čimbenik nastanka raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena visokorizičnim humanim HPV-om. Skupinu HPV-a čini više od 200 tipova, od kojih približno 40 može zaraziti anogenitalno područje u muškaraca i žena. Više od 80 % slučajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj povezuje se s HPV-om tipa 16 i 18. Ti tipovi HPV-a visokog rizika svojom dugotrajnom prisutnošću u organizmu mogu uzrokovati neoplastične promjene visokoga stupnja koje, ako su neliječene, mogu uzrokovati rak.

Cijepljenje protiv HPV-a dječaka i djevojčica te mladića i djevojaka preporučljivo je radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i može zaštititi od raka i drugih bolesti koje uzrokuje HPV. Cjepivo je testirano na učinkovitost i sigurnost, primjenjuje se u svim razvijenim zemljama svijeta te medicinska struka jasno preporučuje cijepljenje. Procjenjuje se da, kada bi se većina mladih danas procijepila, uz odgovorno spolno ponašanje i redovite preventivne preglede, mogli bismo spriječiti većinu zloćudnih bolesti vrata maternice, rodnice, vanjskog spolovila žena i muškaraca te genitalnih bradavica. Cijepljenje protiv HPV-a dostupno je u Republici Hrvatskoj kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a. Više informacija o besplatnom cijepljenju možete dobiti u zavodima za javno zdravstvo (školska medicina i epidemiologija) čije podatke za kontakt možete pronaći na mrežnoj stranici http://www.hzjz.hr/zavod/mreza-zavoda/ te kod izabranog liječnika specijalista opće / obiteljske medicine ili ginekologije.

Važnost papa testa

Papa test kao preporučenu metodu probira u Republici Hrvatskoj potrebno je započeti raditi sa 21 godinom ili u konzultaciji s ginekologom u ranijoj ili kasnijoj životnoj dobi s početkom spolne aktivnosti. Probirno testiranje s najboljim rezultatima otkrivanja premalignih promjena je kotestiranje citološkim papa testom i HPV tipizacijom zajedno.

Često postavljeno pitanje u ginekološkoj ordinaciji je: da li se papa testom dijagnosticira HPV (humani papiloma virus)? Papa testom otkrivamo promjene na vratu maternice koje su posljedica infekcije HPV -om . Promjene na stanicama vrata maternice koje je prouzročio HPV, posebice HPV visokog stupnja rizika, su moguće prekanceroze. Prekanceroze promjene mogu s vremenom, ako se ne liječe ili spontano ne prođu, postati karcinom vrata maternice. Papa testovi se po težini rizika za razvoj raka vrata maternice klasificiraju u: promjene se visokim stupnjem rizika za razvoj karcinoma te promjene niskog stupnja rizika za karcinom i uredne papa testove.

Nakon očitanog papa testa preporuča se kontaktirati ginekologa kako bi se pravilno protumači dobijeni rezultat papa testa i shvatio osobni rizik za razvoj raka vrata maternice.

U Republici Hrvatskoj citološka klasifikacija rizika na očitanom papa testu koristi pojmove iz Bethesda klasifikacije poput široko poznate skraćenice CIN, ali i pacijentima manje poznate klasifikacijske pojmove poput ASCUS , AGC , AGC-NOS, ASCH itd . Stoga je potrebno tumačenje liječnika o značenju klasifikacijskih pojmova i o osobnom riziku za razvoj raka vrata maternice. Papa test na indirektan način otkriva postojanje HPV-a. Kada se dobije papa test s promijenjenim stanicama tada postoji opravdana sumnja na postojanje HPV infekcije. To još uvijek ne znači sa sigurnošću da se radi o HPV-u, ali je vjerojatnost visoka. Stoga pacijenticama nakon papa testa s atipijama tj abnormalnim stanicama preporučamo napraviti i HPV tipizaciju. HPV testiranjem tj HPV tipizacijom mogu se pouzdano otkriti visoko onkogeni sojevi HPV-a.

HPV tipizacija je neinvazivna, uglavnom posve bezbolna pretraga, pacijentu nalik na uzimanje papa testa. HPV tipizaciju radimo s dva osnovna cilja. Prvi je otkriti postojanje HPV i na taj način povećati točnost papa testa, a drugi je predvidjeti tijek promjene na vratu maternice. Postoji više tipova HPV virusa i ne nose svi tipovi virusa jednaki rizik za karcinom vrata maternice. Najrizičniji tipovi HPV virusa za razvoj vrata raka maternice su HPV tip 16 i HPV tip 18, a ostali HPV sojevi visokog rizika nose nešto manji rizik od prethodno spomenuta 2 soja. Virusi niskog stupnja rizika ne uzrokuju atipije teže od CIN 1, ne uzrokuju karcinome vrata maternice, ali se povezuju s kondilomima tj. bradavicama anogenitalne regije koje mogu predstavljati kozmetski i emocionalni problem. Pacijenticama sa promjenama na papa testu savjetujemo daljnju obradu tj HPV tipizaciju i kolposkopiju.

Kolonoskopijom se mogu otkriti promjene

Kolposkopija je pretraga koja je neinvazivna i bezbolna i obavlja se optičkim instrumentom kojim se pod velikim povećanjem promatra vrat maternice i temeljem raspoznavanja promijenjenih uzoraka rasporeda krvnih žila i izgleda površine vrata maternice otkriva proširenost i težina promjene na vratu maternice.

Temeljem opisanih probirnih testova ( papa test, HPV tipizacija, kolposkopija ) razabiremo žene koje imaju povećani rizik za razvoj raka vrata maternice od onih koje nemaju i pri tome se donose odluke o daljnjoj dijagnostici i liječenju. Kondilome koji su uzrokovani HPV niskog stupnja rizika odstranjujemo krioterapijom i drugim metodama ablacije.

Liječenje neoplastičnih promjena vrata maternice

U liječenju neoplastičnih promjena vrata maternice nužno je primjenjivati algoritme medicine temeljene na dokazima i preporuke HDGO (Hrvatskog Društva za Ginekologiju i Opstetriciju ), Hrvatskog društva za kolposkopiju i cervikovaginalnu patologiju i kao i svjetskih i evropskih udruženja za kolposkopiju i cervikalnu patologiju (IFCPC – The International Federation of Cervical Pathology and Colposcopy). Danas se u liječenju većinom primjenjuju minimalno invazivni  dijagnostički i terapijski zahvati koji se provode u lokalnoj anesteziji (biopsije, LETZ biopsije i LETZ konizacije) kao i konizacije u općoj anesteziji.

Autor teksta: dr. med. Renata Dragun, specijalist ginekologije i porodništva, uži specijalist fetalne medicine i opstetricije 

Poliklinika Affidea Eljuga
https://affidea.hr/dijagnosticki-centar/affidea-eljuga/

Ne propustite

Duh i tijelo

Oni koji su počeli pisati dnevnik zahvalnosti tvrde da usredotočenost na ono na čemu smo zahvalni pomaže prekinuti začarani krug negativnih misli.

Suncokreti na oblacima

Uvijek mi bude zanimljivo kako se po tim ženskim kavama često uzme jedna od neprisutnih prijateljica u usta.

Savjeti stručnjaka

Jedna prosječna četkica za zube može sadržavati preko 10 milijuna bakterija.

Duh i tijelo

Iako su burne misli i stres najveći krivac za nesanicu, veliki utjecaj ima i hrana koju jedemo prije spavanja.

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version