Tomislav Šimić, chef zagrebačkog restorana Conte priprema za vas tjedne recepte usklađene upravo s ovim načinom prehrane, a nutricionistica Karmen Matković Melki pripremila je za vas pojašnjenja svakog jela.
Riba u škartocu s povrćem i aromatičnim biljem
• 350 grama ribe (orada)
• 100 grama tikvica
• 50 grama cherry rajčica
• 50 grama šampinjona
• 30 grama poriluka
• 1 češanj česnjaka
• žlica maslinovog ulja
• prstohvat soli i papra
• grančica ružmarina
Priprema:
Ribu očistite i isfiletirajte. Tikvice, gljive i poriluk narežite na ploške, začinite i stavite u papir za pečenje. Na navedeno stavite file ribe i zamotajte u papir. Pecite u pećnici na 180°C stupnjeva 20 minuta.
[box style=”0″]
Orada: jedna od najcjenjenijih vrsta bijele ribe. Delikatnog je okusa i vrhunske kvalitete lakoprobavljivih bjelančevina pa se ne smije zamaskirati teškim prilozima. Kao i tuna, bogata je vitaminima B-kompleksa koji su bitni za pravilan rad i zdravlje živčanog sustava, ali je manje kalorična. Vrijedi istaknuti i selen koji je važan mineral za pravilan rad štitnjače i imunološkog sustava.
Tikvice: također su niskokalorična namirnica, bogata dijetalnim vlaknima i vitaminom C te biljnim pigmentima, antioksidansima luteinom i zeaksantinom.
Mediteranski začini: djeluju protuupalno, a s maslinovim uljem upotpunjuju profil omega masnih kiselina i fitosterola. U kombinaciji s bijelom ribom ovom jelu daju epitet niskokaloričnog proteinskog obroka za zdravo srce!
[/box]
You must be logged in to post a comment Login