Rješavanje stresa sveobuhvatnim pristupom

stres

Zasigurno ste nebrojeno puta čuli za pojam „manager stres“ ili „stres od posla“, zapravo, toliko je postalo popularno reći da ste pod stresom, da vas ili više nitko ne doživljava ozbiljno ili vam liječnik opće prakse piše bolovanje. No znamo li uopće definiciju pojma STRES, odnosno medicinsko objašnjenje njegovog nastajanja? Ili, što je još važnije, znate li kako se nositi s ustanovljenim stresom te kako smanjiti ili otkloniti utjecaj istog?

Rješavanje stresa

Prema nekim definicijama, stres je skup nespecifičnih reakcija čovjekovog organizma na štetne faktore iz radnog i životnog okruženja. Štetni faktori iz čovjekovog okruženja aktiviraju adaptacijski mehanizam u organizmu kako bi se organizam zaštitio uspostavljanjem ravnoteže sa sredinom. Iako je postao „popularan“ tek u 21. stoljeću, još davne 1936. Hans Selye je postavio teoriju prema kojoj do razvoja bolesti dolazi uslijed poremećaja ravnoteže u organizmu pod djelovanjem raznih vanjskih i unutarnjih čimbenika. Skupni naziv za bilo koji od tih čimbenika je stressor. Stressori proizvode agresivno djelovanje na organizam – stresorno djelovanje, a odgovor organizma naziva se stres-reakcijom. Pri poremećaju ravnoteže organizma obrambeni sustavi reagiraju prema vrsti stresora, ali adaptacijski sustavi reagiraju uvijek na isti način. Stres reakcija je neuroendokrinog karaktera i manifestira se kao skup simptoma, poznatih pod imenom Selijev sindrom. Naravno, danas, kada mediji imaju megatronski utjecaj na živote ljudi cijelog planeta, stres dobija kolokvijalno značenje i često se laički tumači.

Faze stres-reakcije su:

 • faza alarma – šoka – kada se organizam suočava sa štetnim faktorom
 • faza rezistencije – kada organizam pruža otpor štetnom faktoru pri pokušaju uspostavljanja ravnoteže
 • faza iscrpljenosti – kada organizam iscrpljuje svoje snage u obrani od štetnog faktora i podliježe utjecaju istoga

Faktori koji uzrokuju stres su brojni i raznovrsni. Tako, to mogu biti fizički faktori: hladnoća, toplina, buka, vibracije, otrovi ili psihološki faktori poput velike odgovornost, poremećenih međuljudskih odnosa, vlastitih neuspjeha, očekivanja i slično. Kako bi se smanjio utjecaj negativnih faktora, odnosno smanjilo ili otklonio njihov utjecaj, trebalo bi se držati sljedećih regula:

 • identificirati i izbjegavati stresne situacije kad god je to moguće
 • ne potiskivati emocije – otvoreno plakati i pričati
 • energiju i potisnutu agresiju prazniti kroz kontroliranu tjelesnu aktivnost, treningom, šetnjama u prirodi, vožnjom bicikla…
 • odvojiti dovoljno vremena za san – pokušati održati pravilan ritam spavanja
 • odvojiti vrijeme za opuštanje i relaksaciju – kroz masažu, kupke, uljepšavanje, čitanje
 • planirati i organizirati dnevne i tjedne obveze.

Poznavajući vrlo dobro sve aspekte uzroka nastajanja stresa i uspješnog tretiranja stresnog stanja organizma stručni tim Physio Sport & Beauty centra, oblikovao je i formirao LADY MANAGER ANTI-STRES FIT PAKET. Uz primjenu vrhunske tehnologije i terapije pokretom, na najbolji i najučinkovitiji način djeluje se na regeneraciju tijela i osobađanje svih toksina i neželjenih učinaka modernog života. Na taj način ovaj paket postaje akumulator vaše energije, izvor vaše svježine, novi temelj vaše smirenosti – oblikovan kao najučinkovitija kombinacija različitih tretmana za dugotrajno održive rezultate. Oblikovani paket čini 5 tretmana od 90 minuta, ispunjenih zanimljivom kombinacijom sljedećeg sadržaja:     

 • Individualni EMS Xbody tretman 30 min
 • Anticelulitni tretman (vakuum RDT terapija & limfna drenaža) 30 min
 • Relax aromamasaža 30 min

EMS (elektro stimulacija mišića)

EMS je trening kod kojeg se redovite mišićne kontrakcije pojačavaju pomoću električnih impulsa.  Trening se sam po sebi može provoditi s više ili manje aktivnosti, s većom ili manjom dinamikom, različitim opsegom pokreta, kao i kroz izometriju i kroz izotoniju… EMS treningom u samo 2 x tjedno po 20 minuta postižemo nevjerojatne učinke na zdravlje, razvijamo mišićnu snagu i oblikujemo tijelo. EMS učinak i napredak možemo vidjeti već nakon prvih 6 do 8 treninga, bez obzira radi li o početniku rekreativcu, fitness treneru ili profesionalnom sportašu. Iako je kod rekreativaca EMS trening sam po sebi dostatan, naša prednost u području istoga leži u činjenici da ga znamo i možemo kombinirati s drugim oblicima i formama treninga i terapija i na taj način još i više ubrzati i poboljšati trenažne rezultate.

 stres

ANTICELULITNI TRETMAN – kombinacija Vakuum RDT terapije i Limfne drenaže

Vakuum RDT terapija je jedinstvena kombinacija pulsnog vakuuma i posebno oblikovanih aplikatora s rotirajućim kuglicama koje stvaraju kružni kožni nabor, dok se istovremeno provodi masaža te povećava rastezljivost tkiva. Vezivno tkivo ponovno postaje elastično, koža je ponovno glatka, čvrsta i napeta bez traga celulita.

Limfna drenaža je neizostavan tretman svakog programa redukcije masnog tkiva i uklanjanja celulita. Njome se potiče optok limfe u tijelu i tako ubrzava uklanjanje toksina i otpadnih tvari iz organizma. Kolajući cijelim tijelom, limfa odnosi otpadne tvari i odlaže ih u limfne čvorove smještene u određenim zonama po tijelu koji služe kao filteri. Tijekom tretmana stimuliraju se upravo te zone…

 stres

Relax aromamasaža

Masaža koja uz pomoć esencijalnih individualno prilagođenih ulja ima ogromno djelovanje na raspoloženje i aktivno služi preventivi zdravlja i rejuvenaciji. Naime, stres se u našem tijelu najčešće nakuplja u obliku napetosti, miogeloza s blokadama cirkulacije koje su uzrokovane različitim faktorima. Ovom masažom možemo znatno reducirati bol i uspješno otkloniti napetost, obnoviti vitalnost i životnu energiju. Ona je dobra osnova za uspostavljanje dobre cirkulacije i limfnog toka, što je osnova za dobru detoksikaciju i izlučivanje toksina.

stres

Ukoliko želite osvojiti dva puna tretmana iz Lady manager anti-stres fit paketa, pošaljite vaše pitanje vezano uz tretman VAKUUM RDT terapijom na  [email protected]

Physio Sport & Beauty novi je i drugačiji centar koji sinergistički radi na polju rehabilitacije, kineziterapije, fizioterapije, osobnog treninga i estetike. Pristup klijentu je individualan, s cjelovitom uslugom na jednom mjestu, od analize stanja, funkcionalne dijagnostike, dijagnostike estetske forme, do definiranja vrste i oblika tretmana, kako u segmentu lokomotornog sustava tako i u području tretmana kože i potkožnog tkiva. Besplatno savjetovanje i usmjeravanje sastavni je dio usluge, bez obzira je li usmjereno na područje nutricionizma, terapija i vježbanja ili estetskih tretmana.

Kompletnost usluge podijeljena je u tri osnovna područja:
Aktivne terapije – proaktivna terapija, rehabilitacija, kineziterapija, fizioterapija
Estetski i relaksirajući tretmani – anticelulitni i tretmani mršavljenja, limfna drenaža, medicinske, sportska i antistres masaža, aktivne terapije protiv strija, bora i akni
Osobni fitness tretmani – EMS trening, Power Plate i TRX trening, Human Sport i Cardio Motion & Rehab trening