Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Beauty report

Rok trajanja kozmetike

Koliki je „životni vijek“ maskare, pudera, ruža, sjenila, rumenila, šampona za kosu…?

Ponekad na pojedinim kozmetičkim proizvodima uzalud tražimo rok trajanja, no činjenica da nije naznačen ili se jednostavno izbrisao, ne znači da im je trajanje neograničeno. Na mnogima na kojima se nalazi, ipak nas zbunjuje s obzirom na znatne promjene temperaturne razlike tijekom godine, ali i sastav.

Svejedno, bili prirodni ili ne, svi kozmetički proizvodi imaju rok trajanja. I to uglavnom – kratak.

Prosječan vijek trajanja 30 mjeseci

U pravilu, svakom od proizvoda prosječan vijek trajanja je 30 mjeseci. Na pakiranju kozmetičkog proizvoda koji ne ispunjava ovaj uvjet, mora biti rok trajanja, a on vrijedi samo za zatvorena pakiranja.

Sadržaj otvorene tube ili kreme ima određeni rok trajanja i zavisi od više faktora. Naime, što proizvod sadrži više vode, brže se kvari, jer je voda vrlo pogodno tlo za bakterije. Zato nastojte ne vaditi prstima kremu iz kutije, bolje je da za to koristite čistu “špahtlicu”.

Kozmetika u tubi duže traje, jer kroz manji otvor prodire manje klica. Važan faktor je i temperatura. Zato je kozmetiku bolje držati u hladnijoj prostoriji koja ima oko 18 stupnjeva, nego primjerice u sobi.

Naravno, sve one proizvode koji čudno miriše ili neobično izgledaju odmah bacite jer im je zasigurno prošao rok trajanja. Tekući puder otvoren traje oko godinu dana, sjenilo za oči dvije godine.

Od šest mjeseci do tri godine

Olovku za oči nemojte više koristiti nakon tri godine, maskaru nakon šest mjeseci, rumenilo i ruž nakon dvije godine, a lak za nokte poslije godinu dana. Kremu za lice koju držite na hladnom i tamnom mjestu treba provjeriti nakon šest mjeseci do godinu dana, masku nakon godinu do dvije, a mlijeko za čišćenje možete koristiti do dvije godine pod uvjetom da ga čuvate na sobnoj temperaturi i da je dobro zatvoreno.

Šampon za kosu dobro zatvoren može izdržati od godinu do dvije, balzam i maska dvije godine. Jednako kao i gel, vosak i pjena za učvršćivanje kose. Sprej može potrajati na sobnoj temperaturi čak do tri godine.

Zato prilikom uporabe pripazite na rok trajanje kako vam neki od proizvoda ne bi naštetio u vidu iritacije očiju ili kože, da se ne pojavi alergija, crvenilo, peckanje i slično. Osim toga, redovito perite pribor za šminkanje jer je pravo "leglo" bakterija.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti i preporuke

Ali što kada smo suočeni s masnijim vlasištem, pojačanim opadanjem kose ili suhim i beživotnim vrhovima?

Dobar posao

Samom inovacijom uspješno je proizveden najkvalitetniji pčelinji otrov na svijetu, a u našoj redakciji smo ga imali čast isprobati u proizvodima BeeVenom touch.

Beauty report

Maybelline New York, inspiriran zvijezdama, predstavlja novu, posebnu kolekciju Super Stay Matte Ink i Ink Crayon ruževa, donoseći jedinstvenu boju za svaki horoskopski znak.

Ljepota

Ulje gospine trave možete koristiti svaki dan, a jedna bočica vam može trajati po godinu dana i više.

Advertisement