Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Riješite se stresa

10 jednostavnih načina u borbi protiv tjeskobe i napetosti.

Stres je jedna od najčešćih bolesti modernog doba. Uzrokuju ga mnogi vanjski faktori kojih često nismo ni svjesni. Stres je način na koji naše tijelo reagira na negativne, ali i pozitivne promjene u našoj okolini. Većina neprestano traži učinkovite načine pomoću kojih će se boriti protiv nastanka stresa i njegovih posljedica.

Donosimo 10 jednostavnih načina koji će vam pomoći u borbi protiv ove zlokobne bolesti današnjice.

1. Organizirajte se

Užurbani stil života i premalo vremena za sve obaveze negativno utječu na nas. Kako biste osjetili što manje stresa, organizirajte se i pripremite se dan prije. Napišite popis obaveza za idući dan ili tjedan.

2. Isključite zvuk mobitela

Ne morate baciti mobitel i prestati koristiti Internet jer ipak je tehnologija mnogima dio svakodnevnog posla. Pokušajte nekoliko dana isključiti samo zvuk mobitela ili isključiti fiksni telefon za vrijeme ručka ili večere tijekom vikenda. Idite ranije na počinak i pokušajte ugasiti budilicu, ako morate koristiti alarm na budilici, odaberite laganu glazbu.3. Meditirajte

Meditacija nije samo sjedenje u određenom položaju. Naime, svaka radnja koja se ponavlja može se koristiti u smislu meditiranja. Ponavljajuće radnje poput hodanja, plivanja, heklanja, usisavanja ili izgovaranja riječi koja vas smiruje, brz je način za dolazak u zen stanje.

Istraživanja pokazuju da takve radnje snižavaju krvni tlak i otkucaje srca kao te smiruju disanje. Ponavljanje fraza koje imaju duhovno značenje pomaže u rješavanju mnogih problema, primjerice tjeskobe i nesanice.

4. Zamišljajte lijepe stvari

Vizualizacija pomaže sportašima u postizanju njihovih sportskih ciljeva, a ovaj način može vam pomoći u borbi protiv stresa. Zamišljajte nešto što će vam pomoći da se udaljite od trenutnog izvora stresa, primjerice mirnu livadu, plažu, topli kauč ili stvar koja kod vas budi osjećaj mira i ugode. Također, razmišljanje o svojim prošlim pozitivnim iskustvima može pomoći u prevladavanju novog stresa.

5. Grlite se i mazite

Smanjite stres zagrljajima, maženjem s partnerom i djecom i igrom s kućnim ljubimcem. Interakcija i fizički kontakt s drugim ljudima i životinjama smanjuje krvni tlak i razinu hormona stresa.6. Slušajte laganu glazbu

Osjećate li da ste pod stresom, slušajte laganu glazbu. Istraživanja pokazuju da slušanje klasične glazbe ima posebno jak utjecaj na smirenje organizma.

7. Smijte se

Istraživanje pokazuju da smijeh olakšava napetost i poboljšava imunitet. Pronađite nešto što će vas nasmijavati, gledajte komedije i humoristične serije, našalite se s prijateljima.

8. Priuštite si masažu

Masaža opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju krvi i olakšava psihički i emotivni stres. I sami si možete priuštiti masažu. Stavite obje ruke na ramena i vrat. Stisnite prstima i dlanovima, trljajte, a ramena držite opuštenima. Obuhvatite rukom podlakticu druge ruke, palcem i prstima stisnite mišiće, pomičite gore – dolje, od lakta prema prstima i nazad. Ponovite na drugoj ruci.9. Pijte čaj

Za razliku od kave, koja podiže razinu hormona stresa kortizola, čaj donosi mnoge dobrobiti za zdravlje i ljepotu. Zeleni čaj je najpoznatiji po svojim dobrobitima, čaj od kamilice smiruje i smanjuje stres, a pijenje crnog čaja pomaže u smanjenju razine kortizola.

10. Počastite se zdravim grickalicama i slatkišima

Kada su pod stresom, žene više nego muškarci posežu za hranom poput sladoleda i čokolade. Ako pazite na težinu, a imate jaku želju za nezdravim grickalicama i slatkišima, jedite orašaste plodove, suho voće, sir i nekoliko kockica tamne čokolade.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Meditacija se smatra prirodnim lijekom protiv stresa koji ujedno potiče samosvijest i emocionalno blagostanje.

Budi fit

Mnoge studije imaju različite nalaze koji se oslanjaju na različite čimbenike i željene rezultate, ali postoji općenito optimalno vrijeme za vježbanje

Duh i tijelo

Odlazak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.

Seks

Seks je vrlo važan za intimno povezivanje u braku ili vezi, ali ponekad i neočekivane svakodnevne stvari mogu smanjiti libido

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.